kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 to jeszcze popatrz na drzewo Tekla Celestyna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 :]Ta szlachta to miała dobrze- zalać formę w wieku 2-3 lat:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 pieczęć wykonana przełom XVIII/XIX w.miejscowość może coś pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Kopijnik2, myślisz, że nie trafiłem z tą Izą??Jeszcze bez zezwolenia, ale mogę chyba napisać, że to w podlaskiem.Ps. Mam wielką prośbę do vN. Zdjęcie nie oddaje w pełni uroku pieczęci. Proszę o odbicie, np. w plastelinie???Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2007 Share Napisano 11 Grudzień 2007 Karpik - być może trafiłeś...ale kolega mógł trafić ją na terenie znajomym... a ciekawszą informacją by było jak się tu znalazła...czyli u kogo był(a) IR gdy ją zgubiła...inną kwestią jest, że dziadek IR z moich stron pochodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 13 Grudzień 2007 Share Napisano 13 Grudzień 2007 Pieczątka znalziona 30 km od Łukowa.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 28 Grudzień 2007 Share Napisano 28 Grudzień 2007 Mrozik mocny,zostaje kopanie w internecie.Ładna stempel(z majątku Potockich). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 3 Styczeń 2008 Share Napisano 3 Styczeń 2008 Też ostatnio znalazłem stempel, z braku laku (dosłownie:) zrobiłem odcisk w urobionej glinie, wypaliłem w piecu, i teraz pięknie się prezentuje na kominku, polecam!ps. Skąd mogę się dowiedzieć jakie pochodzenie ma pieczęć, czy udaje wam się rozszyfrować skąd wasze stemple pochodzą?Jak się tego dowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 Swiety82- możesz wrzucić zdjęcie pieczęci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 6 Styczeń 2008 Share Napisano 6 Styczeń 2008 ok, tylko jutro, dzis nie mam jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Może ktoś powie coś o tej pieczątkce?Na górze to zdaje się hebrajski. Czy na dole też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musamman2 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Karpik, prosiłeś mnie o pomoc w odszyfrowaniu tych pieczęci, ale z tego co widzę, na żadnej z nich nie ma napisów arabskich. Na niektórych są literki hebrajskie, ale ja nie znam tego języka. Miejcie też na uwadze, ze Żydzi czasem umieszczali napisy w alfabecie aramejskim, na przykład umowy ślubne spisywano ozdobnymi literami aramejskimi. Wydaje mi się, że na kilku z tych pieczątek są litery aramejskie, ale mogę się mylić. Nie mogę nic wam pomóc, chyba że kiedyś będziecie mieć jakieś pieczęcie z napisami arabskimi, a wtedy zawsze mnie możecie zawezwać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Dziękuje i przepraszam, że zawracam głowę:)Wysłałem prośbę do pewnej tłumaczki przysięgłej. Spóbować można;)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 Domini czy twoja 7 pieczęć nie jest czasem identyczna, lub mocno" podobna do mojej?http://odkrywca.pl/id-pieczec-i-korona,573832.html#573832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 11 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2008 Tak masz rację Swięty82, pieczęcie są rzeczywiście prawie identyczne, różnią się tylko inicjałami i kropkami zaznaczonymi na zdjęciu. zgodzę się z Hakas'em że jest to pieczęć cechowa i zapewne piekarza.Pozdrawiam,Domini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 Też w lubuskim znalazłeś? Nie mogę się doczytać inicjałów na twojej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 Kolega znalazł taki oto stempelek - na górze chyba coś po żydowsku? Jakby były jakieś sugestie, to będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 I lustrzane odbicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 I tak dodatkowo, nie lakowa, ale zawsze stempelek.Napisy już rozszyfrowane: Bractwo 'Życie Człowiek' tutaj w Grajewie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 11 Styczeń 2008 Share Napisano 11 Styczeń 2008 I znów lustrzane odbicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2008 Swiety82 moja znaleziona w wielkopolsce,A z tymi inicjałami to ja sam mam problem żeby odczytac bo stan sam widziz jaki jesyt... piereszy kompletnie nie podobny do niczego, ale za to drugi przypomina D" a jak wygląda u Ciebie rączka tej pieczątki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domini Napisano 12 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2008 u mnie tak. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Tak ponownie przejrzałem cały temat i po analizie nasunęła ami się myśl, że pierwszy ze stempelków, który wstawiłem to być może jakiegoś archiereja"(niestety mój rosyjski jest do bani, więc jakby ktoś pomógł mi rozszyfrować, co skrobnęli na tej stronce internetowej, to byłbym wdzięczny: http://days.pravoslavie.ru/Life/slovar2142.htm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzykotron Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 Witam.Nigdy nie zwracałem uwagi na pieczątki, a teraz nagle się zainteresowałem(może zaczne zbierać:]) . Macie wspaniałe kolekcje, jestem pełen podziwu :). Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.