dareQ Posted August 4, 2007 Author Posted August 4, 2007 Dziś trafiło mi się coś ciekawego :)Nie wiem jak to nazwać.. tarczki.. nabijki..na drzewce sztandaru. Drzewce było używane (narazie nie powiem gdzie) do zawieszania duuużej chorągwi. I już miało być zlikwidowane" ze względu na starość i kruchość ale ktoś wziął to drzewce i poodczepiał nabijki.Są na nich nazwiska, nazwy miejscowości i skrót SMP (prawdopodobnie Stowarzyszenie Młodych Polek) i różne daty z 1933 roku. Myślę że rzecz cenna dla muzeum lokalnego więc pewnie i tam wyląduje po wstepnym oczyszczeniu.
traper6 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Gratuluję trafienia i chylę czoło przed Twoim patriotyzmem lokalnym (mówię poważnie). Dopilnuj żeby w tym muzeum nie zabrakło karteczki kto jest ofiarodawcą.Zawsze to szpan" przyjść po latach z rodziną i to pokazać. Może uda Ci się dotrzeć do tych rodzin z tarczek (np.książka telefoniczna).Pozdrawiam.
amsel44 Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Pozdrawiam ,piekne trafienie dareq :)szkoda reszty ....salve amsel44
dareQ Posted August 5, 2007 Author Posted August 5, 2007 ..zastanawia mnie materiał z którego są wykonane... nie są zbyt grube te blaszki są lekkie.. a powieżchnia taka jakaś.. cynowane? z czyszczeniem raczej delikatnie..
dareQ Posted August 5, 2007 Author Posted August 5, 2007 ..a kim był Chrzestny"? na wielu tabliczkach widnieje to określenie. Czy sztandar miał ojców chrzestnych"? Ktoś wie może coś w tym temacie?
dareQ Posted August 5, 2007 Author Posted August 5, 2007 ta mi sie podoba :) Powstancy i Wojacy"no.. narazie star3.. do czyszczenia i do Muzeum.
siwyr Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 Sztandary były przeważnie fundowane,lokalne instytucje,osoby prywatne wpłacały pieniądze i poprzez taką tabliczkę byli uwieczniani jako chrzestni. Pozdro.
MK Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 dareQ, SMP to raczej skrót od Stowarzyszenia Młodzieży Polskiej, istniały oddziały SMP żeńskie i SMP męskie.http://www.ksm.org.pl/txt/41Pozdrawiam i gratuluję fantów! Lokalne pamiątki są fantastyczne i nie zawsze często spotykane!
dareQ Posted August 12, 2007 Author Posted August 12, 2007 no i dziś powędrowały do Muzeum. Dyrektor trochę się ucieszył ale z nadmiaru obowiązków dziś zaprosił mnie na pogaduchy w tygodniu. Może sam dowiem się czegoś więcej o SMP w moim regionie.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.