dareQ Napisano 4 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2007 Dziś trafiło mi się coś ciekawego :)Nie wiem jak to nazwać.. tarczki.. nabijki..na drzewce sztandaru. Drzewce było używane (narazie nie powiem gdzie) do zawieszania duuużej chorągwi. I już miało być zlikwidowane" ze względu na starość i kruchość ale ktoś wziął to drzewce i poodczepiał nabijki.Są na nich nazwiska, nazwy miejscowości i skrót SMP (prawdopodobnie Stowarzyszenie Młodych Polek) i różne daty z 1933 roku. Myślę że rzecz cenna dla muzeum lokalnego więc pewnie i tam wyląduje po wstepnym oczyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Gratuluję trafienia i chylę czoło przed Twoim patriotyzmem lokalnym (mówię poważnie). Dopilnuj żeby w tym muzeum nie zabrakło karteczki kto jest ofiarodawcą.Zawsze to szpan" przyjść po latach z rodziną i to pokazać. Może uda Ci się dotrzeć do tych rodzin z tarczek (np.książka telefoniczna).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 5 Sierpień 2007 Share Napisano 5 Sierpień 2007 Pozdrawiam ,piekne trafienie dareq :)szkoda reszty ....salve amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 dzięki :) no to moze kilka zbliżeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 ..zastanawia mnie materiał z którego są wykonane... nie są zbyt grube te blaszki są lekkie.. a powieżchnia taka jakaś.. cynowane? z czyszczeniem raczej delikatnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 ..a kim był Chrzestny"? na wielu tabliczkach widnieje to określenie. Czy sztandar miał ojców chrzestnych"? Ktoś wie może coś w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 5 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2007 ta mi sie podoba :) Powstancy i Wojacy"no.. narazie star3.. do czyszczenia i do Muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyr Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Sztandary były przeważnie fundowane,lokalne instytucje,osoby prywatne wpłacały pieniądze i poprzez taką tabliczkę byli uwieczniani jako chrzestni. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Fajne trafienie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 9 Sierpień 2007 Share Napisano 9 Sierpień 2007 dareQ, SMP to raczej skrót od Stowarzyszenia Młodzieży Polskiej, istniały oddziały SMP żeńskie i SMP męskie.http://www.ksm.org.pl/txt/41Pozdrawiam i gratuluję fantów! Lokalne pamiątki są fantastyczne i nie zawsze często spotykane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareQ Napisano 12 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2007 no i dziś powędrowały do Muzeum. Dyrektor trochę się ucieszył ale z nadmiaru obowiązków dziś zaprosił mnie na pogaduchy w tygodniu. Może sam dowiem się czegoś więcej o SMP w moim regionie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.