wojtekA Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 a tak przy okazji. Apel do kolezenstwa:Czy i gdzie mozna znalezc mape skazenia terenu Polski po katastrofie czernobylskiej ???
Bocian Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Obiad był w stołówce placówki rządowej lokalnej centrali do spraw skażeń i badan nad skażeniami więc zakładam że ludzie którzy tam zajmują się problemem promieniowania nie jedliby sami czegoś niepewnego. Prace przy zabezpieczeniu sarkofagu kolejną warstwą stali i betonu miały się rozpocząć w listopadzie ale chyba zaczną dopiero w marcu :), dlatego też nasz pośpiech w zwiedzaniu. Plotki głoszą że na czas budowy będzie absolutny zakaz wjazdu do zony. Dla mnie szokujące było to że prawie na każdym oknie biurowca zaraz tuż obok sarkofagu była założona klima, nowe okna, pod tymi budynkami parkowały auta, jakieś TIRy, kursował autobus, było pełno ludzi. To wszystko było w tym samym kompleksie co reaktor. W tych budynkach jest nawet muzeum czynne w dni powszednie :)Według map które były w centrum atomistyki w Czernobylu główna chmura radioaktywnego pyłu dotarła do połowy Ukrainy do miejscowości Sarny. W Polityce jest wywiad z gościem który jako pierwszy powiadomił polskie władze i kacyków o tym że promieniowanie w kraju znacznie się podniosło.
herbstnebel Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Hmm czyli mówisz, że do tej atmosfery z gier komputerowych sporo brakuje? Że jednak to nie jest jakieś maksymalnie wyludnione miejsce otoczone betonowym murem po którym biegają 2metrowe wilki a nad nim wiszą ciągle ołowiane chmury, tylko że tam normalne biurowce stoją? No ciekawe..... bardzo. HmmmTe forum o którym pisałem wyżej że by się ucieszyli tam z nowych fotek z Czarnobyla to niewyjasnione.pl :) Linki się przez lata pozmieniały... ;]
blo39 Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 a do kiedy przydalo by sie zbudowac 2 sarkofag ??
Bocian Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Z tego co wiem aktualny sarkofag mocno promieniuje w gore co wkurza zielonych z Marsa :) a tak na poważnie to promieniowanie robi swoje i wylany wtedy beton jest jak sito.Tak BTW kupiłem na miejscu album o tej katastrofie fotka po fotce dokumentujący to co się wtedy tam działo. Szokujące są seryjne fotki śmigłowca transportowego który zahaczył wirnikiem o linę dźwigu i runął w dół. Przerażenie budzi również ochrona likwidatorów przed promieniowaniem w postaci maseczek na twarz i niczego więcej.
herbstnebel Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Ja to widziałem na google video jest film kręcony przez operatora telewizji na miejscu... Pilot chyba zasłabł wystarczyło się ruszyć 2 metry w bok i wirnik zahaczył o jakiś dźwig i po załodze i śmigłowcu.. straszne. Ani załoga tego śmigłowca ani ci likwidatorzy nie są podobno wymienieni na liście ofiar :/A jeszcze były takie migawki jak się żołnierze nago z gorąca przekopywali w piasku pod ten reaktor do samego środka... masakra. Operator filmu zmarł wkrótce pod nagraniu tych historycznych taśm. Na net wrzuciła to jego córka. To jest chyba ta sama Pani, która jeździ po Strefie motorem i ma baardzo ciekawą stronę o swoim życiu i Czarnobylu w necie... z nieoficjalnymi zdjęciami zmutowanych zwierząt i ludzi na dodatek.
woytas Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 http://pl.youtube.com/watch?v=aw-ik1U4Uvk - helikopter...
woytas Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 http://pl.youtube.com/watch?v=OH7ot08Y3ms i ten piasek
Bocian Napisano 8 Listopad 2007 Autor Napisano 8 Listopad 2007 Historii wyjazdu ciąg dalszy. Biuro na Ukrainie które to organizowało wymagało płatności kartą. To jedyny raz kiedy podałem jej dane zdalnie. Aktualnie wyczyszczono mi całe konto robiąc parę przelewów na Maltę, mam całkiem puste konto przed świętami :( To był jedyny przypadek kiedy odstąpiłem od swoich zasad bo czas naglił.
woytas Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 nie bede pytal czy duzo...oj kosztowal cie ten czarnobyl :/
herbstnebel Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 No to po prostu super cię załatwiono Bociek, współczuję :/
swojak Napisano 7 Kwiecień 2008 Napisano 7 Kwiecień 2008 Szkoda, że aparacik był ruski, pewnie wskazł za mało.Gratulacje za foty 3 wymiarowe.Świetna sprawa. Co do ukrainy, wystarczy zwiedzić Lwów, aby zobaczyć to debilne podejście post- ruskich wschodaków do czegokolwiek.
kupolot Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Witam!Witam, czy może ktoś mi napisać, gdzie mam szukać takiego przewodnika z którym mozna sie dostać pod elektrownie i zwiedzić Prypeć?
adam224 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 najlepiej to skorzystaj z biór podrózy a ukrainie
adam224 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 sarkofag juz niedługo chyba w tym roku bedzie budoway i strefa zostaie zamknieta na 5 lat
adam224 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 tak naprawde to mam 14 lat i wiem co tylko mozliwe o czarnobylu interesuje sie tym od 4 lat ale dopiero mozna tam wjezdzac od 18 szkoda a czasem nie wiecie jak tam wjechac w tym wieku moze ktos cos o tym wie ????????moze jakies zaswiadczenie albo cos jestm tym wrecz zafascynowany'prosze o odpowiedzi tylko nie takie jak przejsie przesz płot bo potem jak wróciszwiec ?????
adam224 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 mama 14 l moze nie wiecie jak tam wjechac legalnie
JazOOn Napisano 26 Listopad 2008 Napisano 26 Listopad 2008 Polecam w tym temacie poczytać oficjalną stronę Eleny Filatovej. To córka operatora, który filmował m.in. katastrofę śmigłowca w Czarnobylu. Przemierza ona zonę i okolice na motorze i publikuje ciekawe fotografie z opisem.Strona jest m.in. w języku polskim.Oto link:http://www.elenafilatova.com/index_pl.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.