Skocz do zawartości

Gratka..lokalna

dareQ

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś trafiło mi się coś ciekawego :)
Nie wiem jak to nazwać.. tarczki.. nabijki..na drzewce sztandaru. Drzewce było używane (narazie nie powiem gdzie) do zawieszania duuużej chorągwi. I już miało być zlikwidowane" ze względu na starość i kruchość ale ktoś wziął to drzewce i poodczepiał nabijki.
Są na nich nazwiska, nazwy miejscowości i skrót SMP (prawdopodobnie Stowarzyszenie Młodych Polek) i różne daty z 1933 roku. Myślę że rzecz cenna dla muzeum lokalnego więc pewnie i tam wyląduje po wstepnym oczyszczeniu.

Gratuluję trafienia i chylę czoło przed Twoim patriotyzmem lokalnym (mówię poważnie). Dopilnuj żeby w tym muzeum nie zabrakło karteczki kto jest ofiarodawcą.Zawsze to szpan" przyjść po latach z rodziną i to pokazać. Może uda Ci się dotrzeć do tych rodzin z tarczek (np.książka telefoniczna).
Pozdrawiam.

dareQ, SMP to raczej skrót od Stowarzyszenia Młodzieży Polskiej, istniały oddziały SMP żeńskie i SMP męskie.
http://www.ksm.org.pl/txt/41
Pozdrawiam i gratuluję fantów! Lokalne pamiątki są fantastyczne i nie zawsze często spotykane!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie