Skocz do zawartości

Orzeł"

szym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Orzeł" właśnie leci w TVP2, obserwujcie gdzie zatonął i zapiszcie namiary dla przyszłych eksploratorów, żeby kolejnej prowokacji na forum nie było.
Napisano
weź daj spokój. Widziałeś kiedykolwiek ten film i wiesz, że nie dopłynęli do Anglii a się skończył i robisz prowokacje grając na nerwach, czy nie widziałeś :>?

jak opcja numer 1 - szkoda jadu sączyć czasami..
Napisano
Nie kpie z filmu, tylko z niektórych wątków na forum. Uważam, że jest to jeden z najlepiej zrealizowanych technicznie (i reżysersko) polskich filmów wojennych. Ogładałem go ze 30 razy - pierwszy raz jako szczeniak , siedziałem pod stołem i zagryzałem z emocji poznokcie. Buczkowski i Ford wiedzieli o czym kręcą filmy, bo znali temat z autopsji - mało u nich jest patosu i naleciałości politycznych mimo,ze kręcili w najczarniejszych latach komuny. Więcej tam zdezorientownych wojennymi warunkami żołnierzy, którzy starają się walczyć, miną i fasonem nadrabiając swą niemoc wobec przewagi wroga i, niestety często, niekompetencji dowódców, niż bohaterów typu Rambo, którzy sami realizują operację wojskową, wyręczając np. dwie kompanie piechoty, zmotoryzowanej oczywiście.
Napisano
ja dobrze wiem, że pijesz do tych wszystkich ygrysów w bagnie w co drugim zagajnkiu", ale mówie - szkoda nerwów :)

a film bardzo dobry, az sie łezka kręci w oku. Jednak po 1956 ten balon pękł - kanał", popiół i diament", orzeł"... a jak to jest, że w Orle" nie mówią eł jak l jak to było typowe wtedy?!?!! Nagle się znaleźli prawdziwi Polacy a nie importowani z Moskwy :>? Noż fenomen.
Napisano
Wg. mnie największym mankamentem tego filmu jest to, że jest tam zbyt dużo fikcji literackiej i to zupełnie niepotrzebnie, bo losy Orła były wystarczająco dramatyczne, aby je dodatkowo upiększać\\zmieniać. Polecam natomiast film Wolne Miasto", moim zdaniem najlepszy obraz jaki powstał w Polsce na temat września 39, a w porównaniu z Orłem" prawie jak dokument.

balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie