Skocz do zawartości
  • 0

IDENT.BAGNETU?

bruner0

Pytanie

Napisano

witam,będąc na urlopie u rodzinki na mazurach dostałem od wuja 2 bagnety jeden to mosin,a drugi to jakiś niemiecki.Czy w niemieckich bagnetach ostrze się rozszerzało ku górze czy to po prostu ktoś tak przerobił?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ma75-podzielam twoją opinię to przeróbki kowalskie –liście zupełnie inaczej wyglądają po zeszlifowaniu piły czy to w okopie przez właścicieli czy już przez producenta nadmienię tylko dla tych którzy nie wiedzą iż żołnierz złapany na linii frontu przez przeciwnika z takim bagnetem z piłą miał obcinane uszy ,nos a niejednokrotnie obcinany język lub wybijane oczy –pozdro
Napisano
ma75 ten też jest jakby podgięty w szable
dzięki wszystkim za info.
w kwestii piły ,to o co chodzi? bo ja w tym temacie to nie za bardzo sie orientuje .
Napisano

witam,będąc na urlopie u rodzinki na mazurach dostałem od wuja 2 bagnety jeden to mosin,a drugi to jakiś niemiecki.Czy w niemieckich bagnetach ostrze się rozszerzało ku górze czy to po prostu ktoś tak przerobił?

Napisano
...saperski bagnet - piła z zębami na grzbiecie; w czasie I wojny światowej Niemcy wzięci do niewoli z tak niehumanitarną bronią byli zabijani. Dlatego często spotyka się bagnety M. 98/05 z usuniętą piłą...
Napisano
Bagnet z piłą wygląda tak :http://www.worldbayonets.com/Bayonet_Identification_Guide/Germany__Imperial_/B1015/b1015_0.html
Ten twój to raczej piły nie miał.
Napisano
Na ,,moim'' zdjęciu ten liść wyglądał jakby go ktoś bardziej podgiął w ,,szablę '', ale teraz to nie wiem , może to zdjęcie przekłamuję ...Widziałem parę tak podrasowanych bagnetów, możę dlatego tak mi się wydało...Pozd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie