Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjski grenadier - proszę o pomoc

bjar_1

Pytanie

Napisano

Ostatnio dorwałem fotkę żołnierzy z 16 Pułku Grenadierów z Tyflisu. Mam pytanko - co to za łańcuszek", który widoczny jest na mundurze?

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio dorwałem fotkę żołnierzy z 16 Pułku Grenadierów z Tyflisu. Mam pytanko - co to za łańcuszek", który widoczny jest na mundurze?

Napisano
16-й гренадерский Мингрельский Е.И.В. вел. кн. Дмитрия Константиновича полк; Тифлис

те у кого на погонах вензель князя из роты Его Императорского Высочества.
в остальных ротах шифровка полка.
Napisano

Pytam, bo niedawno wykopałem na rosyjskim obozie ćwiczebnym z lat 1885-1914 takie coś... wygląda podobnie do tego ze zdjęcia. Jednak na zdjęciu wygląda, jakby łańcuszek był jeszcze czymś obwinięty (obszyty?).

Napisano
Łańcuszek ze zdjęcia to po prostu dewizka od zegarka,a czy był to zegarek nagrodowy,czy prywatny tego się już nie dowiemy.
Napisano
Prywatny raczej nie byłby noszony w tak pretensjonalny sposób przy mundurze, no chyba, że jest to zdjęcie robione dla rodziny lub narzeczonej, na którym nasz dzielny grenadier chciał zadać szyku i przypiął sobie najbardziej żarówiastą dewizkę, aby było widać symbol zamożności, jakim wówczas był zegarek.
Napisano
Na forum pugowizy,jest chyba dział,identyfikacja żołnierskich zdjęć,jeżeli jest tam ktoś zalogowany niech zamieści to foto, rosyjscy specjaliśći wypowiedzą się arbitralnie.
Napisano

Grenadierów na zdjęciu jest trzech. Dwóch z nich ma orły i '16Г' na czapkach, czyli są z jednego pułku. Siedzący po lewej ma orła i bączek. Nie widać klamry przy jego pasie
Dwóch z nich ma klamry grenadierskie (ten który stoi ma klamrę z bardzo przytartym granatem oraz też jakiś łańcuszek...).
Jaki stiopień ma ten który stoi? Otok na czapce też jasny w przeciwieństwie do siedzącego po jego lewej stronie.
A i na koniec - wszyscy trzej mają różne inicjały na naramiennikach...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie