Frozzer Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 to nei odznaka lacznosci w/g mnie, to odznaka nadawana po wojnie, za udzial w 1szej wojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Dzięki Frozzer, też skłaniałem się ku tej opcji. Jednak powinna mieć coś wspólnego z łącznością, ze względu na błyskawice. Sam napis jedak nie ma nic wspólnego z łącznością, jedynie z obroną i honorem. PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Wspaniałe fanty. Zazdroszczę... Jak oglądam takie zdjęcia to sobie czasem myślę że za rok to już nic dla mnie nie zostanie. Ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Czego to ludzie nie wyrzucają. Patrz fotka 59- całkiem dobre komórki" :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 Monsun - to jest revers tej odznaki -- niestety nic mi więcej na ten temat nie wiadomo.Jak można prosimy o przetłumaczenie tego textu i o ile to mozliwe rozszyfrowanie co to jest .Pozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Obejrzałem sobie własnie te fotki ,co dodałeś. Gdzie to takie gadżety leżą na tej Mierzei? Wspaniałe fanty - mnie rozwaliła ta blacha feldżandarmerii... Super się w tamtej ziemii fanty zachowują...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 Witam bjar_1 , Fanty leżały właściwie na dość dużym obszarze , tj. od ujścia Wisły do samej granicy. Z zachowaniem się w piasku rzeczy to jest różnie . Bliżej morza , ze względu na zasolenie bywają zrzarte , czym dalej tym lepiej, ale takiej sztywnej zasady to nie ma. Raz znaleźliśmy magazynki do MG15 okulary" na wydmie , były z oksydą , paredziesiąt metrów dalej był zasypany piec i kanister dokładnie zjedzone , prawie nic nie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Ja też znalazłem okulary od MG-15 na wydmach w Krynicy Morskiej ,ale brak oksydy - delikatnie zżarte ,a obok tekturowe pudełka z amunicją 7,92 mm w super stanie. Dwa lata temu byłem w Stegnie ,a w Krynicy byłem 4 lata temu ,wtedy miałem też spotkanie ze SG ,mandacik za parkowanie samochodu w lesie na kwotę 15 zł :) oczywiście panowie straznicy piszczałek nie widzieli ,a jeszcze po wlepieniu mandatu spuścili powietrze z kół i trzeba było ze Stegny do Krynicy jechać autostopem po pompkę :) ,no ale na szczęście tylko 15 zł. Pewnie im do flaszki brakowało :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Oj ja pierd..ę niezłe fanty.Mam tylko jedno pytanie MTC czy wiesz może , co to za klamra na fotce 19 w pierwszym rzędzie 3 od góry???Nigdy jeszcze takiej nie widziłempozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 MTC, oto tłumaczenie treści: Für Treue im WeltkriegAufrecht u. Stolz gehen wiraus dem Kampf, den wir übervier Jahre gegen eine Welt von Feinden bestanden.HindenburgDer Kyffhäuserbund"a wierność w wojnie światowejWyprostowani i dumni wychodzimyz walki, przeciw światu nieprzyjaciół,którą wytrwaliśmy przez ponad czetry lataHindenburgZwiązek Kyffhäuser"Trzeba było od razu wstawić rewers tego odznaczenia, to nie pytałbym, czy jest to I wojenne i w dodatku łączności. Nie ma to nic wspólnego z łącznością. Związek Kyffhäuser, powstał po pierwszej wś. i skupiał wile weteranów. Widziałem też Ryngraf i flagę tegoż związku. W razie czego wstawię odpowiedni link.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Oto obiecany link. Przedstawia plakietkę Kyffäuserbund. Jeśli znacie dobrze język niemiecki, znajdziecie tam informacje dotyczące tegoż związku.http://www.militaria-fundforum.de/thread.php?threadid=83&sid=7db3dcd59f1c57eab843376a9e87605e&hilight=Kyffhäuser&hilightuser=0PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 Monsun -wielkie dzięki za rozszyfrowanie -do tej pory nie wiedzieliśmy w zasadzie co to i za co było nadawane.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 tak jak mowilem, dla weteranowa c odo klamry, to jest to klamra SA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 16 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2003 Monsun , jeszcze raz dzięki za przetłumaczenie , z niemieckim słabo u nas , a gotyku to prawie w ogóle nie jestem w stanie rozczytać. Klamra faktycznie SA. Mam natomiast jeszcze jedno pytanie , o ile można ,co to za klamra w trzecim rzędzie -druga od góry(też Mierzeja)ponoć francuzka artylerzystów ? , ale do końca nie mam gdzie sprawdzić.Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 tak, to klamra francuska grenadierow w/g mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Do MTC - nie ma żadnego problemu z takim tłumaczeniem, jestem m.in. po germnistyce. Z gotykiem nie ma najmniejszego problemu. Polecam się na przyszłość.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Super super!!!!!MTC mozna prosic o kontakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Fanty pierwsza klasa!!!Nawet moją matkę zgjęło jak zobaczyła te zdjęcia:)Pozdrawiam Jadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 17 Grudzień 2003 Share Napisano 17 Grudzień 2003 Fotka numer 39 jest naprawde super!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 19 Grudzień 2003 Share Napisano 19 Grudzień 2003 MTC, pogratulować tylko trafień ! ! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Share Napisano 30 Marzec 2004 Witam Jak w tym roku poszukiwania na mierzeji....Może ktoś sie pochwali..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad121 Napisano 1 Kwiecień 2004 Share Napisano 1 Kwiecień 2004 witamw zeszłym roku byłem na Mierzeji w maju (długi weekend) trafień to niebyło za dużo ale:zaparkowałem auto przy strażnicy w Piaskach, jak wróciłemto szyba w samochodzie była wybita (jacyś zdesperowani miejscowi) wiecej zapłaciłem za szybę z montażem niż mi ukradli.p.s. ale miejsce niczego sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 2 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2004 Faktycznie na Mierzeji droga asfaltowa mniej więcej od Przebrna do Piasków usłana jest wybitymi szybami samochodowymi- zwłaszcza w sezonie teren przyciąga masy złodzieji czających się na zaparkowane przy drodze samochody (za zwyczaj ludzie zostawiaja samochod i idą na plaże -a że do plaży jest kawałek więc w tym czasie z samochodem można robić cuda- sam chodząc w okolicach asfaltu widzialem jak zatrzymywały sie czasami jakies podejzane samochody -wyskakiwali z nich chłopaki w dresach" zagladając wszystkim samochodą do środka -- reasumując takie przypadki są tam częste.Pozdrawiam MTC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.