steifer Napisano 2 Luty 2009 Share Napisano 2 Luty 2009 maciek11 (31 / 8) - to polski herb Alabanda, jerden ze strazych polskich herbów, sięgający XIII w. Poslugiwały się nim rodziny Alabanda, Azulewicz, Dulęba, Frezer, Fryzer, Koproski, Koprowskipozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Już nie z netu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steifer Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 Witam, ponieważ jestem tu nowy, chyba wypada sie przedstawić. Nie jestem prawdziwym poszukiwaczem, choć zdarzało mi się biegać po łąkach z pożyczonym sprzętem, a widok świeżo zaoranego pola czy wykopów pod fundamenty działa na mnie jak magnes. Z zawodu jestem plastykiem, po konserwacji dzieł sztuki, a od ponad 30 lat zajmuję sie też heraldyką. Przypadkiem trafiłem na tę stronę i zaciekawiły mnie pieczęcie żydowskie, zwłaszcza te z wyobrażeniami stylizowanymi na herby. O ile mi wiadomo sprawa rodowych znaków żydowskich, zwłaszcza ksztaltowanych według zasad europejskiej heraldyki jest mało znana i mało opracowana. Może warto pokusić się o jakąś analizę? Chciałbym spróbować, zapisałem prezentowane na tym forum wizerunki pieczęci, ale trochę mego mało. Dlatego mam prośbę o przesyłanie (na adres z profilu) mi zdjęć tego typu pieczęci, najlepiej z adnotacją dotyczącą rejonu znaleziska. Nie wiem czy starczy mi sił, wiedzy i materiału do jakiegoś sensownego opracowania, ale warto spróbować. Ze swej strony chętnie pomogę w identyfikacji herbów. Mam dość sporą wiedzę, i trochę zebranych publikacji, więc czasem może uda mi się właściwie rozpoznać.Mam też radę, bardzo pomocne przy identyfikacji polskich herbów są Tablice odmian herbowych" Chrząńskiego (dostępne on-line na stronie heraldycznej Kromera) oraz zbiory herbów dla Wikipedii (tzw. commons) - są bowiem uszeregowane według godeł i figur heraldycznych, więc łatwo szukać znając tylko wizerunek herbu. Linków bezpośrednich nie podaję, łatwo je znaleźć, ten sam post wpisałem kilka dni temu z linkami, i nie pojawił się, może to była przyczyna? Ponieważ nie wiem jak często będę tu zaglądał, prośby o pomoc w identyfikacji herbów proszę także przysyłać mi pocztą, pozdrawiam,Tomasz Steifer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 Natasha.Struktura gminy wynikała z istoty państwa stanowego. Na czele każdej gminy stali parnassim (inaczej raszim), czyli najstarsi (Polacy często określali zarząd gminy nazwą "rada starszych), w liczbie od 3 do 5, wybierani przez gminę na rok. Jeden z parnassim pełnił funkcję przewodniczącego, zmiana następowała kolejno co miesiąc. Starszyzna była w kontakcie (w większych miastach z tzw. sędzią żydowskim, czyli szlacheckim zastępcą wojewody) z urzędnikiem państwowym do spraw żydowskich. Drugie miejsce we władzach gminy zajmowali towim, czyli asesorowie sądowi. Na trzecim miejscu była reszta członków rady, z których wyodrębniano komisje zajmujące się realizacją podstawowych funkcji gminy: gospodarczą, administracyjną, sądowniczą oraz filantropijną i wychowawczą." http://www.fodz.pl/?d=4&id=13&l=plCzy może być to gość zwany sędzią żydowskim, czyli szlacheckim zastępcą wojewody"??Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 albo koszer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Luty 2009 Share Napisano 6 Luty 2009 lepiej widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natasha1982 Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Jasne,może.Kopijnik dzięx za świetnej jakości zdjęcie,ale ja nic więcej nie wymodzę:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Pięknie dziękuję ! Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 Natasza - może należy zacząć - osadzać w kulturze" dany obiekt...szukaj interpretacji symbolu ...oraz odcisków z dokumentów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Prośba o identyfikację pieczęci żydowskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Niestety uszkodzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmatt Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 a ja mam jeszcze taką - śliczną. Uchwyt z masy perłowej. Chętnie wymienię się na jakąś jedną ładną, starą monetę (Książąt Pomorskich lub starej Polski). Zdjęcie nie oddaje piękna kunsztowności tego tłoczka inicjałowego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Opis jak z allegro darmatt:)Polecam zabrakło:)Tłoczek bartka- jakby judaik ale czy na pewno?Natascha!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natasha1982 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Proszę na mnie nie krzyczeć :PProszę mi obrócić zdjęcie ( w sensie odbicia lustrzanego) bo mam goluteńki laptop bez żadnych programów graficznych.Kopijnik - tu nie ma czego i w czym osadzać.Korona jest symbolem uniwersalnym i oznacza znajomość Prawa (Tory),pobożność itd itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost-7 Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Witam mam prosbę o identyfikację pieczęci żydowskiej znalezionej na polach uprawnych.Wydaje mi sie ze jest to pieczęć imienna" wykonana jest z mosiądzu.Z jakiego okresu moze pochodzić?liczę na pomoc w IDpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost-7 Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 drugie ujecie tej samej pieczęci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost-7 Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Przepraszam zapomniałem dodac ze fotki zostały wykonane w odbiciu lustrzanym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Proszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmatt Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 Cóż Karpik, ta pieczęć to takie brzydkie kaczątko - nikt jej nie chce.teraz można ją wygrać w konkursie na all... ;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost-7 Napisano 20 Luty 2009 Share Napisano 20 Luty 2009 nastepna pieczęć bardzo prosze i ID wymiary 18X12,5 mm. skan w dobiciu lustrzanym.Tak dla ciekawosci podam że została znaleziona na tym samym polu.pozdrawiam ghost-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghost-7 Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek88 Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Jeszcze raz gorąca prośba o identyfikację mojej pieczęci?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 23 Luty 2009 Share Napisano 23 Luty 2009 Odbieraj poczte to się może czegoś dowiesz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.