kindzal Napisano 18 Październik 2007 Autor Napisano 18 Październik 2007 Witam szanownych kolegow, ostatnio trafilem taka klamerke :Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje : jaki okres?jaki kraj? jaka jednostka?Z gory dziekuje za wszelkie info.Kindzal
kindzal Napisano 19 Październik 2007 Autor Napisano 19 Październik 2007 Na pewnym niemieckojezycznym forum tez wskazano na mozliwosc,ze ta klamra mogla nalezec do jakiegos cechu.Jest tylko maly problem,klamra zostala znaleziona na pobojowisku,gdzie wyszla masa kul z muszkietow,szabla (ktora sie dostlownie rozleciala w rekach,ze starosci i korozji),srebrne okucia z kordzikow (patrz fot.),etc...Ja osobiscie sadze ze jest to klamra jednej z pierwszych jednostek saperskich,pytanie tylko czy Pruska,czy Francuzka,czy jakas inna????PozdrawiamKindzal
abcd Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Jeżeli na przedmiocie jest topór,cyrkiel i siekiera ma to chyba związek z jakimś cechem rzemieślniczym zapewne ciesielskim lub stolarskim.Kiedyś widziałem bardzo podobną klamrę z motywem węgielnicy,początkowo wszyscy myśleli że jest to przedmiot masoński,ale okazało się to godłem cechu murarskiego.Zapewne członkowie cechów nośili takie klamerki jako znak przynależności.
kindzal Napisano 18 Październik 2007 Autor Napisano 18 Październik 2007 Witam szanownych kolegow, ostatnio trafilem taka klamerke :Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje : jaki okres?jaki kraj? jaka jednostka?Z gory dziekuje za wszelkie info.Kindzal
karpik Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Na wstępię napiszę, że mi się podoba:)To chyba nie ludzie- widzę ogony???XX-20-pułk??Czy możesz dać fotkę rewersu??Gratuluje i pozdrawiam.
kindzal Napisano 18 Październik 2007 Autor Napisano 18 Październik 2007 Dzieki za odzew;)Oto i druga strona.To faktycznie nie ludziki,tylko lwy .Jeden trzyma siekiere,a drugi topor,nad nimi cyrkiel...Pewien fachowiec wydatowal sam wyrob na poczatek 19 wieku,niestety niemogl okreslic pochodzenia...Pozdrawiam
martian. Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Może kolonie brytyjskie. Gambia????
Pytanie
kindzal
Witam szanownych kolegow, ostatnio trafilem taka klamerke :
Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje : jaki okres?
jaki kraj? jaka jednostka?
Z gory dziekuje za wszelkie info.
Kindzal
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.