Skocz do zawartości

Pieczęcie lakowe

domini

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 504
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kopijnik2, myślisz, że nie trafiłem z tą Izą??
Jeszcze bez zezwolenia, ale mogę chyba napisać, że to w podlaskiem.

Ps. Mam wielką prośbę do vN. Zdjęcie nie oddaje w pełni uroku pieczęci. Proszę o odbicie, np. w plastelinie???
Pozdro.

• 3 weeks later...
Też ostatnio znalazłem stempel, z braku laku (dosłownie:) zrobiłem odcisk w urobionej glinie, wypaliłem w piecu, i teraz pięknie się prezentuje na kominku, polecam!

ps. Skąd mogę się dowiedzieć jakie pochodzenie ma pieczęć, czy udaje wam się rozszyfrować skąd wasze stemple pochodzą?
Jak się tego dowiedzieć?

Karpik, prosiłeś mnie o pomoc w odszyfrowaniu tych pieczęci, ale z tego co widzę, na żadnej z nich nie ma napisów arabskich. Na niektórych są literki hebrajskie, ale ja nie znam tego języka. Miejcie też na uwadze, ze Żydzi czasem umieszczali napisy w alfabecie aramejskim, na przykład umowy ślubne spisywano ozdobnymi literami aramejskimi. Wydaje mi się, że na kilku z tych pieczątek są litery aramejskie, ale mogę się mylić. Nie mogę nic wam pomóc, chyba że kiedyś będziecie mieć jakieś pieczęcie z napisami arabskimi, a wtedy zawsze mnie możecie zawezwać :)

Tak masz rację Swięty82, pieczęcie są rzeczywiście prawie identyczne, różnią się tylko inicjałami i kropkami zaznaczonymi na zdjęciu. zgodzę się z Hakas'em że jest to pieczęć cechowa i zapewne piekarza.

Pozdrawiam,
Domini

Swiety82 moja znaleziona w wielkopolsce,

A z tymi inicjałami to ja sam mam problem żeby odczytac bo stan sam widziz jaki jesyt... piereszy kompletnie nie podobny do niczego, ale za to drugi przypomina D" a jak wygląda u Ciebie rączka tej pieczątki?

Tak ponownie przejrzałem cały temat i po analizie nasunęła ami się myśl, że pierwszy ze stempelków, który wstawiłem to być może jakiegoś archiereja"
(niestety mój rosyjski jest do bani, więc jakby ktoś pomógł mi rozszyfrować, co skrobnęli na tej stronce internetowej, to byłbym wdzięczny: http://days.pravoslavie.ru/Life/slovar2142.htm)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie