Skocz do zawartości

Ciekawsze znaleziska z Mierzeji Wiślanej

MTC

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzięki Frozzer, też skłaniałem się ku tej opcji. Jednak powinna mieć coś wspólnego z łącznością, ze względu na błyskawice. Sam napis jedak nie ma nic wspólnego z łącznością, jedynie z obroną i honorem.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano

Monsun - to jest revers tej odznaki -- niestety nic mi więcej na ten temat nie wiadomo.Jak można prosimy o przetłumaczenie tego textu i o ile to mozliwe rozszyfrowanie co to jest .
Pozdrawiamy

Napisano
Obejrzałem sobie własnie te fotki ,co dodałeś. Gdzie to takie gadżety leżą na tej Mierzei? Wspaniałe fanty - mnie rozwaliła ta blacha feldżandarmerii... Super się w tamtej ziemii fanty zachowują...

pzdr

bjar_1
Napisano
Witam bjar_1 , Fanty leżały właściwie na dość dużym obszarze , tj. od ujścia Wisły do samej granicy. Z zachowaniem się w piasku rzeczy to jest różnie . Bliżej morza , ze względu na zasolenie bywają zrzarte , czym dalej tym lepiej, ale takiej sztywnej zasady to nie ma. Raz znaleźliśmy magazynki do MG15 okulary" na wydmie , były z oksydą , paredziesiąt metrów dalej był zasypany piec i kanister dokładnie zjedzone , prawie nic nie zostało.
Napisano
Ja też znalazłem okulary od MG-15 na wydmach w Krynicy Morskiej ,ale brak oksydy - delikatnie zżarte ,a obok tekturowe pudełka z amunicją 7,92 mm w super stanie.
Dwa lata temu byłem w Stegnie ,a w Krynicy byłem 4 lata temu ,wtedy miałem też spotkanie ze SG ,mandacik za parkowanie samochodu w lesie na kwotę 15 zł :) oczywiście panowie straznicy piszczałek nie widzieli ,a jeszcze po wlepieniu mandatu spuścili powietrze z kół i trzeba było ze Stegny do Krynicy jechać autostopem po pompkę :) ,no ale na szczęście tylko 15 zł. Pewnie im do flaszki brakowało :)

pzdr

bjar_1
Napisano
Oj ja pierd..ę niezłe fanty.
Mam tylko jedno pytanie MTC czy wiesz może , co to za klamra na fotce 19 w pierwszym rzędzie 3 od góry???
Nigdy jeszcze takiej nie widziłem

pozdro pol
Napisano
MTC, oto tłumaczenie treści:

Für Treue im Weltkrieg

Aufrecht u. Stolz gehen wir
aus dem Kampf, den wir über
vier Jahre gegen eine Welt von
Feinden bestanden.

Hindenburg

Der Kyffhäuserbund"

a wierność w wojnie światowej

Wyprostowani i dumni wychodzimy
z walki, przeciw światu nieprzyjaciół,
którą wytrwaliśmy przez ponad czetry lata

Hindenburg

Związek Kyffhäuser"

Trzeba było od razu wstawić rewers tego odznaczenia, to nie pytałbym, czy jest to I wojenne i w dodatku łączności. Nie ma to nic wspólnego z łącznością. Związek Kyffhäuser, powstał po pierwszej wś. i skupiał wile weteranów. Widziałem też Ryngraf i flagę tegoż związku. W razie czego wstawię odpowiedni link.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Oto obiecany link. Przedstawia plakietkę Kyffäuserbund. Jeśli znacie dobrze język niemiecki, znajdziecie tam informacje dotyczące tegoż związku.

http://www.militaria-fundforum.de/thread.php?threadid=83&sid=7db3dcd59f1c57eab843376a9e87605e&hilight=Kyffhäuser&hilightuser=0

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Monsun -wielkie dzięki za rozszyfrowanie -do tej pory nie wiedzieliśmy w zasadzie co to i za co było nadawane.
Pozdrawiam
Napisano
Monsun , jeszcze raz dzięki za przetłumaczenie , z niemieckim słabo u nas , a gotyku to prawie w ogóle nie jestem w stanie rozczytać. Klamra faktycznie SA. Mam natomiast jeszcze jedno pytanie , o ile można ,co to za klamra w trzecim rzędzie -druga od góry(też Mierzeja)ponoć francuzka artylerzystów ? , ale do końca nie mam gdzie sprawdzić.Pozdrowienia.
Napisano
Do MTC - nie ma żadnego problemu z takim tłumaczeniem, jestem m.in. po germnistyce. Z gotykiem nie ma najmniejszego problemu. Polecam się na przyszłość.

Pozdrawiam
Marcin
  • 3 months later...
Napisano
Witam

Jak w tym roku poszukiwania na mierzeji....
Może ktoś sie pochwali.....
Napisano
witam
w zeszłym roku byłem na Mierzeji w maju (długi weekend) trafień to niebyło za dużo ale:
zaparkowałem auto przy strażnicy w Piaskach, jak wróciłem
to szyba w samochodzie była wybita (jacyś zdesperowani miejscowi) wiecej zapłaciłem za szybę z montażem niż mi ukradli.
p.s. ale miejsce niczego sobie
Napisano
Faktycznie na Mierzeji droga asfaltowa mniej więcej od Przebrna do Piasków usłana jest wybitymi szybami samochodowymi- zwłaszcza w sezonie teren przyciąga masy złodzieji czających się na zaparkowane przy drodze samochody (za zwyczaj ludzie zostawiaja samochod i idą na plaże -a że do plaży jest kawałek więc w tym czasie z samochodem można robić cuda- sam chodząc w okolicach asfaltu widzialem jak zatrzymywały sie czasami jakies podejzane samochody -wyskakiwali z nich chłopaki w dresach" zagladając wszystkim samochodą do środka -- reasumując takie przypadki są tam częste.
Pozdrawiam MTC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie