pepe Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Napisano 14 Grudzień 2003 Przy okazji swiatecznych porządków, znalazłem ksiązke w której jest kilkanascie mało znanych ( przynajmniej u nas )zdjec z PW, wykonanych przez zołnierzy niemieckich. Mam pytanie dla warszawiaków ( i nie tylko..:)gdzie konkretnie wykonnano zdjecie. Wybrałem takie na których widoczne sa domy, ulice itp..
bjar_1 Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 No ,fotki fajne ,ale niestety nie pomogę w rozszyfrowaniu tych miejsc.Pepe ,co to za książka?pzdr
bjar_1 Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 Hej ,hej! Jeżeli to książka o 19 DPanc. to może są w niej jakieś fotki z walk dywizji na odcinku od Radomia do Tomaszowa Mazowieckiego? Jeśli by były ,to proszę dołącz do tego wątku!pzdrbjar_1
michalczewski Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 3-Most Poniatowskiego na wysokosci Ul.Dolnej6-Rog Marszalkowskiej i Al. Jerozolimskich (po prawej Hotel Polonia-obecnie w remoncie)
Metort Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 3 zdjęcie - to raczej Most Poniatowskiego w rejonie ulicy Solec, tak mi się przyjamniej wydaje. Zdjęcie wygląda na robione od strony Wisły w kierunku do Nowego Światu.Resztę ciężko mi określić, zdjęcie nr 4 może pochodzić z rejonu ul. Sewerynów - Bartoszewicza - Konopczyńskiego - ale głowy za to nie dam.Pozdr.Marek
sqh Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 Zdjęcie trzecie to faktycznie widok ze zjazdu na ślimak Mostu Poniatowskiego po warszawskiej stronie Wisły. Po prawej widać kamienicę w północnej pierzei Al. 3 Maja. W głębi, za czwartą latarnią po prawej, widać jedną z wieżyc wiaduktu nad Solcem.Zaś zdjęcie czwarte to Plac Wilsona. Żołnierze wychodzą z ul. Krasińskiego, po prawej widać blok mieszkalny I Kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, który podczas dalszych walk zostanie zburzony, zaś w głębi widać II Kolonię WSM i jej skrzydło wzdłuż ul. Słowackiego (przed wojną - Marymonckiej).
DTH Napisano 14 Grudzień 2003 Napisano 14 Grudzień 2003 sqh- mylisz sie tylko w jednym przypadku.Ulica Solec wypada niemal dokladnie w miejscu z ktorego robione jest zdjecie.Budynek na pierwszym planie stoi do niej frontem z tej zaciemnionej, widocznej tylko fragmentarycznie strony.
michalczewski Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 3) To oczywiscie ul. DOBRA a nie DOLNA.
sqh Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 DTH - ja zaś nie ukrywam, że na razie obstaję przy swoim :-) Zdjęcie moim zdaniem wykonane jest ze zjazdu na ślimaka, a widoczna kamienica stoi między Wybrzeżem Kościuszkowskim a Solcem, zaś od tyłu biegnie ul. Potockiego. Ale to łatwo sprawdzić w terenie :-)
DTH Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 Widac mamy inna perspektywe;))Ale zeby bronic swoich racji, zeskanuje jutro i przesle zdjecie tego budynku robione ze stanowisk powstanczych. gdzie widac dokladnie, zarowno most, budynek (stoi przeciez do dzis, wiec fakt, ze w terenie mozna sprawdzic), jak i ulice przebiegajaca pod wiaduktem.Powinna rozstrzygnac watpliwosci.Musze tylko przytargac do pracy ksiazke, bo w domu skanera nie mam:)Przy okazji, gratuluje rafienia" tego Pl.Wilsona, cos mi mowilo to zdjecie, ale nie moglem skojarzyc, po Twoim poscie, od razu zajarzylem skad byloa robiona fotka.pozdrawiam:)
sqh Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 II Kolonia WSM jest bardzo charakterystyczna ze względu na ogatą" nadbudówkę na dachu, mieszczącą maszynownie wind i wyjście na taras rekreacyjny, który przed wojną był urządzony na dachu budynku.Niewykluczone też, że inne fotki, z uwagi na obecność architektury w stylu funkcjonalnym, również zostały wykonane na Żoliborzu, ale na razie z żadnymi konkretnymi budynkami mi się nie kojarzą.
Gość Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 Naprawdę świetne zdjęcia i chyba wcześniej nie publikowane. Muszę przychylić się do opinii, iż wcześniej nie ozszyfrowane" zdjęcia pochodzą z Żoliborza.
Gość Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 Jezeli możesz podeślij mi te fotki na mój adres: whatfor@poczta.fmBardzo wzbogacą moje strony o Powstaniu Warszawskim: www.whatfor.prv.plpozdroWhatfor
DTH Napisano 16 Grudzień 2003 Napisano 16 Grudzień 2003 Slaby skan, ale z ksiazki z tym skanerem, ktorym dysponuje w pracy nic lepszego nie wycisne.Widac wyraznie budynek z powyzszego zdjecia i ulice Solec biegnaca pod wiaduktem.Na moje oko, to niemieckie zdjecie bylo zrobione wlasnie nad Solcem, albo tuz za ulica, w strone Srodmiescia.pozdrawiam
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 Szczególnie interesujące jest 2 zdjęcie. Widać na nim pojazd specjalny schwere Ladungsträger B-IV [Borgward]Sd.Kfz. 301 Ausf. C". Ten pojazd spowodował 13.VIII.44 słynny wybuch na ul. Kilińskiego. Był używany w Śródmieściu i na Starym Mieście. Więcej na ten temat przeczytasz u mnie: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/sdkfz_301_b_iv.htmZ jakiej książki pochodzą te fotki? Są super!Już dziś trafią na moje strony :)pozdrowhatfor
Frozzer Napisano 17 Grudzień 2003 Napisano 17 Grudzień 2003 czy podczas powstania byl wykozystany tylko jeden borhward???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.