Skocz do zawartości
  • 0

A to co to za pistolet?

MK

Pytanie

Jedyne co wiem(?) to że Browning, ale jaki wzór? próbowałej szukać, porównywałem różne Browning Baby" ale żaden do końca nie pasował. Może ktoś z was jest specem w tej kategorii albo po prostu wie?
I czy używane były przez Wojsko Polskie? (jako osobista broń oficerów czy inny ch) Jak nie to kto nógł pozostawić taki fant? (miejsce znalezienia - Dukla)
Pozdrawiam
MK

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Marccc, pomocy, a lufie znak FN", że tak zacytuję. Colt M1908 Vest Pocket to licencyjna amerykańska wersja FN mle 1906, gigancie. :-P

Tak, należy obrócić lufę o 90 stopni, tylko nie pomnę w którą stronę :-D i zsunąć zamek z lufą do przodu.

Pzdr

Grzesiu

Nie no.. co prawda to prawda. Fant jest fantem i to sie liczy. Co prawda nie jest w najlepszym stanie z zewnątrz, co na fotkach widać, ale jest z pewnością ciekawpwstką kolekcji.

Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań...

Nie no.. co prawda to prawda. Fant jest fantem i to sie liczy. Co prawda nie jest w najlepszym stanie z zewnątrz, co na fotkach widać, ale jest z pewnością ciekawpwstką kolekcji.

Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań...

Jedyne co wiem(?) to że Browning, ale jaki wzór? próbowałej szukać, porównywałem różne Browning Baby" ale żaden do końca nie pasował. Może ktoś z was jest specem w tej kategorii albo po prostu wie?
I czy używane były przez Wojsko Polskie? (jako osobista broń oficerów czy inny ch) Jak nie to kto nógł pozostawić taki fant? (miejsce znalezienia - Dukla)
Pozdrawiam
MK

Inne zdjęcia w jakichś innych ujęciach mogą coś pomóc? Jak tak to piszcie, zrobię fotki i umieszcze je. Aha, na lufie znak FN i niewyraźne godło(?), w jeszcze jednym miejscu nr 0076 - nr seryjny? Czy to znaczy że jest to jeden z pierwszych egzemplarzy?
Pozdrawiam Was i czekam na INFO.
MK

W tym stanie ciężko powiedzieć, bo te małe Brwoning'i różnią sie drobnymi szczegółami, ale obstawiałbym wz.1906. W takich sprawach polecam ruską książkę A.B.Żuk Encykłopedia striełkowo oriużija" tytul z pamieci.
pozdrawiam
Jadzia

hmm znak fn na lufie nic nie znaczy spotykalem sie z biciami BR.MA.AR A i tez fn reszta byla pod marka colta
ale byla tez i cala masa tego typu broni ktore wychodzily spod innej reki chodzilo o patenty" ale to was pewnie nie interesuje jesli bedziesz grzegorz chcial moglbym podsunac ci duzo info o tych typach broni
pozdrawiam

Bez przesady, Parkinsona jeszcze nie mam :-P. Mle to skrót od modele (dokładniej z akcentem nad pierwszym e), a poza tem to FN mle 1906 jak z obrazka. Nacięcia na lufie służyły do rozbierania pistoletu, poprzez obrócenie lufy po częściowym odciągnięciu zamka.

Dobra.. widze, że wam coś nie idzie to dodam coś od siebie. Jest to Browning wz. 1906. Kaliber 6,35 mm. (.25 ACP). Pojemność magazynka powinna być 6 naboi. Produkowany był w Belgii przez zakłady FM. Ma bardzo kruciutką lufę (jak juz wyjales), zaskoczył mnie jej wyglad jak ja widzialem, czyt. rozmiary. Powinna miec ok 53,5 mm. dł.

Czy możnaby jeszcze jakiś szczegóły dotyczące rozebrania tego gada? jest tak zapieczony na spuscie ze nie rusze go za fiksa, calosc chodzi przód-tył. Wystarczy kręćnąć i powinno pójść? bo jakoś osłabiony jestem chyba:) Już nie piję...:)
Dzięki za odzewy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie