Skocz do zawartości

Muzyka z epoki

Indian Chief

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jakby kto chciał to mam trochę mp3 z epoki.
Między innymi mogę podesłać:
Ich hatt eine kamarade, Panzerlied, Soldatenmix
to samo po francusku J'avais une camarade
trochę legii: le boudin, aux legionaires,
z amerykańskich: Dixie, Army song, Halls of Montezuma (Hymn USMC w 3 wykonaniach) m.in. w wykonaniu orkiesty wojskowej i Gene Krupa and his Orchestra, In the Mood Glenn Miller Orch. Ponadto: Highlander Long Way to Tipperary", Swiaszczennaja Wojna i trochę szkockich
Poszukuję szkockich, polskich utworów wojskowych i amerykańskiego swingu.
Pozdrawiam
Feeder

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
To znowu ja (skleroza)
Mam m.in. jeszcze na CD
Franz von Suppe Leichte Kavallerie"
Strauss ojciec Radetzky Marsch"
Wagner Galopujące Walkirie" (kojarzycie Czas Apokalipsy"?)
Szukam też ballad E. Fettinga (4 pancernych już mam) i B. Okudżawy
Pozdrawiam melomanów
Feeder

Tak Wicja1.
I jeszcze wsad do pieca z obozu bo... się właśnie skończył.
Ludzie co Wy widzicie w tych utworach?
Tylko skoczną muzykę?
A zgłębialiście tekst, to tak jakby czytać o potędze Rzeszy skocznie przytupując do taktu...
Pozdrawiam, Mariusz

MAB a zauważyłeś że to nie tylko niemieckie utwory?
Nie...może czytaj uważnie. Nikt tu nie propaguje ideologii faszystowskiej.
Piosenki i utwory muzyczne mają takie same walory historyczne jak jakakolwiek kupa wojennego złomu a może nawet większe bo trudniej ją zniszczyć.

Mam pytanko, pamiętacie ten utworek grany na organkach przez tylnego strzelca w Mephis Belle? Scena jka jada wszyscy na Jeep'ie po płycie lotniska. To chyba cos szkockiego...

Cześć
To znany psalm Amazing Grace". Ten facet z organkami to Harry Connick Jr. pianista jazzowy. Szukam MP3 z jego wykonaniem Danny Boy" również z tego filmu.
Co do propagowania ideologii to nie mogę się dopatrzyć tych treści w Ich hatt Eine kamerade" (śpiewanej również o francusku w L.E.- J'avais..."), Lili Marleen" (śpiewanej również po polsku w 2 Korpusie), więc nie biorę do siebie tych zarzutów. Mój post niczego nie propaguje (poza tym za nazistowskimi liedami nie przepadam)
Przypomina mi się też anegdota, jak to Lincoln po wkroczeniu do Richmond kazał sobie zagrać Dixie", mówiąc że, on lubi tę melodię, a inni mogą potraktować ją jak zdobycz wojenną.
De gustibus...etc.
Pozdrawiam
Feeder

A czy ja powiedziałem, że tu ktoś propaguje idee faszystowskie?
Dla mnie poprostu czasem niemieckie utwory brzmią zbyt hmmm... ostro, dosłownie, nietaktownie ?
Ale rozumiem, że słuchacie je tylko dla melodii.
Ja słucham właściwie wyłącznie wojskowych marszów, piosenek czy utworów polskich i te też mają fajną melodię, i dodatkową wartość tekstu.
Pozdrawiam, MAB

Z ust mi to wyjąłeś, Dany Boy" to jest to.Zapomniałem że miałem tego poszukać. polskie kawałki są świetne ale nie można ich na kaazie znaleźć. aki Pałacyk Michla" czy Stojąc na warcie z Lili Marlene", Oka" a ja nawet lubię ...róża czerwono, biało..."i to najczęściej gwiżdżę.
A jeżeli chodzi o filmy to była taka fajna ballada z filmu Prawo i pięść". :)

Cześć
Do wodza:
To na jeepie w Memphis Belle" to było Amazing Grace". Danny Boy" był na potańcówce. A z Prawa i pięści" chodzi Ci zapewne o balladę w wykonaniu Edmunda Fettinga. Nie znam tytułu ale w refrenie leciało tam: za dzień, za dwa, za rok za trzy...
a w zwrotce to było jakoś tak: słońce przytuli nas do swych rąk... (w tle takie fajne bębny) O to chodzi?
Pozdrawiam
Feeder

Do feeder'a.

A Holoubek nie rozbijał sie tam Studebakerem. (Prawo i pięść).

Oh, Danny boy, jest w oryginale ale strasznie to wolne a tam na potańcówce to był zajebisty kawałek. Przypomniała ni się rozmowa prezez interkom ...(szmery)...zrobisz karierę jak Frank Sinatra... :)

A tak prawdę powiedziawszy muzyka z filmów wojennych tez bywa niezła. Np: Soundtrack z Platoon. :)
White rabbit w scenie palenia g... :)

Co Ty? nie poznałeś starego countrowego kawałka Oh Suzanna (why don't You cry for Me)"? Ten kaemista to był jakiś biały burak z głębokiego południa (śpiewał, że musi wyjechać z Alabamy).
Ponadto polecam połączenie obazu i dźwięku z filmów Czas Apokalipsy", Full Metal Jacket", Gallipoli",

Oba to tzw: polskie westerny. Ale ta ballada to napewno z Prawo i pięść" z Holoubkiem. Wilcze echa" były z Perepeczko.
Mówisz że spiewał to jakiś redneck z południa? No to moje klimaty. Zawsze mi to jakoś nie pasowało. Biały kaemista a piosenka z niewolniczego południa :) Masz racje. Dzięki.

a mnie sie łezka w oku kreci gdy słysze Różo czerwono,biało kwitnie bez z Jak rozpętałem.....,
albo Sławe rzybylską -Czerwone maki.....,albo utwór
E.Fettinga z filmu Skarb

Witam! Mam taką prośbę, niestety mam problemu z Kazą, a bardzo chciałbym przesłuchać Ich hatte eine Kameraden" Czy ktoś z Was mógłby przesłać mi utwór na maila? lukasz@poszukiwania.pl Z góry bardzo dzięki! Pozdrawiam, Łukasz

Koledzy, podeślijcie mi na priva Ein Heller... padł mi dysk i 8 giga niemieckiej muzy weg :(((( a na emule to zanim się dodrapię to z tydzień jak nie lepiej, tak mi rwie łącze ostatnio.

Z ciekawostek to ściągnąłem covera tego kawałka w rockowym wykonaniu kapeli Endstufe, bardzo ciekawe. I też padło razem z dyskiem :((((((((

HerrMongo@wp.pl

Pozdrawiam

Mongo

sapertorun --> Co Ty powiesz? Naprawdę? ;-PPP

mongo --> Mam kawałek EHuEB ok. 1 min. - nie wiem czy Cię to usatysfakcjonuje, zaraz wysyłam [444 kB]. Jakbyś w przyszłości trafił dłuższy/lepszy, w sensownym rozmiarze, to polecam się łaskawej pamięci.

pozdr,M

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie