Skocz do zawartości

Ankieta - najlepsza rekonstrukcja 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
TomHagen1 napisał:
Jednocześnie proszę administratorów forum o przeprowadzenie na forum ankiety podsumowującej tegoroczny sezon rekonstruktorski, z możliwością oddania głosu na konkretną rekonstrukcję, która będzie mogła zostać nazwana rekonstrukcją 2007 r.
Z pozdrowieniem dla braci rekonstruktorskiej TomHagen1"

To, myślę ciekawa inicjatywa, ale jestem też zdania, że należy opracować w miarę jak najbardziej obiektywne kryteria oceny reko, która miałaby zając pierwsze miejsce oraz umożliwić kolegom jak najbardziej precyzyjne określenie faworyta. Dlatego proponuję te kryteria najpierw określić:
1. Zgodnośc scenariusza z prawdą historyczną
2. Przygotowanie terenu walk", oprawa pirotechniczna,
wyposażenie w broń.
3. Sprawnośc organizacyjna ( w tym zaplecze logistyczne -
kwatery, wyżywienie etc. )

To moje propozycje do kryteriów ankiety, zapraszam do jej redagowania, ale proszę, żeby kierować się jakimś stopniem ogólności żebyśmy mogli ją przeprowadzić jeszcze przed gwiazdką
  • Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie ma co się rozpisywać. Krótko i treściwie:
ad.1 - Czerniaków 1944-2007
ad.2 - Czerniaków 1944-2007 (może Kępa Oksywska)
ad.3 - Czerniaków 1944-2007
Napisano
Czasami o tym rozmawiamy i mamy różne zdanie, dlatego pozwole sobie zagłosować jako pierwszy bez dzielenia na kategorie.
1) Czerniaków 1944
2) Szturm na Berlin w Twierdzy Modlin
3) Barbarossa w Przemyślu.
Napisano
No problemo, głosowanie bez ustalania kryteriów bardzo proszę. Vox populi vox dei. Głosujcie przez najbliższy tydzień, a potem zrobimy podsumowanie.
Napisano
Z tych na których byłem jako uczestnik to Tomaszów Mazowiecki, gdzie zgodnie z prawdą historyczną Polacy w końcu przegrali.
Napisano
ups.. za szybko poszedł enter

Fajny teren, ciekawy pomysł z ludnością cywilna, miła atmosfera, logistyka na najwyższym poziomie no i tak jak napisałem - jedna z niewielu rekonstrukcji wrześniowych" zakonczona klęską Polaków co było zgodne z autentycznym epizodem z września 39.

Gdy jako poległy " leżałem na skraju okopu niesamowite wrażenie zrobił na mnie autentyczny ksiądz , który przechadzjąc się wsród zabitych" , udzelił mi ostatniego namaszczenia.
Napisano
1.Czerniaków
2.Modlin - Berlin
3.Poznań - Malta
wszystkir powyższe siadają i tak przy naszych wewnętrznych, grupowych spotkaniach:)
Napisano
tylko zgodnie z prawdą historyczna to w tomaszowie powinno byc 2 polaków. bo 2 rannych zołnierzy ostrzeliwało most koło niebieskich żródeł broniąć go przed nadchodząca piechota niemiecką. i taka była (prawie) 1 inscenizacja
Napisano
Hm...
1.Czerniaków 1944 od strony inscenizacji powiedzmy ok, ale od strony widzów...porażka!
2.Szturm Berlin-Modlin inscenizacja ok, ale od strony widzów, znów porażka!
3.Barbarossa powiedzmy ok!
i uważam, że Bzura 2007 w trójce mieści się napewno, a te głosy i głosiki, że to guzik nie taki, koło krzywe, za dużo szprych w kole,...błędy zawsze się zdarzają gdy się coś robi,a adaczy pisma" jak to powiedział kaktus przydałoby się zesłać na Kamczatkę, chcecie pomóc-to prsztańcie się wymądrzać!
Napisano
1)Wyry 2007
2 i 3: piknik lotniczy w krakowie 2007

o co chodzi z tymi 'badaczami pisma'? Czyżby komuś przeszkadzało że inni nieustannie zdobywają wiedzę i dążą do niej bardziej niż do 'ponapiedalania ze ślepakuw!'? Już kiedyś wiedza i umiejętność jej praktycznego wykorzystania była tępiona, w czasach gdy najważniejsze stanowiska piastowała socjalistyczna ćwierć i pół inteligencja.
Napisano
ober_schutze, akurat w tegorocznych Wyrach były spore odstępstwa od realiów historycznych:
1) W '39 w tym rejonie nie było niemieckiej broni pancernej (a na rekonstrukcji była Panzer II)
2) Niemieckie relacje nie wspominają o tym, by szturmowano schron bojowy (Sowiniec")

Mój typ odnośnie punktów 2. i 3. to Nowy Targ (chyba mało kto słyszał o tej imprezie, a brałem w niej udział i było naprawdę super jeśli chodzi o te kryteria). Co do pkt. 1 typów nie mam.
Napisano
To sezon już się skończył? A ja myślałem, że jeszcze parę rekonstrukcji przed nami, w tym co najmniej jedna z powstania listopadowego, dwie z 1939 roku i co najmniej jedna z I Wojny Światowej.
Zapomnieliście Panowie co najmniej o kilku bitwach, które zostały doskonale przygotowane i przeprowadzone:
1. Grunwald 1410 - 3000 uczestników i 100000 widzów;
2. Ostrołęka 1807 - 1000 uczestników i 20000 widzów;
3. Gdańsk 1807 - 700 uczestników i 15000 widzów;
4. Malbork 1410 - 500 uczestników i 50000 widzów;

z pozdrowieniami
Napisano
Heh, ale na tym forum [grupy, rekonstrukcje, inscenizacje] jest może pare promili informacji i dyskusji o rekonstrukcjach innych niż z IIwś. Także nie ma sie co dziwić, jak ludzie typują, z resztą jak ktoś już sam skończył sezon, to głosuje na to co widział osobiście lub wziął udział...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie