Skocz do zawartości

Krzyże żelazne - kolekcje.

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
@to17071990 teraz widzę, że chodzi Ci o krzyż skolcia, a ja myślałem , że piszesz ( en pierwszy moim zdaniem kopia")o EKu nr 1 z moich fotek :)
Napisano
Wlasnie wczoraj chyba z okazji Świąt znalazłem swój pierwszy EK II. Ładny nie pogięty tylko środek mocno skorodowany i tutaj pyatnie do 1000WAT gdzie podłączałeś klemy, bo ładnie doczyściłeś.

pozdr
Napisano

Witam!
Wiedzę Panowie odznaczenia z waszych kolekcji, pisząc krótko robią wrażenie :0) EK 1914, 1939 a czy ktoś ma może EK 1813
Postanowiłem coś ciekawego wam pokazać EK 1813 kl. 1 i 2.
Pierwsze nadania, EK 1813 kl.2 wykonany w Gliwicach,
mam nadzieje że wam się spodobają.
PS.
EK 1813 kl. 1 wykonany w srebrze prawdopodobnie 800.

Napisano
Witam,

kilka dni temu odkryłem w domowym archiwum książeczkę wojskową dziadka i wynika z niej, że otrzymał ek II podczas wojny 1914-18. Czy mogę gdzieś sprawdzić za co i kiedy (jakieś archiwum niemieckie?)?
  • 2 months later...
Napisano

Moja skromna kolekcja: na zdjęciu brak jeszcze jednego EK II 1939 w stanie II+ na długiej wstążce oraz EK II 1914 w stanie zardzewiało-agonalnym. Moja chluba to 2 Schinkelformy": EK I 1939 i EK II 1939 (po prawej stronie zdjęcia). Niestety żaden krzyż (poza puncami 800 na EK II 1914) nie jest sygnowany.

Pozdrawiam

Napisano

A oto EK II 1939, którego nie ma na zdjęciu w poprzednim poście. Zapomniałem dodać, że wstążki obu EK II 1914 są kopiami, szkoda, bo ten z lewej jest w stanie prawie menniczym (nie przesadzam).

Ehhhhhh, ja i tak bym je zamienił na Virtuti Militari ;)

Napisano
Do pulkownikt, chyba trochę zpóźnione ale dopiero teraz zobaczyłem twoje pytanie :/
Jako klemy użyłem żabki od firanek (jest mniejsza i ty samym bardziej adekwatna) podłączyłem do ramki a dokładniej do małego kółeczka.
Napisano
Mam pytanko, nie zna ktoś jakiegoś forum bądz strony gdzie można dowiedzieć się czegoś więcej na temat odznak oraz gdzie znajdują się zdjęcia oryginałów.
Napisano
Jak byłem w 2kl. podstawówki to przynosiliśmy coś o swoich przodkach, no i kumpel (któremu potem dokuczałem)przyniósł
krzyż tyle że ze sfastyką, a na drugiej stronie był rok 1939.
na krzyżu tym widniały z tego co pamiętam dwa miecze na skos, a wstążka była chyba niebiesko czerwono biała. co to mógł być za krzyż, odznaka???
Napisano
Swastyka , Miecze na krzyż i data 1939 to pasują to Krzyża KVK (za zasługi wojenne) tylko nie zgadzają sie kolory wstążki - w kvk powinna być biało-czarno-czerwona
Napisano

Czytając dzisiaj ten wątek zacząłem pomału dochodzić do wniosku że krzyż który wykopałem jakieś dwa miesiące temu jest wersją dla Kriegsmarine.
Owy egzemplarz nie posiada magnetycznego środka, jego wkład jest wykonany z czegoś co wyglądem przypomina miedź lub mosiądz.

Czy ktoś mógł by mnie w tym przekonaniu utwierdzić lub wyprowadzić z błędu?

Napisano

Wiem że to nie dział „Identyfikacja”,ale temat poświęcony jest żelaznym krzyżom i dlatego zdecydowałem się pytanie umieścić właśnie tutaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie