Skocz do zawartości
  • 0

Pieczatka Grossdeutschland.

lain

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pieczątka wykonana z 2,5 mm grubości stalowego krążka i przykręcona 3 wkrętami do drewnianego trzpienia to jedna z wersji produkowanych pod koniec wojny,może ze względów oszczędnościowych.Zamieszczam zdjęcie odbicia takowej widać wyrażnie odciśnięte śruby.Stemple grawerowano też w mosiądzu,cynku i jak widać stali(stempel GD)w sposób standardowy w grubym 1 cm. grubości krążku do którego przykręcony był trzonek.Tak też zapewne wykonana jest większość stempli wyprodukowanych przed 1944 rokiem.

Napisano

Przykład wojskowej pieczątki(zapewne wczesnej produkcji)wykonanej w nietypowy sposób,stempel wygrawerowany na 0,5 mm.grubości mosiężnym krążku został przylutowany do wytoczonego mosiężnego mocowania trzonka.

Napisano
Cos mi sie obiło o uszy ze mogła byc jeszcze chwile po wojnie używana-własnie bez swastyki.(ze podobno były takie przypadki i dlatego je denazyfikowali).Tylko nie mam pojecia dlaczego itp(przeniesienia do rezerwy?jakies wypisy..nie wiem)
Napisano
Na pieczątce brak numeru kompanii , musiała być używana na szczeblu sztabu pułku zapasowego GD,być może do stemplowania nadań oznaczeń,rozkazów itp.Jednostka ta stacjonowała w Neuruppin o następnie Cottbus,jeżeli to nie tajemnica w jakich okolicach została odnaleziona.Co do denazyfikacji to widać że swastyka została usunięta profesjonalnie,przez zwiercenie,musiało to mieć jakiś konkretny cel użytkowy.
Napisano

Slady po kornikach.Znalezisko pochodzi z miejsca ktore raczej wyklucza falsyfikat ,ale w obecnych czasach nie mozna byc niczego pewnym wiec prosze o ocenę oryginalnosci,identyfikację do czego służyła oraz ewentualną wycenę.pozdrawiam.

Napisano
Wiecie, przelozyc raczke (bo ta rzeczywiscie wyglada na oryginalna) z oryginalu do falszywej matrycy pieczeci to znowu nie taki problem... Ja tam jestem sceptyczny jak widze fanty ewidentnie pochodzace" z Grossdeutschland", Hermann Goering" albo Waffen SS". Oczywscie, nie twierdze, ze takie rzeczy sie nie zdarzaja, ale powinienes przedewszystkim ocenic wiarygodnosc zrodla z ktorego ja nabyles...
Napisano
Nazwę Großdeutsche Reich w skrócie Großdeutschland wprowadzono 26 czerwca 1943 r.
Stempel to końcówka epoki adolfińskiej".
Napisano
Stan stalowego tłoka jest wg. mnie przekonywujący. Do tego usunięta swastyka z wieńca - częsty proceder po kapitulacji III (Tysiącletniej) Rzeszy...
Napisano
Krotko:

Stalowy stempel oryginalnych pieczatek WH oraz SS byl mocowany za pomoca 3-ch wkretow metalowych do dna drewnianego trzpienia pieczeci. Znormalizowana w III Rzeszy srednica pieczeci pulkowych wynosila 35 mm, grubosc stalowego stempla wynosila natomiast 2 do 2,5 mm. Bok trojkata na ktorego wierzcholkach znajdowaly sie otwory wkretow mocujacych wynosil ok. 17 mm. Fotki oryginalow moge zalaczyc na priv. po moim urlopie, tzn. po 25-tym sierpnia.

Pozdrawiam
Napisano

Widzę ze nie tylko ja nie śpię po nocach.Dziekuję za kolejne informacje.Co do tych 3 wkrętów nie wiem jak sprawdzić bo boję się zniszczyć.Moj email aktualny,tak więc jak będzie Ci się chciało fotki podesłać to będe wdzięczny.pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie