karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 ale dziś to mnie zaskoczył:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Ołów, 4cm.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 no i co tam za drugi wyraz jest napisany?e. e(a), e(am), e(cclesiae), e(est), E(Fastus), e(ffigies), e(gi), e(go), e(gregi), e(gregiae), e(gregii), e(gregiis), e(gregio), e(gregium), e(gregius), e(is), e(ius), e(iusdem), e(latus), e(mentissimi), E(merita), E(meritae), e(minentissimis), e(minentissimo), e(mit), e(ndiotio), e(ndotercisus), E(nvicto), e(o), e(odem), e(orum), e(orumque), e(pistolae), e(pistulae), e(ques), e(quitata), e(quitatae), e(quitatam), e(quite), E(quites), e(quiti), e(quitum), e(quo), E(raviscorum), e(st), e(st), e(sto), e(t), E(utyches), e(x), E(xactum), e(xemplo), e(xemplum), e(xterae), e(xternum), e(xterum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Te stare literki sprawiają mi duże trudności, nawet szwabacha:(Najpierw szefie podziel się co widzisz po prawej stronie:)Lewa strona- po E jest kropka. Po kropce jest N albo R albo A...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 E. RIGNDORN??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 n ignonius p.e.t.r ignotum per ignonius... odnośnie wiary???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 (parafia)Św. Piotra(proboszcz) E.cośtam(Richorn?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Może per ignonius Petr, Przez niezbadane (nie znane, niezbadanego....) Piotr??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Per ignonium s. Petr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Martian - z szacunkiem - czytaj kropki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 To pierwsze S. to skrót od SIGILLVM- pieczęć, więc będzie to raczej zwykłe- pieczęć Piotra.Drugi człon to pewnie funkcja- kolega z innego forum napisał, że może być to diakon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Dla mnie jakaś maksyma.. Symbolika ręka opatrzności i kielich zbawienia... Kopijnik tam jest tylko jedna kropka którą można by uznać za celową... ołów jest jaki jest.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Ps. to tylko moje zdanie i mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Są na 100% dwie celowe" kropki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 oki na moim telewizorze tak dokładnie nie widna, ale nawet jak są dwie to i tak super trafienie;))Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 trzy kropkiSkropkaPETRIkropkaEkropkaRI(G)(E)(C)cośtam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Przykład:S PLOCENSIS ECCLESIE SANCTE MARIE- pieczęć płockiego kościoła/katedry/kapituły Św. Marii.SIGILLVM jak i ECCLESIE jest powtarzane więc...Prześpie się z tym.Dziękuje i dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Nie wiem czemu ale te R" to wydają się być N".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 19 Wrzesień 2008 Share Napisano 19 Wrzesień 2008 Tłoczek leży i się śmieje:) Martwy punkt:(Napisałem do dwóch mądrych głów" ale cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Gmerek siakiś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 20 Wrzesień 2008 Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Gmerk. Moje arcydzieło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmatt Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 mam dwa takie tloczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmatt Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 chętnię się wymienię na coś innego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 23 Wrzesień 2008 Share Napisano 23 Wrzesień 2008 Oj darmatt masz chyba więcej??;)Pokaż odbicie tej ołowianej bo nic nie widać.Inicjałowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 24 Wrzesień 2008 Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Historyjka o tym jak doszło do tego, że ją znalazłem nadaje się do tematu duchy na wykopkach":)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.