Skocz do zawartości

Westerplatte - czy noszono szelki?

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do tej pory wydawało mi się, że celowniczy nosił 100 sztuk amunicji, a każdy z amunicyjnych po dwie torby (każdy po 200 sztuk). To w sumie daje 500... no chyba, że było inaczej.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Zakladajac ze pan karabinowy nic nie nosil :). Scisle mowiac to ilosc amunicji ktora pluton bral do akcji byla regulowana przez dowodcow plutonu i kompanii a zalezala od rodzaju dzialania (marsz, obrona, natarcie, szturm etc) i warunkow terenowych (mozliwosci ukrycia punktow amunicyjnych i biedki plutonowej/wozow amunicyjnych kompanii blizej lub dalej od frontu). Najwyzej mozemy zaryzykowac ile toreb bylo etatowo na pluton ale tego chyba nie wiemy. Mam gdzies proponowany spis zawartosci biedki plutonowej w 1933 moze to cos nam wyjasni?

Ale moze lepiej zalozyc nowy watek torbiarsko-amunicyjny bo to tez ciekawy temat.
Napisano
Możemy założyć :). Ale tak na gorąco - o ile nie przeoczyłem niczego w regulaminach, to pan karabinowy niczego nie nosił.
Miał ważniejsze zajęcia niż bieganie po amunicję :)

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Układ o jakim pisze Krzysiek celowniczy 100 w ladownicach 2x3 oraz dwaj amunicyjni - kazdy po 200 w 2 torbach(2x5) = 500 szt jest układem jaki można ogladac zarowno na fotografiach, jaki nasuwa sie biorac pod uwage zakres obowiazkow czlonkow obslugi w regulaminie piechoty i jaki znam z bezposredniej relacji weterana - i tu pan karabinowy faktycznie nic nie nosil. Noszenie po 2 torby przez amunicyjnych nie jest wcale niewygodne - miewam okazje próbowania tego , zdazyło mi sie raz na dystansie ca 25 km :). Uklad ten ma ponadto te zalete, ze amunicyjny ma lepszy dostep do magazynków w pozycji lezac co pozwala mu sprawniej pracowac w czasie strzelania z rkm oraz ma jednoczesnie lepszy dostep do amunicji karabinowej - łatwiej mu prowadzic walke ogniowa na rowni z pozostalymi strzelcami. Ponadto 20 nabojow wystrzelonych z rkm potrafi zniknac bardzo szybko - 500 szt jako j.o. wydaje mi sie iloscia przerazajaco mała w porownaniu z tym z czym spotkali sie nasi zolnierze ze strony niemieckiej...
Trzeba jadnak pamietac o istnieniu sposobu alternatywnego -
zdjacia poleglych, zdjacia jeńców wykonane w 1939,bynajmniej wcale nie jednostkowe - sa mocnym przykladem na to, ze obslugi radzily sobie takze tak jak pokazał kolega Piotr 2 i w tym wypadku prawdopodbnym jest ze i pan karabinowy bywal w piechocie osoba noszaca magazynki w ladownicach na pasie. System ten jednak mial niekorzystny wplyw jesli idzie o latwosc dostepu amunicji do strzalania z broni indywidulanej przez koniecznosc umieszczania jej w kieszeniach lub chlebakach, do których dostep w praktyce jest dosc trudny i wymagajacy czasu.
Czyzby to byla stara szkola przenoszenia czy wojenna improwizacja?

mozna tez jeszcze poruszyc sprawe ilosci amunicji przy korzystaniu ze starych ladownc belgijskich, co tez sie widuje - ale lepiej juz nie mieszac :-)

Póki co, na dzien dzisiejszy daleki jestem od sztywnego" wizerunku czonków obsługi rkm w całej piechocie WP we wrzesniu 1939 roku z uwagi na zaobserwowane jednoczesne wspoistnienie rónych spsobów przenosznia amunicji do rkm.
Natomiast robiac dioramę czy rekonstrukcję obsług rkm na WST mozna na chwile obecna uczynic załozenia co do ich wizerunku - ciekawa sprawa, jesli dobrze pamiatam palcówkę Wał" stanowiło 3 ludzi z rkm... i co tutaj w kwestii wyekwipowania? Regulaminowi taki układ sie wymyka nieco.

pozdr,
Artur
Napisano
Aha- jeszcze jeden drobiazg, ktory byc może bedzie pomocny w dioramie, a ktory wykonujac rekonstrkcje postaci zolnierza z WST przeoczylem - typ maski pgaz - jest takie zdjecie zrobine po kapitulacji a przedstawiajace stojacych na tle kanalu chor. Szewczuka, , por Grodeckiego, Kptkpt Słabego i Dabrowskiego - warto zwrócic uwage co por Grodecki nosi zawieszone na szyi:-)

pozdr,
Artur
Napisano
Zaczynajac od ogolnikow.

Projekt instrukcji ladowania pojazdow pulku piechoty przewidywal w biedce plutonowej:
1) (Pardon, nie zapisalem ile skrzynek, chyba 4) 1600 naboi w magazynkach (28 magazynkow na rkm)(sic - zapewne sa tu wliczone 4 magazynki w nastepnym punkcie).
2) Jedna skrzynka a 4 magazynki i 240 naboi bez magazynkow
3) Jedna skrzynka a 1260 naboi bez magazynkow

NB: Projekt nie przewidywal zadnej amunicji do kb na biedce - cala amunicja na rkm i granatnik. Poza tym na biedce jechal plecak woznicy i 6 innych placakow oraz inne bebechy jak zestaw placht sygnalizacyjnych plutonu (w skrzynce taborowej).

W tym okresie jeszcze nie bylo typowych torb na amunicje rkm (byly dopiero w projekcie) amunicja w skrzynkach (punkt 1) miala byc przechowywana w skrzynkach lub torbach jakie byly pod reka. 28 magazynkow to oczywiscie 5.6 torb lub 4.6 par ladownic:)
Napisano
De meritum, to trzy-osobowe obslugi rkm byly norma w kawalerii i wszyscy mieli ladownice rkm. W wypadku Szamlewskiego to pewnie sie na pewniaka nigdy nie dowiemy, ale sadze ze lapali tyle amo ile sie dalo. Albo Szamlewski z amunicyjnym mogli niesc cala skrzynke, albo (jezeli byly torby) lapali ile torb sie dalo. Nieobciazeni plecakami mogli pewnie sporo utaszczyc.
Napisano
Cała skrzynka słabo do mnie przemawia ... amunicja raczej powinna być ładowana w magazynki wcześniej - w koszarach ... nie wyobrażam sobie mozolnego ładowania magazynków (nawet z ładownikiem) bezpośrednio na stanowisku ogniowym. W kurzu, piachu, wybuchach ... zaraz by się to pozapiaszczało. Poza tym nie wiem czy 2-3 osobowa obsługa (-1) nadązyła by z ładowaniem w momencie gdy celowniczy czyścił jeden magazynek za drugim ...
Napisano
Bolas - amunicja w magazynkach tez byla w skrzynkach (patrz punkt 1 w poscie o ladowaniu biedek powyzej) i o taka skrzynke chodzi (albo wlasciwie obojetnie jaka, byle miala ucha/uchwyty do niesienia:)). Co mnie mniej przemawia w tym rozwiazaniu jest ze placowka Szamlewskiego to byla wlasciwie czujka i w zalozeniu miala sie predzej czy pozniej ale raczej predzej wycofac. Wtedy taszczenie takiej 'skrzyneczki' potencjalnie w stycznosci z nplem byloby najmniej klopotliwe!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie