liha Napisano 17 Październik 2007 Autor Napisano 17 Październik 2007 Witam. załączam tutaj film o IRA i nie tylko.Bardzo ciekawy dokument. Miłego oglądania. Jedno pytanie 2:45 filmu , jeden z angielskich spadochroniarzy trzyma chyba thompsona.Jak długo używano tej broni??? Czy nadal sie używa???pozdrawiam.lihahttp://www.youtube.com/watch?v=z5H0dBcZQCw&mode=related&search=
Dunczyk Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Dokładnie nie jestem w stanie zidentyfikować czasu, ale to raczej na pewno wczesne lata 70-te, wtedy to z resztą w Irlandii angażowano jednostki regularne armii brytyjskiej i spadochroniarzy. Taki czas okres wskazują równierz hełmy AT mk. II i kurtki maskujące. istotnie żołnierz ten wyposażony jest w pm Thompson, nawet na pewno w wersję 1928, może A1, tak mi jakoś wojennie wygląda. Jeśli zwrócileś uwagę to większość żołnierzy uzbrojona jest w karabiny FN FAL, które były bronią samopowtorzalną, nie było możliwości prowadzić z nich ognia seryjnego. W walkach ulicznych zdecydowanie jednak pm jako broń krótsza i strzelająca seriami sprawdza się lepiej. Wtedy już Thompson nie znajdował się na wyposażeniu armii brytyjskiej, zapewne jest to inicjatywa własna żołnierza zawodowego, któremu zdobycie tommyguna przyszło łatwiej. W chwili obecnej, myślę, że w żadnych siłach zbrojnych nie jest on już bronią etatową. Może w jakichś małych, prywatnie wystawianych, w koncu zarzewi konfliktów zbrojnych na naszej planecie nie brak. Pamiętam jednak migawkę z dziennika TV z roku 1991 bodajże - z wojny w Jugosławii, gdzie na posterunku na rogatkach w jakimś mieście stał żołnierz uzbrojony w tommiego, ale to w ogóle była gratka (oczywiście jeśli tak można mówić o oglądaniu obrazków z wojny), gdyż w Jugosławii odkopano wtedy z magazynów, czy może muzeów, takie eksponaty jak M10, czołgi Sherman...było na co popatrzeć
acer Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Jugosławia to skrajny przypadek, tam używano MP-40 i PPSZ, nawet opancerzonych ciągników rolniczych.Thompson - czemu nie, z amunicją kłopotów nie było, a swoją siłę broń miała.Choć z drugiej strony IRA z drugiej strony miało już też zapewne karabiny AK-47.
Dunczyk Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 Istotnie jak się patrzy na nabój kalibru 11,43 mm czyli słynną .45 (w porównaiu nawet z amunicją 9 mm para) to od razu wyobraźnia podsuwa możliwości". Na początku swej historii thompsona nazywano wymiataczem okopów", potem był Chicago typewriter", generalnie pomimo dośc skomplikowanej konstrukcji spełnił swoje zadanie i był bronią cenioną, choć wymagał starannego treningu i wprawy. Jak to Acer slusznie zauważył miał moc
herbstnebel Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 a to na pewno jest angielski spadochroniarz? bo ja szczerze wątpię
woytas Napisano 18 Październik 2007 Napisano 18 Październik 2007 to nie jest spadochroniaz tylko czlowiek z IRA - angole maja fal-e
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.