bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Panowie spece od WP II RP - pytanko.Co jeszcze zmienić w tej tunningowanej łopatce LWP, by była jak najbardziej zbliżona do przedowjennej łopatki piechoty?
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 czy trzonek nie jest za krótki? jakie były wymiary przedwojennego trzonka łopatki?
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Problemem nie jest nawet sama dlugość trzonka ale jego kształt, poszukaj dobrych fot przedwojennych łopatek (chwilowo nie mam ale w razie czego cos pogrzebie) można by pomyslec nad toczoną repliką takiego trzonka (koszt ok 20 zł?) i wygotowac w pokoście lnianym a następnie oprawic, jakbys potrzebowął namiary na goscia ktory swego czasu robił dobre trzonki WP to pisz na maila. Przydało by się jeszcze skrócic nieco obejme w którą wchodzi trzonek ale na ile tego Ci nie powiem bo nie chce namieszac :]
KoMbAtAnT Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 WitamTrzonek od biedy może byc, przedwojenny miał ciut inny kształt.Jak pisał ober, skrocic obejmy, pierscien najlepiej wymienic, w orginale byz z duzo cienszej blachy.Ale i tak pozatym najlepszym wyjsciem byla by orginalna łopatka w dobrym stanie wraz z porządną repliką ramki.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Okej, dzięki Wam za odpowiedzi. Czy mógłby ktoś narysować na szybko jak i ile skrócić tą obejmę?Kombatant - ciężko będzie trafic oryginalną łopatkę raczej...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 W tej chwili nie mam jak ale spóbuje cos wykombinowac wieczorem ; )Co do łopatki jeszcze - szukaj austro-węgierskich z I WW, nie dość że podobne to jeszcze w niezmienionej formie były w użytku więc są w pełni poprawne a nie dosc ze sie trafiają to nie są najdroższe.
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 W sumie... zapomniałem o tych C.K.-łopatkach :DBerlin - dzięki, małe to foto ale cuś widać...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Na twoim miejscu wymieniłbym trzonek bo to najtansza i najłatwiejsza przeróbka i czekał na dobrego austryjaka, wtedy bedziesz miał łopatke która bedzie koszerna i w 100% Cie zadowoli a nie wpakujesz w tą zbędnie kupy kasy i pracy, po wymianie trzonka nie bedzie zła a i bedzie można ją odsprzedać dalej np komuś początkującemu.
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Jeszcze kwestia - dajcie zdjęcie tej ex-ausriackiej łopatki, bo może mam taką gdzieś na składzie...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 No panowie - pokażcie jak wygląda austro-węgierska saperka, naszukałem się w sieci, ale bez rezultatu...
tg13 Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Łopatka typu austryjackiego już w polskim pokrowcu- ta należała do żołnierza 3DP walczącego pod Iłżą.łopatka była przemalowywana- widac charakterystyczną polską podkładówkę oraz kolor khaki.
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 Tg13 - dzięki! No na składzie takiej niestety nie mam... faktycznie niewiele odbiega od polskiej łopatki.Trzeba pokombinować z przeróbką tej mojej LWP-owskiej.pozdrawiam!EOT
atyl Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Pragnę zwrócić uwagę, że cechą charakterystyczną w KuK łopatkach jest obustronne spłaszczenie" końca trzonka na odcinku ok 10cm od kulki. Na zdjęciu widoczne jako mat na odblasku całego trzonka.
MAB Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 To spłaszczenie trzonka wydaje się być charakterystyczne nie tylko dla CK łopatek, ale też i niemieckich z okresu I wojny.Myślę, że modernizowano trzonek, gdyż wtedy łopatka lepiej leżała w dłoni przy walce wręcz (to musiało być naprawdę zabójcze narzędzie).Pozdrawiam, MAB
Argonauta Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 . i tak istotnie bylo, proponuje poczytac wspomnienia czy opisy chocby walk c.k armii w Karpatach, saperka w walce wrecz w okopach sprawdzala sie znacznie lepiej niz karabin z bagnetem ze wzgledu na wieksza porecznosc, mozna nia bylo rabac jak toporkiem, a przy ówczesnym braku helmow na wyposazeniu, kazdy moze sobie wyobrazic jak to byla jatka.
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Napisano 6 Wrzesień 2007 Wszyscy doskonale wiemy że łopatka piechoty była nieocenioną bronią w bezpośrednim starciu, ale czy to spłaszczenie" trzonka było wykonywane rzeczywiście dlatego by łopatka lepiej leżała w dłoni?
harnas Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 U góry orginał, na dole przeróbka LWP na rekonstrukcje. Różnice widać.
harnas Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Oki wymiary :)A- 36mmB- 33mmC- 513mmD- 134mmE- 44mmF- 206mmRozumiem że za jakiś czas będzie wysyp na allegro :)
KoMbAtAnT Napisano 20 Wrzesień 2007 Napisano 20 Wrzesień 2007 Witamzastanawia mnie z kąd borą sie różnice w trzonkach do polskich łopatek. Moja ma całkowicie inna niz przedstawione na zdjeciach.Rózne wytwórnie ?pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.