okejos Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2007 pozwalam sobie na zacytowanie penej informacji ze strony www.nfs.plW ostatnim numerze STRZAŁU (8/2007) Jarosław Lewandowski przedstawił fragmenty projektu nowelizacji ustawy o broni i amunicji autorstwa mł. insp. Jarosława Karabina i nadkom. Agnieszki Rosiak - policjantów z Komendy Głównej Policji. Jak powszechnie wiadomo nasza ustawa o broni i amunicji jest wyjątkowo liberalna . I to właśnie nie mieści się w głowie niektórym decydentom. W związku z tym w KGP opracowano projekt zmiany tego aktu prawnego na bardziej kagańcowy. Oto jego wyjątki: - pozwolenie na broń nie będzie mogło być wydane osobom skazanym prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe popełnione z winy umyślnej. Obecnie zakaz dotyczy osób skazanych za przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub mieniu. Czyli jak powiem coś o stanie umysłowym jakiegoś urzędnika i zostanę za to skazany, to utracę pozwolenie na broń. - badania lekarskie, odnawiane co 5 lat, obejmą wszystkich posiadaczy broni, w tym broni czarnoprochowej. Obecnie ta przyjemność dotyczy osób ubiegających się o broń i posiadaczy broni do ochrony osobistej. - wprowadzenie pisemnej formy użyczania broni i zakaz jej użyczania krzyżowo" tj. myśliwy sportowcowi i odwrotnie. Obecnie obowiązuje w tej mierze kodeks cywilny, który nie zastrzega szczególnej formy dla umowy użyczenia. Może być ustna. Użyczanie krzyżowe" jest dopuszczalne. - repliki broni czarnoprochowej można będzie używać tylko na strzelnicach i tylko po zarejestrowaniu ich na komendzie wojewódzkiej. Broń CP nie podlega obecnie reglamentacji Policji. Ale z tego widać, że nie będzie można organizować rekonstrukcji historycznych bitw. Grupy rekonstrukcyjne pójdą w rozsypkę. Ktoś widocznie nie lubi żywych lekcji historii. Miejmy nadzieję, że ten super projekt" pójdzie, jak wiele innych, do kosza. Komendant Główny Policji nie posiada na szczęście inicjatywy ustawodawczej. Każdy jego projekt musi zaakceptować Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, a do Sejmu może to wnieść wyłącznie rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Proce też niech będą na zezwolenie....Teraz to chyba głowy na to nie mają, bo sobą się zajmują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Ano zdecydowanie :]Pewnie ta głupota pójdzie do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 ja bym do tego jeszcze proponował dopisać konieczność posiadania pozwolenia na ASG - no przecież kobiecina za okienkiem w banku nie musi się znać na broni, żeby odróżnić czym i w jakim celu ktoś ją atakuje. jak dla mnie kwestią kolejnej kadencji rządów Kaczyńskich będzie przywrócenie pozwolenia na czarnoprochowce, wiatrówki i gaz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 To jest pikuś - zerknijcie na dzisiejszy Dziennik - każdy transport broni - obojętnie myśliwi czy na rekonstrukcje - będzie musiał jeździć w konwoju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 A to jakie z kolei matoły wymyśliły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Nie no - to chyba jakiś żart ?To może jeszcze posiadając broń palną w celach ochrony osobistej będę musiał spacerować i szwędać się wszędzie z obstawą policyjną w zasięgu wzroku ? - toż to istna parodia ! - po kij mi w takim razie broń, skoro policja zawsze przy mnie będzie... a swoją drogą, to może skoro już tak bardzo im zależy na pilnowaniu mojej giwery, to niech sami mi ją wożą - oszczędzi to trochę stresów i nerwów - załóżmy ogólnopolską sieć Policja-Taxi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 Policjant,który to wymyślił ma nazwisko wyjątkowo pasujące do całej sprawy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 17 Sierpień 2007 Share Napisano 17 Sierpień 2007 raczej chyba powinien nazywać się Kara Rabina" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ojciec67 Napisano 22 Sierpień 2007 Share Napisano 22 Sierpień 2007 Panowie spokojnie KGP słynie z wymyślanie przedziwnych zmian taka to jest instytucja a ci w/ w państwo muszą coś z siebie wypchnąć żeby broń boże nie zlikwidowano im etatu bo co będą robić przecież nie pójdą łapać bandytów bo ich widzieli tylko na foto.A tak do rzeczy na razie na pewno nic się nie zmieni w ustawie o broni bo sejm nie ma na to czasu ale jeśli nie daj bóg na jakimś reko dojdzie do wypadku z bronią obojętnie jaką to jak znam życie pismaki nas zjedzą a zaraz potem zacznie się nalot prokuratury i policji żeby nikt nie powiedział że nic nie robią dlatego UWAGA z tym co robimy na reko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 nepodléhá registraci ani dalším jiným povolenímaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahttp://allegro.pl/show_item.php?item=228360653łupłup dzikeuje ide zmienic spodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 http://www.9mm.cz/ww_ii_kulomety_nem_wwmg34_792.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 Okejos...a ja juz zapomniałem o tej czeskiej stronie...pare miesiecy temu tyle bólu mi dostarczyła...a teraz znów...argh a myślałem że udało mi się zgubić adres : ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 będa ci sie sniły koszmary.... a może by... hmmm a moze wypowiedzmy wojne czechom i nastepnego dnia poddajmy sie ?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 A nie lepiej znaleźć sobie jakaś kochliwą Frantiske i później u niej trzymać dorobek ;) ? Przyjemne z pożytecznym :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 Tylko jak wiadomo najladniejsze są polskie dziewczyny...i jak taka kochliwa czeszka dowie sie że cos tam na boku krecimy to gotowa zabic nas nasza wlasna bronia...hmmm ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 bijac długo i systematycznie po nerkach kolbą.... brrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 28 Sierpień 2007 Share Napisano 28 Sierpień 2007 żeby tylko po nerkach...ale jakby tak przysunęła w wiadome miejsce spodem kolby od mauisera i pociagnela zeby kabłąk zachaczył o wiadome miejsce to AŁA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2007 ujjj tak.. kiedys wyciagałem rkm z jarzma w panzer II i jakos sie tak felernie zaczepił ze szarpnąłem i dostałem kolba w..... osunąłem sie do wiezy jak po strzale w potylice :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.