Skocz do zawartości

Warszawa 1944 - gdzie wykonano zdjecie..

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy okazji swiatecznych porządków, znalazłem ksiązke w której jest kilkanascie mało znanych ( przynajmniej u nas )zdjec z PW, wykonanych przez zołnierzy niemieckich. Mam pytanie dla warszawiaków ( i nie tylko..:)gdzie konkretnie wykonnano zdjecie. Wybrałem takie na których widoczne sa domy, ulice itp..

• Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hej ,hej! Jeżeli to książka o 19 DPanc. to może są w niej jakieś fotki z walk dywizji na odcinku od Radomia do Tomaszowa Mazowieckiego? Jeśli by były ,to proszę dołącz do tego wątku!

pzdr

bjar_1
Napisano
3 zdjęcie - to raczej Most Poniatowskiego w rejonie ulicy Solec, tak mi się przyjamniej wydaje. Zdjęcie wygląda na robione od strony Wisły w kierunku do Nowego Światu.
Resztę ciężko mi określić, zdjęcie nr 4 może pochodzić z rejonu ul. Sewerynów - Bartoszewicza - Konopczyńskiego - ale głowy za to nie dam.
Pozdr.
Marek
Napisano
Zdjęcie trzecie to faktycznie widok ze zjazdu na ślimak Mostu Poniatowskiego po warszawskiej stronie Wisły. Po prawej widać kamienicę w północnej pierzei Al. 3 Maja. W głębi, za czwartą latarnią po prawej, widać jedną z wieżyc wiaduktu nad Solcem.

Zaś zdjęcie czwarte to Plac Wilsona. Żołnierze wychodzą z ul. Krasińskiego, po prawej widać blok mieszkalny I Kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, który podczas dalszych walk zostanie zburzony, zaś w głębi widać II Kolonię WSM i jej skrzydło wzdłuż ul. Słowackiego (przed wojną - Marymonckiej).
Napisano
sqh- mylisz sie tylko w jednym przypadku.Ulica Solec wypada niemal dokladnie w miejscu z ktorego robione jest zdjecie.Budynek na pierwszym planie stoi do niej frontem z tej zaciemnionej, widocznej tylko fragmentarycznie strony.
Napisano
DTH - ja zaś nie ukrywam, że na razie obstaję przy swoim :-) Zdjęcie moim zdaniem wykonane jest ze zjazdu na ślimaka, a widoczna kamienica stoi między Wybrzeżem Kościuszkowskim a Solcem, zaś od tyłu biegnie ul. Potockiego. Ale to łatwo sprawdzić w terenie :-)
Napisano
Widac mamy inna perspektywe;))Ale zeby bronic swoich racji, zeskanuje jutro i przesle zdjecie tego budynku robione ze stanowisk powstanczych. gdzie widac dokladnie, zarowno most, budynek (stoi przeciez do dzis, wiec fakt, ze w terenie mozna sprawdzic), jak i ulice przebiegajaca pod wiaduktem.Powinna rozstrzygnac watpliwosci.Musze tylko przytargac do pracy ksiazke, bo w domu skanera nie mam:)
Przy okazji, gratuluje rafienia" tego Pl.Wilsona, cos mi mowilo to zdjecie, ale nie moglem skojarzyc, po Twoim poscie, od razu zajarzylem skad byloa robiona fotka.
pozdrawiam:)
Napisano
II Kolonia WSM jest bardzo charakterystyczna ze względu na ogatą" nadbudówkę na dachu, mieszczącą maszynownie wind i wyjście na taras rekreacyjny, który przed wojną był urządzony na dachu budynku.

Niewykluczone też, że inne fotki, z uwagi na obecność architektury w stylu funkcjonalnym, również zostały wykonane na Żoliborzu, ale na razie z żadnymi konkretnymi budynkami mi się nie kojarzą.
Napisano
Naprawdę świetne zdjęcia i chyba wcześniej nie publikowane. Muszę przychylić się do opinii, iż wcześniej nie ozszyfrowane" zdjęcia pochodzą z Żoliborza.
Napisano
Jezeli możesz podeślij mi te fotki na mój adres: whatfor@poczta.fm
Bardzo wzbogacą moje strony o Powstaniu Warszawskim: www.whatfor.prv.pl
pozdro
Whatfor
Napisano

Slaby skan, ale z ksiazki z tym skanerem, ktorym dysponuje w pracy nic lepszego nie wycisne.Widac wyraznie budynek z powyzszego zdjecia i ulice Solec biegnaca pod wiaduktem.Na moje oko, to niemieckie zdjecie bylo zrobione wlasnie nad Solcem, albo tuz za ulica, w strone Srodmiescia.
pozdrawiam

Napisano
Szczególnie interesujące jest 2 zdjęcie. Widać na nim pojazd specjalny schwere Ladungsträger B-IV [Borgward]
Sd.Kfz. 301 Ausf. C". Ten pojazd spowodował 13.VIII.44 słynny wybuch na ul. Kilińskiego. Był używany w Śródmieściu i na Starym Mieście.
Więcej na ten temat przeczytasz u mnie: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htm
Z jakiej książki pochodzą te fotki? Są super!
Już dziś trafią na moje strony :)
pozdro
whatfor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie