Skocz do zawartości
  • 0

Dolnośląski smrodziec, flora - id...

kopijnik2

Pytanie

Napisano

wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)
ewidentnie zakłócający eksplorację...
okolice Dzierżoniowa...
myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...
Czyli - cóż to za potworek?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem to kwiat. Spotykałem takie i nigdy nie kojarzyły mi się z grzybem. Prawdopodobnie śmierdzi bo więdnie. Te które ja spotykałem nie utkwiły mi w pamięci aby śmierdziały, więc coś w tym jest
Napisano
Widziałem padniętego sromotnika bezwstydnego i nigdy tak nie wyglądał. Nie pamiętam jak wygląda prezentowany kwiat przed rozkwitem, ale chyba czterościankowa szyszka. Kolor czerwony jest kolorem naturalnym (nie efektem gnilnym)
Napisano

wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)
ewidentnie zakłócający eksplorację...
okolice Dzierżoniowa...
myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...
Czyli - cóż to za potworek?

Napisano
aja wiem kto zacz....to grzyb nazywa sie czarcie jajo mloda forma ma krztalt jajka pulprzezroczysty w srodku przeswituje to co na fotce tylko ma wtedy kolorki lilaa fiolet zielonkawy i do tego przeswitujace zylki potem jajo peka i wylazi toto dlamlie jeden z najpiekniejszych polskich drzybow....niestety niejadalny ...jakie piekne dania morznabybylo z tego upitrasic
Napisano
http://www.turystyka.skar.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=57
Okratek australijski
(Clathris archeri)
importowany" do europy
jeden z kilku czarcich jaj"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie