Skocz do zawartości

Porzucona broń

Monsun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to przedstawię swoje sposrzeżenia....

-Po piersze domiunje broń amerykańska z różnych epok. pozatym jest masę broni z innych źródeł.
Broń jest posortowana- wskazuje to na jej urzycie przez dużą i dobrze zorganizowaną formację.
-Kraj w którym zrobiono dzjęcia jest stabilny politycznie i nietotalitatrny. Żaden reżim nie pozwolił by sobie na pozostawienie takiej ilości broni w otawrtym polu. Zostałaby zapewne zniszczona bo na chęć jej ponownego użycia nic nie wskazuje.
- zabudowa oraz ototczenie eleminuje dżunegę wietnamu
- można przypuszczać, że obiekt znajduje się na odludziu (brak zabezpieczeń)
- ziemia jest czerwona co wskazuje na amerykę południową (może ktoś zna jeszcze inne miejsca z czrwoną ziemią?)
- biedny kraj dzikiej" afryki nie pozwoliłby sobie na marnowanie takiej ilości broni (zwłaszcza M60 i kałachy)

Mój typ to Brazylia
Spełnia chyba wszystkie warunki

• Odpowiedzi 68
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
CZIZIS KRAJST JAK ŻYJEW CZEGOŚ TAKIEGO NIE WIDZIAŁEM!!!!!!
KILKA MINIGUNÓW I OD CHOLERY INNEGO UZBROJENIA!!!!! ŻEBYM W POLSCE ZNALAZŁ TAKI SKŁADZIK NIEMIECKIEJ BRONI...M ECH MARZENIA... A MOZE SIE SPEŁNI BO MAM CIEKAWY NAMIAR I JADE TAM NA WIOSNE(NIE POWIEM CO TO JEST ALE JAK COŚ WYKOPIE TO POINFORMUJE).
Napisano
Witamy ponownie -- Sprawa sie wyjaśniła- jednak miałem racje, że to Vietnam --dziś napisalem do autora strony i ten rozwiał nasze wątpliwości : Hi, Vietnam in about 1980. There was talk of clearing it at the time.
Pozdrawiam.:)
Napisano
Witam Polsmol , spokojnie , też na początku bylem pewien na 100% , a potem zwątpiłem. Zdjęcia ukazują w zasadzie samą broń , brak otoczenia , no i trudno być pewnym. Pozdrawiam.
Napisano
W adresie http://www.project-x.org.uk/armsdump001.html
Pozmieniajcie sobie numerację od 001 do 020 i otrzymacie inne ciekawe obrazki: przepraszam fachowców za ewentualne pomyłki – ale złomowisko fajne – jest czym oko nacieszyć :
001 – amerykańskie powojenne km M15 ?
002 – broń brytyjska
005 – mauserki + magazynki do szmajserów
007 – jedno z dokładniejszych zdjęć – chyba MP43 i mauserki
009 – niemiecki złom
011 – mieszanka firmowa
012 – moździerze
013 – amerykańskie lkm
014 – działo bezodrzutowe
015 – skala złomowiska, widoczny podział na sortyment i charakterystyczna wieża wodna
016 – granatniki RGPPanc56
017 – niemieckie MG
018 – amerykańskie rozpylacze

Do sanshina - Swego czasu (20 lat temu ) byłem na zrzutowisku koło N.O/S i było tam tego też sporo. Głównie pociski artyleryjskie, moździerzowe i trochę innych blach min.: trafiłem PPS, MP-Szmejser tylko w kiepskim stanie – leżały na wierzchu, chodziłem bez wykrywki. A pociski od tyciiiich do taaaaaaaaaaaakich. Jak kopałem koło jednego to po prostu zwątpiłem, że takie duże coś strzelają z armat. Jakby mnie wtedy ojciec wyczaił to bym dostał po D. Trudno było wbić saperkę aby czegoś nie wygrzebać. Wszystko przemieszane z kruszywem drogowym grubym – były to kiedyś kamieniołomy – dziura w skale i ziemi o średnicy 40- 50 m i głębokości 20 do lustra wody i skały. Ile pod wodą i skałą – szacuję na jakieś 5- 10m.
Po wojnie był tu zakaz deptania. Wiele osób zostało kalekami lub straciło życie w lasach okolicznych w trakcie grzybobrania. Sam nieraz znalazłem grzyba z książeczką wśród ściółki. A także widziałem rozpadające się zbutwiałe pełne skrzynie amunicyjne, koło byłych pozycji artyleryjskich. Ale tego dziadostwa nie ruszałem.
pzdr woyta
  • 2 years later...
Napisano
Czesc wojta!
TAk przeglądam forum i trafilem na ten temat, oczywiscie ze wiem o jakie okolice ci chodzi:)
Dębowiec kolo Prudnika a ten stary kamieniołom to teraz nazywa sie Żabie oczko.
Pozdrawiam
Adam
Napisano
Ojj Panowie, wystarczyło spojrzeć na pierwsze zdjęcie by się domysleć, że to Wietnam. Nigdzie indziej nie uzywano na dużą skalę ani nie starcono takiej ilości Minigunów.
MG 34 i 42 używali francuzi i zostały po nich, możliwe też że szły jakieś transporty bo tam można było wepchnąć kupę broni. Dośc dużo np sprzedawali czesi.
  • 2 weeks later...
Napisano
Mój boże kochany!! znowu nie będe spał!! ja w cholere jest tam tego!! żebym to ja wiedział tylko gdzie to jest..:(
Napisano
ludzie robimy składke ile kto da i spadamy tam na ten vietnam!! am przez 2 lata byśmy tego nie wywieźli!! ale przywlec to do polski! to by było zadanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie