kopijnik2 Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)ewidentnie zakłócający eksplorację...okolice Dzierżoniowa...myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...Czyli - cóż to za potworek?
kopijnik2 Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 forma owocnika zasadniczo inna...grzybowych śmierdziuchów jest trochę ale takiego z foto nie odnalazłem...czy rozpoznałeś ten z mojego foto?
pokemon Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Moim zdaniem to kwiat. Spotykałem takie i nigdy nie kojarzyły mi się z grzybem. Prawdopodobnie śmierdzi bo więdnie. Te które ja spotykałem nie utkwiły mi w pamięci aby śmierdziały, więc coś w tym jest
dzikiosiol Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Ja też takiego samego znalazłem na wyprawie i też dolny śląsk a dokładniej Złotoryja.
abcd Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Moim zdaniem na zdjęciu sromotnik który zgnił i się rozpadł,dlatego owocnik ma tak nietypowy wygląd.
pokemon Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Widziałem padniętego sromotnika bezwstydnego i nigdy tak nie wyglądał. Nie pamiętam jak wygląda prezentowany kwiat przed rozkwitem, ale chyba czterościankowa szyszka. Kolor czerwony jest kolorem naturalnym (nie efektem gnilnym)
pokemon Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 OK. A więc jednak grzyb. Na lubelszczyźnie też występuje :-)
kopijnik2 Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)ewidentnie zakłócający eksplorację...okolice Dzierżoniowa...myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...Czyli - cóż to za potworek?
bjar_1 Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Jakiś rodzaj grzyba, smród ma przywabiać muchy, które roznoszą zarodniki.
sotnik Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 aja wiem kto zacz....to grzyb nazywa sie czarcie jajo mloda forma ma krztalt jajka pulprzezroczysty w srodku przeswituje to co na fotce tylko ma wtedy kolorki lilaa fiolet zielonkawy i do tego przeswitujace zylki potem jajo peka i wylazi toto dlamlie jeden z najpiekniejszych polskich drzybow....niestety niejadalny ...jakie piekne dania morznabybylo z tego upitrasic
kopijnik2 Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b19a01.htmlniektórzy go jedzą...
kopijnik2 Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 http://www.turystyka.skar.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=57Okratek australijski(Clathris archeri)importowany" do europyjeden z kilku czarcich jaj"
Question
kopijnik2
wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)
ewidentnie zakłócający eksplorację...
okolice Dzierżoniowa...
myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...
Czyli - cóż to za potworek?
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.