Skocz do zawartości
  • 0

Bicia mosin, nóż, karabinek do ID

f35jsf

Pytanie

Napisano
Chciałbym wiedzieć jaki jest rok produkcji łuski mosin.
Bicia tylko na godzinie 12:
Ђ Т 5
Л Ґ 5
albo wariacje. Niestety po pierwsze nie znam cyrylicy, po drugie bicia słabo widoczne. Generalnie pierwszy znak podobny do polskiego małego h" albo ", drugi podobny do dużego T", ale mogę się mylić, bo może to I", albo rzymska 1, ostatni znak 5" tego jestem pewien.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
f35jsf z tym nożem to masz rację i nie masz
Nóż który pokazałeś to typowy nóż ogrodniczy tzw. sierpak
Nie jest to nóż spadochronowy.
Jednocześnie jest to nóż spadochroniarzy. A teraz wytłumaczę dlaczego.
W naszej siermiężnej armii nigdy nie starczało na całkowicie profesjonalny sprzęt. Nóż jest potrzebny aby spadochroniarz mógł w trakcie skoku odciąć linkę lub kilka linek albo wszystkie taśmy spadochronu głównego i otworzyć spadochron zapasowy (w spadochronach D-5, SD-W, SD-83) dlatego w wojsku do spadochronów zapasowych były przytwierdzone na lince sierpaki zamiast prawdziwych noży spadochronowych (głownia o dwóch ostrzach w tym jedno zębate) bo to po prostu tańsze a noże takie nie były atrakcyjnym łupem do zaj.....nia przez wojsko.
Ot cała tajemnica Noża polskich spadochroniarzy"

pzdrwm
bombel

ps.Wiem bo sam skakałem z takim kozikiem.
Napisano
Chciałbym wiedzieć jaki jest rok produkcji łuski mosin.
Bicia tylko na godzinie 12:
Ђ Т 5
Л Ґ 5
albo wariacje. Niestety po pierwsze nie znam cyrylicy, po drugie bicia słabo widoczne. Generalnie pierwszy znak podobny do polskiego małego h" albo ", drugi podobny do dużego T", ale mogę się mylić, bo może to I", albo rzymska 1, ostatni znak 5" tego jestem pewien.
Napisano

Ostatnio na allegro był podobny dlatego zwróciłem uwagę na mój. Ten z allegro zatytułowany NOŻ POLSKICH SPADOCHRONIARZY LATA 50-te- GERLACH" i treść: Nóż spadochroniarzy polskich z końca lat 40-tych o początku 50-tych. Stan b.dobry. Firma oczywiscie GERLACH. Fotki powiedzą więcej niż moje gadanie. Kółeczko na nożyku robiło sie z zawleczki od granata.(...)"

Napisano
Dzięki Bombel za rzeczowe wyjaśnienie sprawy. Teraz wszystko jasne.
Co z tymi biciami?? Ktoś może coś wie?? Bardzo mi na tam zależy. Włóczę się od kilku dni po internecie, ale nie mogę niczego znaleźć. Czy było mosinki z biciami tylko na 12??
Napisano
Witam.
Ten noż to raczej nie jest produkcja dla wojska. A już na pewno nie dla spadochroniarzy. Zwykły, cywilny składany nożyk.
Karabinek od niemieckiej manierki (najprawdopodobniej)
A tutaj możesz poszukać bić tych nabojów
http://www.municion.org/
Pozrdawiam
Napisano
Trooper85 ten nóż był w użyciu min. 30 lat bo ja z nim skakałem u schyłku lat 80-tych. Nie ma czego podziwiać nikt z nas nie był ponadprzeciętnie odważny. I nikt nie zawracał sobie głowy takimi drobiazgami jak niedostosowanie noża do rzeczywistych potrzeb spadochroniarza, bo skoro tak wielu przed nami skakało z tym nożem to dlaczego nam miało by się nie udać????
Oczywiście szkolono nas jak użyć tego noża....
...ale poza kadrem" instruktorzy tłumaczyli że w razie jakby co to na niewiele nam się przyda ten kozik.
Wyobrażasz sobie jak na odprawie przed skokami kiedy już wszyscy ubrali na siebie sprzęt ktoś wychodzi i mówi panie poruczniku z takim sierpakiem to ja nie będę skakał bo to niebezpieczne"????
Rzeczywisty strach przed kompromitacją wobec kolegów był większy niż obawa że być może będzie potrzeba użyć oża polskich spadochroniarzy"
Nie wiem kto wpadł na pomysł z takim nożem ale kiedy ja skakałem zapewne jego doczesne szczątki dawno już połączyły sie z ekosystemem.

pzdrwm
bombel
Napisano
Kozik jest jak najbardziej wojskowy - miał taki na wyposażeniu Tomuś Czereśniak, w komplecie z maścią do szczepienia drzewek :-)

A tak na serio - nóż ogrodniczy, dostępny do dzisiaj w sklepach ogrodniczych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie