Skocz do zawartości

Koszalin

wojna1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 442
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dużo czasu...hmm
Czyżby emeryt z wnukiem..? )
Nie mam raczej nic przeciwko.
Zobaczymy jak reszta...
Czekajcie na znak z nieba (patrz wyżej)
Pozdrowienia
Napisano
Czekamy na znak ( ale jaki ). Tego czau to znowu nie mamy aż tak dużo , ale zawsze. Skąd się znamy ?
Pozdrowienia !
Napisano
Jak zobaczysz znak to już będziesz wiedział, że to on, już będziesz wiedział o co chodzi. Rozglądaj się, nie przeocz istoty sprawy i czytaj znaki, one Cię poprowadzą.

To LeoN, to z nim się podobno znacie.

Witam i pozdrawiam - M.
Napisano
do Leona

nastepna szansa zobaczenia mnie bedzie dopiero w poniedziałek, więc jak nie przyjdziesz do mnie do pracy w piątek (jesli będziesz to zabierz ze sobą ten dokument do skanowania) to bywaj do poniedzialku. Sobota ew. pod tel. kom. lub około 11.00 w bibliotece miejskiej. Dźwigam " codziennie już dwie płyty i książkę Leonową dla Ciebie i dla Adama. Obaj się umawiacie i ...

Śniegi stopnieją, przyjdzie ruszyć w pole, a Was się nie doczekam, prędzej śmierci hi hi.

Czekajcie na sygnał, a wtedy wiecie co robić.
Mariusz.
Napisano
Byłem w bibliotece i wytargałem kilka ksiąg o okolicy Koszalina. W zasadzie same znane rzeczy. Kilka ciekawostek np. mapa zaminowania naszego terenu sporządzona w 1945 r.
Na wschód od K. koło Starych Bielic w 1440 roku odyła się bitwa zbrojnych z Kołobrzegu z mieszczanami koszalińskimi, oszło im o port koszaliński, konkurencja.

Leon, ssmana od Ciebie otrzymałem. Ok jak będziesz mógł to przyjdź.

Ustaliliśmy z Kacprem, że następne spotkanie odbędzie się na koniec lutego. Chyba, że któryś z nas będzie miał jakąś rewelację i będzie mu z tym gorąco!

Kontakt jednak drogą elektroniczną wskazany.
I szukajcie materiałów, czasami można coś znaleść w zupełnie niespodziewanym miejscu.

Na znaki czekajcie więc cierliwie, czuwajcie, bo nigdy nie wiadomo ...
Mariusz.
Napisano
Pozdrawiam wszystkich !
Przez chwilę rozmawiałem z LeoNem na chacie , ale sie spłoszył. Nie wiem dlaczego , być może myślałeś ,że jestem kimś innym ? Będę zaglądał i tu i na chat ok. 20.00.
Napisano
Nie miałem okazji wcześniej zaglądnąć w to miejsce. Już po czasie (po 20). Zaglądaj i odzywaj się Omen.
Kieruek jest taki:
szukamy materialów dot. Koszalina, jego histori z nastawieniem na okolice. Oczy i uszy otwarte na wszystkie sygnały. Wszelkie materiały do analizy zebrane przez Ciebie (i resztę mam nadzieję) omówimy na spotkaniu (koniec lutego). Do tego czasu kontaktujemy sie jak do tej pory - sygnały dymne, świetlne i posłańcy - czyli forum i czat.
Pozdrawiam, zerknij czasami w kierunku nieba.
Mariusz.
Napisano
Witom
Z tym kierunkiem Starych Bielic to wprowadzenie w błąd kułaka? Mam taką nadzieję...
Szukamy ,szukamy...ta bitwa K. z K. to podobno w okolicach Tatowa była ,z udziałem pospólstwa (mieszczan) czyt. z użycie grabi ,tłuczków do mięsa ,motyczek ,sierpów
,mioteł...
Czyli ciekawe znaleziska przed nami...
Pomijając głębokość ,w porównaniu z wykopem koło Katedry z podobnego okresu ok.4-5m. Co do niespodziewanych miejsc to prawda ,ostatnio znalazłem ciekawy temat na...własnej półce w książce po której nic bym się nie spodziewał.
Do zobaczenia pod koniec lutego..albo wcześniej
Szacuneczek
Kacper
Napisano
Chwała,
głowę bym na pniu położył - napisane jest Stare Bielice. Opracowanie owo napisane było w 1965, może to tłumaczy ... e nie wiem sprawdzę to jeszcze. Nie żebyœmy tam jak kury grzebali, chyba, że górnictwo odkrywkowe zapoczštkujemy ...
Co takiego odkryłeœ tak skrzętnie ukrytego?
Jaka piękna odwilż, nic tylko potaplać sie w błotku.

Bywajcie.
Napisano
Pozdrowienia !
LeoN podczas rozmowy stracilem Cie z oczu. Jak chcesz dokończyc temat to podeślij maila. Od jakiegoś czasu błąka się pomysł o wycieczce na zachód. Może do zrealizowania ?Czekam na wieści.
Napisano
Witam
Chodziło o kierunek geograf.,zobacz na mapie.
A znalazłem...nic ciekawego z aszego" punktu widzenia.
Opis ciekawego okazu flory w okolicach Sarbinowa.
Kniga jest z lat 60 i zaciekawiło mnie czy ten okaz (drzewo) jeszcze istnieje.
A... to by było ciekawe ,górnictwo na pomorzu i do tego zapoczątkowane w celu znalezienia skamieniałych grabi.
No to tyle.
Żegnam
Napisano
Masz rację, nie zwróciłem uwagi. Naturalnie zachód. Myślałem o zachodzie a napisałem wschód. To znak hi hi. Odnośnie starego drzewostanu to trafiłem przy pisaniu pracy. mgr na kilka ciekawych okazów w okolicy K. Nie sprawdzałem jednak czy jeszcze pną sie w górę.
Ryje w drugiej księdze. Trafiłem na mapkę zaminowania naszych terenów i rozmieszczenia umocnień stałych i czasowych (od Słupska po Kołobrzeg), zamieszczone sa metody rozminowywania.
Tyle do tej pory, grzęznę z projektami katalogów okularów przciwsłonecznych i z tęsknątą wyglądam naprawdę cieplejszych dni na spacer, i sygnałów ...

hay
Napisano
Pozdrowienia !
Pozwole sobie zabrać głos na temat drzewostanu aszych" okolic. Jakiś czas temu natrafiłem podczas wycieczki rowerowej na ogromny okaz kasztanowca. Zdaniem znajomego fachowca w tej dziedzinie to ewenement. To tyle.Jeszcze raz pozdrawiam ! R.
Napisano
Rzeczywiście, jest kilkanaście przepięknych okazów starych drzew (nie koniecznie pomniki przyrody). Większość z nich znajduje się w starych założeniach parkowych, przy pałacach oraz przy trasach rowerowych. To właśnie jeżdżąc rowerem często trafiałem na takie okazy. Większość z nich znalazła miejsce w opracowaniach jakiejś uczelni ze Szczecina (około 1967 roku), oraz w opracowaniu tras rowerowych w okół Koszalina.
Czekajcie znaku, a nie chybnie będzie wam dane ...
Napisano
Chwała Grupo Koszalińska !! ;)
Zwaracam się do Was ze sprawą - pytankiem. Otóż na pewno kopaliscie w Kołobrzegu. Jako, że prowadzę stronę o walkach o Kołobrzeg w '45 chciałbym też również skatalogować (na ile to możliwe) rodzaje uzrbrojenia używane w czasie bitwy? Możecie skrobnąć tu lub na priva z czym sie spotkaliście ? Byłbym bardzo wdzięczny !!
Pozdrowienia !!
Napisano
Chwała,
z przykrością stwierdzam, że nie miałem przyjemności grzebania w ziemi kołobrzeskiej, nie mogę Ci więc pomóc, ale może inni z naszej grupy coś wiedzą.
Wokół Kołobrzegu była linia obrony, a teren Pomorza Zachodniego był nieźle zaminowany (mapka z 45r), ruscy zdobywali teren mniej więcej od 5.3.45 (Koszalin) do 18.3.45 (Kołobrzeg), więc opór był spory, a rodzaje urzytej broni domniemam przeróżne.

Czekaj na sygnał ...
Mariusz
Napisano
Chwała
Ja podobnie ,z glebą kołobrzeską miałem niewiele do czynienia. Coś tam słyszałem ,jeżeli chodzi o broń. Była to jednak typowa broń i uzbrojenie używane w obu armiach biorących udział w bitwie. Domniemam ,że pomijając zdobyczne perełki" żołnierze używali typowego uzbrojenia będącego na wyposażeniu i na pewno jego rozmaitość była lekko mówiąc duża . Jak się czegoś dowiem ,skrobnę.
Czekaj na znak...:)
Napisano
Witam ponownie !!
Dzięki Panowie za odzew !! Otóż strona ma jeszcze wiele niedociągłości, szczególnie jeśli chodzi o 'działania bojowe' które pisałem ponad rok temu mając mało materiałów więc proszę miejcie to na uwadzę 'zwiedzając' ją ;) Bedzie lepiej ;) A sam adres to www.festungkolberg.prv.pl
Pozdrawiam serdecznie !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie