Skocz do zawartości

Krzyż z luf armatnich.

generał61

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 159
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Chodziłem sobie dookoła i pstrykałem nieświadomy zdjęcia. Dopiero w domu przeglądając fotki do mnie dotarło:
ramiona zrobione z łusek:)))

Napisano

Fotka yłu" kapliczki. No właśnie z czego tak naprawdę ta kapliczka jest??
Na pewno:
grucha od panzerfausta 30, dwóch łusek Pak(??), lufy czołgowej(??), no i tego w czym ta lufa jest obsadzona. Ja jestem pancerniakiem amatorem i przekracza to moją wiedzę, więc może jacyś prawdziwi znawcy rozpoznają co to tak naprawdę jest.

Napisano

Tył" dół. Konstrukcja dość potężna. Niestety nie miałem nic do pomiaru:(((

To na razie koniec.

CDN - nowe fotki, nowe kapliczki.

Pozdrawiam.

Napisano

Kolejna porcja zdjęć.

o kapliczkach w Lisowie była na razie tylko mowa teraz są i zdjęcia:)

To jest pierwsza kapliczka z Lisowa.
Działo z T-34/85.

Napisano

Zwróćcie uwagę na zwieńczenia krzyża.
Ja dopiero w domu oglądając zdjęcia i mając na uwadze inną kapliczkę z Lisowa to zauważyłem:)

Napisano
Właśnie bardzo znajomo:)))
Kurka jeszcze raz będę tam musiał jechać, bo dopiero oglądając fotki wypatrzyłem mnóstwo szczegółów na które nie zwracałem uwagi robiąc fotki.
Lekkie sprostowanie z tymi bolcami -> chyba się za bardzo rozpędziłem z tą teorią...z frontu też coś wystaję, oczywiście teraz dopiero to zauważyłem(sic!:))), i konsekwentnie na każdej fotce jest zasłonięte przez barierę, ale to chyba ogórek(??):)))

Panowie czy obsada kapliczki z Dębskiej Woli/Chałupek to nie przypadkiem flak 36??
Lufa z płaszczem tylko nakrętki brakuje??

Pozdrawiam za niedługo nowe fotki.

PS
Ale tych kapliczek tu jest nawet nie zdawałem sobie sprawy:)))
Napisano
Kol. vaz. Z jednym z tubylców od 5lat toczę negocjacje żeby wpuścił mnie pokopać za stodołą. że coś tam jest, to ja wiem, ale chłop nie chce wpuścić. Podobno VIb bez wieży.
Napisano

Witam.

Kolego Rem fakt, że teraz żeby coś z chłopami ugrać to trzeba jakąś szkołę negocjacji skończyć:)))
Możesz zdradzić skąd ta pewność, że coś tam jest??
I jeszcze jedno pytanie możecie mi powiedzieć z jakiego kierunku szło to natarcie na Lisów?? Od Piotrkowic??
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Teraz wracamy do tematu kapliczek:
kolejna, nie prezentowana jeszcze w tym wątku.
Nie do końca jestem pewien z czego jest zrobiona. Wygląda trochę jak podstawa od flaka, chociaż spotkałem się z relacjami, że to coś od czołgu(??)
Ja na razie niczego konkretnego nie wymyśliłem, może Wy pomożecie:)))

Napisano
=>rem,zalecany jest duży dystans do tego typu opowieści.Z informacji,które ja uzyskałem wynika,że wraki zostały zabrane po wojnie.Może jakieś drobiazgi zalegają w ziemi ale żeby cała wanna?Wątpliwe...W pobliżu tego miejsca rzeczywiście jest stodoła i jeśli mówimy o tej samej to przynajmniej miejsce się zgadza:)
Napisano
=>vaz - traktuję to na pełnym luzie, ale czym by było nasze hobby bez nadziei, że chociaż kilka procent opowieści o lufie spod wody" jest prawdziwa;-)) (naturalnie lufie Tygrysa!)
Co do opowieści - TVIb został za stodołą, ruscy saperzy zdjęli działo, w międzyczasie przyszła wiosna i kocur pogrązył się w bagnie" po wieże, z której chłopek zrobił budę dla psa;-) (budę widziałem).
Koniec opowieści. A jeżeli szperasz w tym rejonie, to sprzedam Ci też inne legendy:
Na wysokości Kuby Młynów, w Nidzie - wrak Pantery.
W jeziorku w Morawicy - wrak czołgu - nieustalono jakiego, ale nurkowie widzieli;-))
Okolice Lisowa - Pantera, TygrysII (nie wspominam tu o ogólnie znanych z Echa Dnia opowieściach o Ferdynandzie, Tygrysku II i nieustalonym wozie serwisowym (niemieckim naturalnie;-)).
A jak chcesz fakty - to szukaj w zalewie w miejscowości Umer. 2sztuki.
Pozdrawiam, miłej zabawy!
Napisano
Kolego f35jsf - dopiero teraz zobaczyłem pytanie.
A więc skąd wiem. Nie wiem czy kojażysz Panterę wytarganą z Czarnej Nidy kilkanaście lat temu? Nie mówię tu o smętnych resztkach które są obecnie w muzeum OB, tylko o kompletnejjednostce w której po umyciu ze szlamu sprawnie działały mechanizmy i która cudownie wyparowała nam z kraju.
Ten sam facet, który prowadził tamto wydobycie wskazał jako drugiego pewniaka właśnie sławetną stodołę, której istnienie potwierdza także kolega vaz;-)).
I nie było tu rozmowy o tym czy tam coś jest, ale jak to wyjąć. A zresztą, gdyby nie było, to dlaczego chłop nie zgodziłby się na wejście z piszczałką za stodołę za 200zl? ;-))?
Napisano
Panowie zapraszam do tematu o Kielcach:
http://www.odkrywca-online.com/kielce-i-okolice-gdzie-szukac-,597671.html#597671
Próbuję go eanimować" po lecie:)))
Tam będziemy kontynuować rozmowę.
Ok??

Pozdrawiam.
Napisano

Kolejny odcinek kapliczkowych wypraw.

Lisów kapliczka numer 2.
Lufa z jarzmem T34/85.

Jak dotąd najładniejsza kapliczka jaką spotkałem.
Naprawdę robi duże wrażenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie