jakub marszalkiewicz Napisano 2 Styczeń 2004 Autor Napisano 2 Styczeń 2004 To swietnie, ze polskie muzeum wreszcie doczekaly sie w miare kompletnego sprzetu pancernego z Kampanii Wrzesniowej. Moze ktoregos dnia uda sie sprowadzic do Polski takze TKSa z rosyjskiego muzeum w Kubince, ktory zachowal sie w idealnym stanie?W zalaczeniu znajduje sie zdjecie mojego modelu Pz.TKS (p) w barwach niemieckich. Prawdopodobnie tak wygladala nasza tankietka, zanim trafila do Szwecji. Obok umiescilem figurki amerykanskich zolnierzy, gdyz kilka TKSow wpadlo w 1944 i 1945r. w rece US ARMY (np. w Ardenach, gdzie prawdopodobnie byly uzyte przez Niemcow).Mam zamiar zrobic takze model TK w wersji ciagnika rolniczego (bez opancerzenia, itp.), uzywanego w Szwecji.Miejmy nadzieje, ze kiedys uda sie skompletowac polska bron pancerna z konca lat 30. Byc moze kiedys znajdzie sie i 7tp? Kilka lat temu znaleziono niemal kompletna wieze czolgu Vickers-E z Kampanii Wrzesniowej. Niestety jakis artysta" zrobil z niej pomnik surrealistyczny i ow dzielo" straszy do dzis stojac gdzies w Polsce...Pozdrawiam!Jakub Marszalkiewicz
polsmol Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 O TKS-ach w Ardenach jeszcze nie słyszałem. To interesujący trop. Z kąd masz te informacje? Czy chodzi o Ardeny 44 czy 40 ?
Marek Jaszczołt Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Może mu się z tego wzięło, że podobno to zdjęcie przedstawia pojazd zdobyty na 17 SS-Panzergrenadier Division Götz von Berlichingen. Marek
braun Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 ta wieża o której mówisz jest opisana w militariach w 1993r a znajduje sie we wsi Kasina Wielka
pomsee Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Czy macie moze fotke tej wiezy przerobionej na dzielo sztuki?" kilka razy o niej czytalem ale niestety nigdy nie widzialem fotografii.
mietek Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Fotki nie mam, ale pamiętam z przed wielu lat z TV.Powycinane palnikiem jakieś wzory, motywy itp, wyglądała koszmarnie.to chyba właśnie była ta.
Voucur Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Mowicie panowie o wiezy od Vickersa. Jej zdjecie widzialem w kwartalniku historyczno-modelarskim Militaria" ale numer jakis bardzo archiwalny, 1996-1998 rok? Jak ktos ma dostep do archiwalnych egzemplarzy, moze sobie poszukac, to kwartalnik i szukania nie byloby tak duzo :)Pozdrawiam !
Voucur Napisano 4 Styczeń 2004 Napisano 4 Styczeń 2004 Przepraszam, moze i faktycznie chodzi o starszy egzemplarz kwartalnika. Osobiscie to co zrobil ten artysta" uwazam za koszmar muzealnika ;/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.