skolcio Napisano 17 Październik 2007 Autor Share Napisano 17 Październik 2007 Witam!Wpadł mi w ręce niemiecki hełm ale jak widać na zdjęciu jest trochę dziurawy jak myślicie co zrobić z tym znaleziskiem? Jak zakonserwować i załatać tą dziurę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcioner13 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 mysle ze szpachlą bedzie najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Też na niego miałem ochotę.Hehe kupiłeś i nie wiesz teraz co zrobić?Pomęcz się teraz.Żartuję oczywiście.Najpierw solidnie oczyść(szczotka na wiertarce),później możesz wspawać blachę(migomat)albo podklej od środka mocną taśmą i szpachla aluminiowa(jest mocniejsza),ewentualnie może być żywica.Po dotarciu podkład i kolor właściwy.To tyle tak ogólnie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 Witam!Dzięki z poradę, na pewno tak zrobię. PS mam jeszcze jedno malutki pytanie (nie znam się na tym) może się ośmieszę ale, gdzie można nabyć tę szpachlę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 w sklepie z farbami samochodowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 ok dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 Osobiście jestem za oczyszczeniem i zakonserwowaniem znalezisk bez odnowy :) Ale to już zależy od gustu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 7 Listopad 2007 Autor Share Napisano 7 Listopad 2007 Też tak myślę, ale w niektórych przypadkach po prostu muszę coś doprowadzić do tego stanu w jakim było :) a ten hełm do tych rzeczy się zalicza :)A tak wogule czy mogę użyć tej szpachli? http://www.allegro.pl/item265827631_app_szpachla_z_wloknem_szklanym_app_f_vat.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 7 Listopad 2007 Share Napisano 7 Listopad 2007 Ja tez bym dal spokój ze szpachlą. A jeśli chcesz koniecznie to kup w sklepie - wszedzie maja szpachle z włóknem , bedzie taniej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 8 Listopad 2007 Autor Share Napisano 8 Listopad 2007 ok dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luskownik Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 Najlepiej bedzie tak:zywica epoksydowa przykleic wlukno szklane od spodu natomiast od gory szpachlowka samochodowa jak chcesz go odrestaurowac to caly garnek minia albo czyms podobnym antykorozyjnym wyszpachlowac calosc wyszlifowac papieriem sciernym na pupcieniemowlecia" i polakierowac w orginalnym kolorze.Ale to tylko moja wersjaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 10 Listopad 2007 Autor Share Napisano 10 Listopad 2007 Mam jeszcze jedną albo swie prośby otóż:Czy ktoś ma schemat mocowania fasunkuI jaką dokładnie taśmę użyć?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 09:42 12-11-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 14 Listopad 2007 Autor Share Napisano 14 Listopad 2007 Widzę że nikt nie odpowiada na moje pytanie dotyczące fasunku. Otóż jak go zamocować? Muszą być do tego nity?Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 WitamNity są potrzebne do zamocowania obręczy z fasunkiem do dzwonu.Całość możesz dostać na alledrogo,lub jeśli masz materiał i trochę zdolności manualnych sam wykonać.Myślę że ładnie zrobiona samoróbka daje więcej satysfakcji.Ale to już moje zdanie.Pozdrawiamsteinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 WitamTu masz linki o hełmach niemieckichhttp://powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/helmets.htmhttp://powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/helmets2.htmhttp://powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/helmets3.htmhttp://www.powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/helmets4_profile.htmMyślę że to powinno ci pomóc.Jest tam praktycznie wszystko co chcesz wiedzieć.Pozdrawiamsteinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 14 Listopad 2007 Autor Share Napisano 14 Listopad 2007 ok dzięki bardzo mi pomogliście, a fasunek i obręcz już mam z allegro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 15 Listopad 2007 Autor Share Napisano 15 Listopad 2007 Ok hełm zaszpachlowany, wyschnie za jakąś godzinę, potem czeka mnie proces obróbki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Ok hełm już poszpachlowany (nie cały, tylko dziura) mam już fasunek i kalki ale jeszcze jedno pytanie: farbę zewnętrzną już znam, ale nie znam jaka ma być wewnątrz?Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Ta sama.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 Wiesz myślę że dobrze by było jak byś robił fotki krok po kroku :D ewentualnie jak już doprowadzisz go do stanu na cacuy daj fotkę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper132 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 witam niedawno sie dowiedzialem ze podobno niewarto robic helmu szpachla paniewaz szpachla gdzies po roku sie rozsypuje i lepiej robic klejem dwuskladnikowym do aluminiumpzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 ok walne fotki a i jeszcze jedno pytanie na temat nitów: te podkładki mają być wewnątrz czy na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 WitamJak to się rozsypuje?Chyba że jakiś lepek to robił:)Na samochodach leży kilka lat i jakoś nie odpada więc dlaczego mialaby spadać z hełmu.Rzuca nim ktoś?Na moich jakoś leży od kilku lat i jest git.Nawet polskiego korniki nie ruszają hihi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.