Skocz do zawartości
  • 0

elaborowana luska do polskiego mauserka?

dar185

Pytanie

Napisano
podczas latania z moim wykrywaczem trafilem taka luseczke.w miare orientuje sie w oznaczeniach - 25 rok, zaklady...sklad miedzi...ale interesuja mnie naciecia jakis centymetr nad kryza.kolega stwierdzil ze tak byly oznaczane luski elabarowane ponownie po raz pierwszy. czy to prawda?czy bylo to powszechne,jak czeste sa takie luski.pozdrawiam jako nowicjusz.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
-->W porzadku 1000WATT widze, ze sie rozumiemy i dyskusja z Toba jest rzeczowa.
-->waldekhel, dzieki za odeslanie i wskazanie chodz jednej pozycji literatury, chodz watpie ze ja przeczytales. Inaczej nie pisalbys takich rzeczy na forum, ze nawet sie tego czytac nie chce.
Swoja droga, jeden z dyskutantow w tym watku jest wlasnie autorem tej ksiazki, ale nawet on Cie nie przekonal, wiec dalej tkwij w swej niewiedzy i bezpodstawie sie upieraj tworzac nowe ideologie".
Napisano
1000WATT to chyba przypadek ze znalazłeś amunicje szkoleniową z garłaczem. Do miotania granatów służył i był w wyposażeniu specjalny ślepak. Co prawda fachowcem w tej dziedzinie nie jestem i poprawcie mnie jak sie mylę
Pozdrawiam!
Napisano
Waldek - krótko:
Moletowanie a naboje szkolne to dwie ROZDZIELNE sprawy. Moletka oznacza powtórną eleborację. A tak się składa, że CZĘSTO naboje szkolne (drewniane pociski) były budowane w oparciu o ponownie elaborowane łuski. Stąd bardzo duże prawdopodobieństwo, że nabój szkolny będzie miał moletę na łusce. Ale faktycznie moleta nie oznacza naboju ślepego - odnosi się tylko i wyłącznie do samej łuski! Nie każdy ślepak miał moletę na łusce - i nie każdy moletowany nabój to ślepak.

M.
Napisano

Mam jedną taka w swojej kolekcji. Gdzieś czytałem , że nawet trafiaja sie trzykrotnie regenerowane , a wtedy mają trzy paski nad kryzą.

Napisano
ZUBIKED może i przypadek ciężko wyczuć,a może jeszcze inaczej, niemiaszkom brakło w danym momencie ślepaków i kombinowali z drewnianymi:)

P.S. dzisiaj znalazłem nasz Polski z moletką i drewnianym czubkiem wyprodukowany przez Wytwórnie Amunicji nr 1 Fort Bema:)
pozdrawiam:)
Napisano

oto moja luska,za pierwszym razem nie zostala zaladowana fotka.wielkie dzieki za wszelkie odp.ciekawi mnie jak czeste to bylo zjawisko-elaboracja oraz jak czesto sa odnajdywane takie luski. Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno mogly byc elaborowane tylko dwa razy - dwa paski - potem zachodzilo ryzyko rozerwania wobec tego trafialy do pieca...prosze o ewentualne potwierdzenie zanegowanie tych inf..

Napisano
waldekhel po pierwsze podaj zrodla swoich tez.
Po drugie co to za nomenklatura: nabój ćwiczeby, szkolny, treningowy. Wytlumacz mi prosze co to takiego ten treningowy.
Po trzecie idac Twoim tokiem rozumowania, ze moletowanie oznacza naboje jak wymienione wyzej, znaczy ze wg Ciebie nie ma polskiej amunicji bojowej moletowanej.
Wiec sie nie upieraj, ze moletowanie oznacza tylko naboje cwiczebne itd. bo to nie jest prawda.
Napisano
Witam kiler dzięki za zwrócenie uwagi ,faktycznie popełniłem błąd ,amunicja ślepa jest amunicją ćwiczebną.Pisząc to zdanie miałem na myśli że amunicja z ładunkiem prochowym i drewnianym czubkiem (tzw.ślepak)służy bardziej do treningów taktycznych niż do nauki ładowania do tego był skonstruowany specjalny nabój bez ładunku inicjującego i prochowego ( tzw. nabój monolityczny lub z wtórnie wykorzystanej do tego celu łuski oznaczonej sześcioma pionowymi wgniotami)

Ślepak w rękach niedoświadczonego żołnierza też może zabić lub poważnie ranić,dlatego według mnie nie służył do nauki ładowania lecz do treningów prowadzenia ognia we właściwy sposób naprzykład z MG. No ale to jest moje zdanie :)
Pozdrawiam:)
Napisano
Chciałbym odesłać tu dyskutujących do poczytania książki chociażby tylko tej.POLSKA AMUNICJA STRZELECKA 1919-2004"której autorem jest Pan Grzegorz Franczyk.
Książka ta została wydana w 2005 roku przez wydawnictwo NAVIGATOR Kraków.
Pozdrawiam.
Napisano
Poczytajcie tu ile razy można je było elaborować http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=322309#322309 , a odnośnie znajdywania to ja je spotykam dość często i z paskami,kropkami a i z trójkątami też spotkałem. na pewno ponad kilka dziesiąt sztuk.
Napisano
1000WATT amunicja z drewnanym pociskiem sluzy nie tylko do miotania granatow nasadkowych.
No i po co w amunicji ćwiczebnej z drewnianym czubkiem cała splonka i proch,nieuważasz ,że wtedy niebyłaby to amunicja ćwiczebna tylko ślepa." Jesli jestes laskaw to napisz o co Ci tu chodzi bo za bardzo nie rozumiem.
Napisano
podczas latania z moim wykrywaczem trafilem taka luseczke.w miare orientuje sie w oznaczeniach - 25 rok, zaklady...sklad miedzi...ale interesuja mnie naciecia jakis centymetr nad kryza.kolega stwierdzil ze tak byly oznaczane luski elabarowane ponownie po raz pierwszy. czy to prawda?czy bylo to powszechne,jak czeste sa takie luski.pozdrawiam jako nowicjusz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie