bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Panowie spece od WP II RP - pytanko.Co jeszcze zmienić w tej tunningowanej łopatce LWP, by była jak najbardziej zbliżona do przedowjennej łopatki piechoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 czy trzonek nie jest za krótki? jakie były wymiary przedwojennego trzonka łopatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Problemem nie jest nawet sama dlugość trzonka ale jego kształt, poszukaj dobrych fot przedwojennych łopatek (chwilowo nie mam ale w razie czego cos pogrzebie) można by pomyslec nad toczoną repliką takiego trzonka (koszt ok 20 zł?) i wygotowac w pokoście lnianym a następnie oprawic, jakbys potrzebowął namiary na goscia ktory swego czasu robił dobre trzonki WP to pisz na maila. Przydało by się jeszcze skrócic nieco obejme w którą wchodzi trzonek ale na ile tego Ci nie powiem bo nie chce namieszac :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 WitamTrzonek od biedy może byc, przedwojenny miał ciut inny kształt.Jak pisał ober, skrocic obejmy, pierscien najlepiej wymienic, w orginale byz z duzo cienszej blachy.Ale i tak pozatym najlepszym wyjsciem byla by orginalna łopatka w dobrym stanie wraz z porządną repliką ramki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Okej, dzięki Wam za odpowiedzi. Czy mógłby ktoś narysować na szybko jak i ile skrócić tą obejmę?Kombatant - ciężko będzie trafic oryginalną łopatkę raczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 W tej chwili nie mam jak ale spóbuje cos wykombinowac wieczorem ; )Co do łopatki jeszcze - szukaj austro-węgierskich z I WW, nie dość że podobne to jeszcze w niezmienionej formie były w użytku więc są w pełni poprawne a nie dosc ze sie trafiają to nie są najdroższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 foto przedwojennej łopatki piechoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 W sumie... zapomniałem o tych C.K.-łopatkach :DBerlin - dzięki, małe to foto ale cuś widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 5 Wrzesień 2007 Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Na twoim miejscu wymieniłbym trzonek bo to najtansza i najłatwiejsza przeróbka i czekał na dobrego austryjaka, wtedy bedziesz miał łopatke która bedzie koszerna i w 100% Cie zadowoli a nie wpakujesz w tą zbędnie kupy kasy i pracy, po wymianie trzonka nie bedzie zła a i bedzie można ją odsprzedać dalej np komuś początkującemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2007 Jeszcze kwestia - dajcie zdjęcie tej ex-ausriackiej łopatki, bo może mam taką gdzieś na składzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2007 No panowie - pokażcie jak wygląda austro-węgierska saperka, naszukałem się w sieci, ale bez rezultatu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Łopatka typu austryjackiego już w polskim pokrowcu- ta należała do żołnierza 3DP walczącego pod Iłżą.łopatka była przemalowywana- widac charakterystyczną polską podkładówkę oraz kolor khaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Tg13 - dzięki! No na składzie takiej niestety nie mam... faktycznie niewiele odbiega od polskiej łopatki.Trzeba pokombinować z przeróbką tej mojej LWP-owskiej.pozdrawiam!EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Pragnę zwrócić uwagę, że cechą charakterystyczną w KuK łopatkach jest obustronne spłaszczenie" końca trzonka na odcinku ok 10cm od kulki. Na zdjęciu widoczne jako mat na odblasku całego trzonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 A o co takie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 To spłaszczenie trzonka wydaje się być charakterystyczne nie tylko dla CK łopatek, ale też i niemieckich z okresu I wojny.Myślę, że modernizowano trzonek, gdyż wtedy łopatka lepiej leżała w dłoni przy walce wręcz (to musiało być naprawdę zabójcze narzędzie).Pozdrawiam, MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 . i tak istotnie bylo, proponuje poczytac wspomnienia czy opisy chocby walk c.k armii w Karpatach, saperka w walce wrecz w okopach sprawdzala sie znacznie lepiej niz karabin z bagnetem ze wzgledu na wieksza porecznosc, mozna nia bylo rabac jak toporkiem, a przy ówczesnym braku helmow na wyposazeniu, kazdy moze sobie wyobrazic jak to byla jatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2007 Wszyscy doskonale wiemy że łopatka piechoty była nieocenioną bronią w bezpośrednim starciu, ale czy to spłaszczenie" trzonka było wykonywane rzeczywiście dlatego by łopatka lepiej leżała w dłoni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harnas Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 U góry orginał, na dole przeróbka LWP na rekonstrukcje. Różnice widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harnas Napisano 6 Wrzesień 2007 Share Napisano 6 Wrzesień 2007 fot.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filutek Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 uzupełniamy rysunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Różnice są - dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harnas Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Oki wymiary :)A- 36mmB- 33mmC- 513mmD- 134mmE- 44mmF- 206mmRozumiem że za jakiś czas będzie wysyp na allegro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Witamzastanawia mnie z kąd borą sie różnice w trzonkach do polskich łopatek. Moja ma całkowicie inna niz przedstawione na zdjeciach.Rózne wytwórnie ?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.