kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)ewidentnie zakłócający eksplorację...okolice Dzierżoniowa...myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...Czyli - cóż to za potworek?
kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 forma owocnika zasadniczo inna...grzybowych śmierdziuchów jest trochę ale takiego z foto nie odnalazłem...czy rozpoznałeś ten z mojego foto?
pokemon Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Moim zdaniem to kwiat. Spotykałem takie i nigdy nie kojarzyły mi się z grzybem. Prawdopodobnie śmierdzi bo więdnie. Te które ja spotykałem nie utkwiły mi w pamięci aby śmierdziały, więc coś w tym jest
dzikiosiol Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Ja też takiego samego znalazłem na wyprawie i też dolny śląsk a dokładniej Złotoryja.
abcd Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Moim zdaniem na zdjęciu sromotnik który zgnił i się rozpadł,dlatego owocnik ma tak nietypowy wygląd.
pokemon Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Widziałem padniętego sromotnika bezwstydnego i nigdy tak nie wyglądał. Nie pamiętam jak wygląda prezentowany kwiat przed rozkwitem, ale chyba czterościankowa szyszka. Kolor czerwony jest kolorem naturalnym (nie efektem gnilnym)
pokemon Napisano 9 Sierpień 2007 Napisano 9 Sierpień 2007 OK. A więc jednak grzyb. Na lubelszczyźnie też występuje :-)
kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)ewidentnie zakłócający eksplorację...okolice Dzierżoniowa...myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...Czyli - cóż to za potworek?
bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 Jakiś rodzaj grzyba, smród ma przywabiać muchy, które roznoszą zarodniki.
sotnik Napisano 8 Sierpień 2007 Napisano 8 Sierpień 2007 aja wiem kto zacz....to grzyb nazywa sie czarcie jajo mloda forma ma krztalt jajka pulprzezroczysty w srodku przeswituje to co na fotce tylko ma wtedy kolorki lilaa fiolet zielonkawy i do tego przeswitujace zylki potem jajo peka i wylazi toto dlamlie jeden z najpiekniejszych polskich drzybow....niestety niejadalny ...jakie piekne dania morznabybylo z tego upitrasic
kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b19a01.htmlniektórzy go jedzą...
kopijnik2 Napisano 8 Sierpień 2007 Autor Napisano 8 Sierpień 2007 http://www.turystyka.skar.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=57Okratek australijski(Clathris archeri)importowany" do europyjeden z kilku czarcich jaj"
Pytanie
kopijnik2
wszystkich oburzonych, uprzedzam, ma coś pancernego, zapach gnijącego mięsa"...:)
ewidentnie zakłócający eksplorację...
okolice Dzierżoniowa...
myślałem, że mięsożerne - ale w wykazach polskich gatunków nie znalazłem...
Czyli - cóż to za potworek?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.