Skocz do zawartości

Rekonstrukcyjne dziwadła - vol.2

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo chętnie bym napisał i nawet wstawił parę fotek bo zawsze można się coś ciekawego dowiedzieć ale jak mam być później zjechany przez trzy tygodnie że guzik przy płaszczu mundurowym ma za mało groszków a i jest przyszyty nie koszerną nitka to postoje i poczytam co piszą fachowcy w dziedzinie studiowania pisma co tylko potrafią się nabijec z innych.
Zwłaszcza ponowie fachowcy od mundurów niemieckich co są bardziej regulaminowi od II wojennych regulaminów

• Odpowiedzi 278
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Wyolbrzymiasz i przedsadzasz, dziwadła piętnują w 95% rzeczy pokroju konewki czy nieprzerobionych szwajcarów, o detalach typu guzika czy nitki mozemy rozmawiac ale pod warunkiem ze do niemieckiej kurtki nie przyszyjesz polskiego/szwajcarskiego itp guzika to co najwyzej pogadac i wymienic uwagi.

A ja tak sobie czytam i się uśmiecham że biedny Vilkaloki znów pojawił się na forum ale jego przygoda tutaj nie trwała byt długo... hehehehehe:D

To tak nawiasem, a w temacie: naprawdę warto powiedzieć co jest źle a nie napisać dziwadło, mumin" wyśmiać i tyle...
Mnie tez denerwują ludzie którzy nie potrafią założyć porządnie ekwipunku bo swoim niechlujstwem i lenistwem wystawiają opinię całej braci rekonstruktorskiej ale wyśmiewanie ich nic nie zmieni bo na kolejne dobre reko" i tak przytroczą menażkę do saperki a pas założą na jajach...
Może jestem trochę idealistą, ale niesienie kaganka oświaty jest chyba ambitniejsze niż piętnowanie i wyśmiewanie.

Panie Ober_ ! coś tam ,to jest strona z ksiazki II Wojna Światowa wydanej we Francji widnieje tam opis mundurów i wyposarzenia wojsk II W.Ś. Tu masz dowód na to ,że się mylisz i , że to Ja miałem rację co do munduru .Proszę teraz o przedstawienie się na forum z imienia i nazwiska ,a nie ukrywania się za nikami.Używanie form systematycznie zwrotnych nie odpowiada etyce postu. Nadwyrost posiadasz podejście jątrzenia,a może nawet i genetyczne skrzywienie. Posądziłeś publicznie SRH Żelazny Orzeł o grożby i próbę pobicia cyt: ( cytat zgodnie z zapisem postu ) Koledzy z żelaznego do tej por pokwapili się mi jedynie pogrozic paluszkiem i napaścią na mnie, fakt poziom super, ciekawe kiedy i ty go osiągniesz." !! O ile już tak stawiasz. swój zapis,to stosuj formę zachowawczej stylistyki i formy pytającej ! co do sznura strzelca wyborowego stosowanego w tym mundurku to we wrzesniu 1939 był on noszony do munduru polowego jak każde inne odznaczenie nie było jeszcze rozporzadzednia o maskowaniu :przykład oficerowie chodzili w brazowych pasach i koalicyjkach co zucało sie w oczy na polu bitwy .twoja wiedza może i jest wielka ale nie dość precyzyjna i nie przyjmujesz tego do wiadomości że ktoś kto nie zajmuje sie na codzień wojskami niemieckimi może cie zaskoczyć i udowodnić , że racja niestety nie leży po twojej stronie .
Pozdrawiam Kamil

Prosiłem o dokładne zdjęcia tego munduru a dostałem jakies jakby to nazwac, zaciemnione coś na którym widać brunatno-szare plamy na szaro-brunatnym tle, nie przekonałeś mnie zupełnie, napisałem zresztą że jeżeli dostane DOKŁADNE i WYRAŹNE zdjęcia które pokaza mi ze ten mundur jest ORYGINALNY jak twierdziłes to pokornie przyznam się do błędu, póki co na tej fotce moze byc prawie wszystko od szwajcara przez hero szweda i Bóg jeden wie co - myslisz że wymigasz się takim marnym zdjęciem? Tam nawet nie widac barwy za dobrze, choc przebija troche turkusu. Jeżeli chcesz ze mną dyskutować pokaż argument w postaci dobrych zdjęć, wtedy pogadamy, póki co nie przekonałes mnie zupełnie, a strona z ksiazki fajna, ale niczemu nie dowodzi, pokazana z mundurem w gle, zaciemnionym i szaroburo-nijakim.

O sznurze twoje twierdzenie jest bardzo ciekawe, podaj mi wiarygodne źródło iż takie sznury były noszone w polu w 39, i udokumentuj zdjęciem, bo póki co to ja czytałem w opracowaniach na temat niemieckich regulaminów iż szur był do munduru wyjściowego, paradnego itp a nie polowego, nie widziałem też zdjęć dokumentujących noszenie go, co więcej wszyscy w tym wątku w tym koledzy jak Albert którego wiedza i kolekcja mi imponuje mówią że sznura nie noszono - Ty wyskakujesz w obronie kolegów swoich że noszono, uargumentuj albo nie ośmieszaj się.

Eh i walnales prostą i banalną gafe - odróżniasz mundur POLOWY od WYJŚCIOWEGO? Otóż uświadomię Cię - w czasie wojny juz w 1940 roku calkowicie zrezygnowano z produkcji kurtek paradnych tzw waffenrocków, co więcej większość przerobiono przez usuniecie lampasów i doszycie kieszeni i wydano jednostkom zapasowym tzw Ersatzheer. Pozostały w służbie jedynie w dywizji GD. Rolę munduru wyjściowego (takiego w którym żołnierz opuszczal jednostke i szedł do dziewczyny na przepustke) stanowiła więc kurtka polowa z dodanym sznurem, pas z np bagnetem wyjsciowym/prywatnym typu KS lub nawet zwykłym i czapka garnizonowa a później i zwykła polówka. Sznur pojawia się więc na kurtce polowej ale nie jest nigdy w składzie MUNDURU POLOWEGO. Tak jak w przedwojennym WP kurtka wz 36 była jedna, ale występowała w wersji polowej - 'goła' i garnizonowej z patkami odznaka pułkowa, i nasówkami. Tu jest tak samo ze sznurem, nie byl noszony do munduru polowego i basta, nie był więc nigdy używany w walce.

Przyznam że jestem zażenowany po przeczytaniu Twojego wypowiedzi. Podpierasz się jakimiś współczesnymi zdjęciami będacymi luźną składanką nie mającą nic wspólnego z realiami z epoki. Ja równie dobrze mogę naszyć na mundur niemiecki czerwone serduszko i następnie to opublikować, będziesz miał wiarygodne źródło. No i dałeś zdjęcie portetowe... co to ma znaczyć? Śmiech na sali, normalnie śmiech na sali. Kiedyś pokazałeś celtę WH i opisaleś ją jako celta SS - od tego czasu jesteś rekonstrukcyjnym Maćkiem z Klanu.
Linki do twoich wypowiedzi są rozsyłane po znajomych. Nawet nie masz pojęcia jak wielkim jesteś pośmiewiskiem.

Jeśli pokażesz mi zdjęcie z epoki pokazujące frontowego żołnierza z założonym sznurem to zwrócę Ci honor. Ba, może nawet dokonasz jakiegoś nowego odkrycia...

Cóż. Napisałeś, cytuję stosuj formę zachowawczej stylistyki ". Taki mądrala z Ciebie? Mam wyliczyć ile błędów zrobiłeś w swoim poście?

Ok super, pozowane zdjęcie strzelca górskiego bez zadnego konrekstu. KONKRETY miśek, KONKRETY albo nie mamy o czym gadać. Pozatym ten człowiek jak Albert wyżej zauwazył nosi ten sznur też w czasie walki.

ps. a sprawa zdjeć ORYGINALNEJ kurtki umilkła coś? oj nie dajesz rady, słabo słabo :>

Am zehntein zehn nach zehn zogen zehn zahme Zige zehn zentner zucker zum zoo ! Und dier Was ist das ? Herr Ober _ Schutze. Bytte uber sezen der texst ! Maeine meinung aber spricht der hier , du must vile ,oder am besten noch lang lernen sich !.Vile Grusse !

Desole, mais je ne comprends pas votre message. Veuillez ecrire en Polonais, svp. Vous n'avez pas ecrit rien d'intelligent. On vous a donne les arguments, mais vous ne les comprenez pas. Pour moi vous n'etez pas le partenaire pour la discussion a cause de votre incompetence dans ce sujet.
Il vaut mieux que vous alliez moraliser les enfants, Monsieur Le Flic.

We can speak in many languages but that's not the point. I gave you a lot of arguments and I can tell you much more but this seems to be pointless too...You gave me a poor photo of the uniform, and then, another poor photos - portrays of a soldiers...well nevermind.

Teraz na poważnie, odwracasz kota ogonem, chcąc się popisać że znasz jakiś język obcy, bardzo fajnie, my też znamy różne języki i co? Napisałem Ci wprost moje argumenty, dolozyłem analogiczna sytuacje w WP które zdaje sie bardziej cie interesuje a ty zamiast sie ustosunkowac, topisz dyskusje bo co - zabrakło zdjęć munduru które miały być jasne i wyrazne a jest jedno szaro buro nijakie? Zabrakło argumentów? To przyznaj się do niewiedzy/błędu i odejdz w pokorze albo podejmij sensowna dyskusje.

Herr Horst und seine Freud Ober Schutze , Du und ganze alle beide da stimd nich,oders du denkst besten merken.Mensch hat ein nur Kopff.Jeder Eisel hat mer logisch denkst .Bilder und auntentik welcher Dir mechtest ? Am kensten in Deutschland nicht sehien dein unsin ! Gut Nacht

http://www.haraldg.pl/katalog.php?category=2 Du must das Bischer kauffen da fileischt, oder brauchst du Helffen ?

Sie versuchen, lustig zu sein, aber Sie sind... ärgerlich

Załączam skan z książki T.Nowakowskiego, M. Skotnickiego - Strzelcy Górscy III Rzeszy gdzie jest wszystko pięknie wyłożone, łopatologicznie. W skrócie : Do munduru POLOWEGO czyli do WALKI nie noszono sznurów, jednakże kurtka polowa wchodziła też w skład munduru wyjściowego gdzie sznur noszono, z pasem, czapka garnizonowa np i bagnetem, a nie meldtasza ładownica i kabura :] Przyznasz się wreszcie do błędu czy dalej będziesz brnął w tą swoją bajke?

Ha Ha Ha - owszem, sam uwazam że wiem mniej niż mógłbym i chciałbym, ale wiesz co? jesteś chyba internetowym wojownikiem który bez argumentów zarzuca tylko innym niewiedze, to ze odpowiedzialem Ci w jezyki Goethego tez pewnie Cie zdziwiło strasznie.

Wciąż czekający na podjęcie sensownej dyskusji
Dawid Zdziebłowski

ps. przedstawiałem sie już na tym forum, nie wiem skad wytrzasnales ze sie ukrywam...cokolwiek

Gdbyś tak znał język Geothego ,napewno byś wiedział i z innym tokiem tego wielkiego niemieckiego romatyka, patrzałbyś na te forum.A grupa i przynależność w grupie Śląskiej nie upoważnia Cię do tego , aby kąsać każdego , kto tylko pojawi się w zasięgu twego wzroku.Przypominasz mi antycznego Argusa !.Co do mundurów i sznura dałem ci dowody chyba jasne dla kazdego człowieka co posługuje się głową ,uchem i rozumem .To co napisałem jest z róznych internetowych stron Niemieckich przedstawiajace oryginalne zdjęcia pochodzace z katedry badań genezy Faszyzmu z Minster . Radzę poszukać a potem sie wypowiadać .Moja wiedza jest w dalszym ciągu pogłebiana co do tego tematu a i umiem posługiwać się internetem więc tam szukałem odpowiedzina twoje pytania i tam ją znalazłem jak i w ksiażce francuskiej którą ty prawdopodobnie nie dysponujesz i długo jeszcze bedziesz jej szukał . Co do Geothego to chyba nie uwazałeś na lekcjach Niemieckiego jak i literatury pieknej .Wiecej w tym temacie nie bede sie odzywał to nie ten poziom i nie ta liga "!! .
KAMIL ZYDLEWSKI GRH Policja Państwowa okr. Lwów ,GRH 8ppleg,GRH 3psp,S.P.H.Lublin ,L.G.P.H..

Tylko że nie napisałes w zasadzie nic, napisałes ze sznury były i...tyle, dałes zamglone foto munduru zamiast obiecanych wyraznych fot i nic wiecej. Ja postawiłem swoje argumenty, dałem skan książki i do teraz nie doczekalem się odpowiedzi, widzisz tak bardzo chciałeś udowodnić swoją rację że gdzieś się po drodze zgubiłeś i wijesz się jak piskorz byle tylko nie przyznac się do błędu, niektorych to boli widocznie, pozostaje mi odechtnąć że idziesz z tego tematu bo dyskusja na zasadzie grochem o sciane powoli mnie zaczyanała męczyć.

ps. fajna ksiazka francuska, ladne zdjecie dokumentujace moją teze o użyciu kurtki polowej jako elementu zestawu wyjściowego, a nie tego że podobno sznur noszono w polu.

Ten strzelec górski to ma na sobie wypos. wyjściowe tak ??
to fajnie wyglada na przepustkach .
Ty poprostu nie przyjmujesz do wiadomości tego że mozesz sie mylic i nie zamierzasz nawet tego sprawdzić .
ale nie ma o czym dyskutować nie chce zarobić Bana bo bym ci napisał kilka słów na temat twojej wiedzy . J sie nie kryjezesie nie znam i że kożystam z Internetu żeby potwierdzić swoje racje . A ty obstajesz przy tym że Ty masz racje a reszta sie myli .
KONIEC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie