Skocz do zawartości

CZY KTOS WYKOPAL Mkb42 jesli tak prosze o fotke

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Fant rzadki, wykonano ok 8 tys. sztuk, ktore poszly glownie na front wschodni. Byly dwie odmiany Mkb 42, rozniace sie od siebie ciezarem i dlugoscia broni, dlugoscia lufy oraz parametrami predkosci i szybkostrzelnosci.
Kolejna wersja byl MP 43 przyjety na uzbrojenie SS i wojsk pancernych.Roznica, co do Mkb 42 polegala jedynie na rezygnacji z uchwytu ba bagnet i innym regulatorze gazowym (w Mkb znajdowal sie pod lufa, a w MP 43 nad) Ostatania wersja, czyli MP 44 ( z grudnia 1944 r), zwany Sturmgewehrem to nieznaczne roznice konstrukcyjne, niewidoczne wlasciwie golym okiem.Fotke moze zrobie z ksiazki, choc jest troche ciemna, i jak jakos wyjdzie wrzuce tu.
pozdrawiam
Napisano
Pare sztuk wyszło podczas pogłębiania Bugu pod mostem w Wyszkowie nawet jadalne stany.
Napisano
CZY cos wiecej mozna sie dowiedziec na ten temat WYSZKOWA kiedy co jak co sie z nimi stało ???????????????????????
Napisano
JAk by sie konus niechcialo szukac. Kolorowe zdjecia.
http://homepage2.nifty.com/yamaneco/gun/autorifle/mkb42_main.htm
Napisano
witam
mam pytanie: dlaczego amunicja do tej broni jest łudkowana? znalazłem dużo własnie takiej amunicji (niestety w stanie słabym) i zastanawia mnie dlaczego jest ona łudkowana, jeśli do zasilania tej broni używano magazynka? chyba, że łudkowanie służyło wyłącznie szybszemu załadowaniu magazynka.... pozdrawiam Jarek
Napisano
whatfor:

Mkb42(Walther)
masa-4,43 kg
dlugosc-933 mm
dl.lufy-409 mm
predkosc poczatk.pocisku-650 m/s
szybkostrzelnosc teoretyczna-600 strz/min.
donosnosc skuteczna- 500 m

Mkb 42(Haenel)
masa- 5 kg
dlugosc-940 mm
dl.lufy-412 mm(ponoc takze 365 mm)
predkosc poczatk.pocisku-640 m/s
szybkostrzelnosc teoretyczna-500 strz/min.
donosnosc skuteczna-500 m

MP 43 i MP 44
masa- 4,9 kg
dlugosc-940 mm
dl.lufy-419 mm
predkosc poczatk.pocisku-690 m/s
szybkostrzelnosc teoretyczna-470(praktyczna 100) strz/min.
donosnosc skuteczna-400-600 m

Jesli chodzi o proces dochodzenia do ostatecznego ksztaltu, to byl on bardzo skomplikowany.Poczynajac od pierwszych egzemplarzy wykonywanych za pomoca drogiej i pracochlonnej obrobki ze skrawaniem ( pozniej za pomoca obrobki plastycznej-tloczenie, zgrzewanie, odkuwanie), poprzez, pierwotnie teleskop ze sprezyna w srodku jak w MP 40, a potem sama sprezyne, konczac na poczatkowym ryglowaniu przez przekoszenie zamka w pionie(Haenel)i obrotowym(Walther). Koniec koncow z obu projektow zapozyczono pewne elementy, ktore daly ostatecznie MP -43 i MP-44, ale praktycznie caly czas eliminowano drobne mankamenty wychodzace pod czas prob poligonowych i w walce.
Wiecej informacji, jak ktos wspomnial w ktoryms numerze MiB oraz w kilku zachodnich publikacjach, ktorych nazw teraz nie pomne, ale jak bardzo chcesz, to sprawdze i podam.

Napisano
Wielkie dzięki. Zaraz wrzucę te dane na moje strony:) Kilka nowych fotek już wpakowałem - po tym pierwszym pytaniu oom'a". To mi przypomniało, że w dziale broni niemieckiej nic nie zrobiłem od 5 dni:) Teraz jest spuchniety, jak moje kolano:))
Raz jeszcze dzieki
Whatfor
Napisano
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/waffen_2.htm
Właśnie wrzuciłem do sieci - zapraszam:)
Możesz mi przesłać więcej danych mailem.
Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie