Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet kapiszonowy - hmm ???

ZUBIKED

Pytanie

Napisano

Witam !!!

Mój ostatni wykopek !

Wydaję sie że to jest pistolet kapiszonowy francuzkich kawalerzystów . Mle 1842
Ale czy napewno ? Bo jakoś mi nie wszystko pasuje

Byc może to przeróbka wczesniejszej wersji 1777 skałowej

Proszę o pomoc !

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki wielkie !!!
Jestem zobowiązany !

Co do miejsca znalezienia to najbardziej pasują Wojny
Napoleońskie. Z tym że musiałaby być to niesamowita nowinka jak na owe czasy.
W grę wchodzi tez potyczka powstania styczniowego.

co do łącznika to zalazłem podobny na Aaledrogo:
http://www.allegro.pl/item202346447_pistolet_kapiszonowy.html
Pisałem do sprzedajacego ale pewnie ma ciekawsze zajęcia niż odpisywanie na maile!

Czyli podsumowująć -- Anglik ? Twoim zdaniem !
Napisano
Tak Anglik. A że Francja prowadziła wówczas nieustanną wojnę z Anglią, to kto wie czy go Francuzi nie przywlekli, albo nasze Legiony jenerała Dąbrowskiego :-)
Napisano
Pokemon wiesz ja nie dyskutuję bez sensu na zasadzie dzielenia włosa na czworo, lubie merytoryczną wymianę poglądów a nie wymianę strzałów na zsadzie y mi a ja tobie". Być może Ty masz trochę racji, trochę ja. Jednak jeśli chcesz uchodzić za osobę, która zna się na temacie, o którym dyskutuje na przyszłość unikaj stwierdzeń w rodzaju: Ponieważ broń gładkolufowa nie była nazbyt celna, jak również z wielu względów np. problemów z jej nabijaniem, nie była powszechnie stosowana w wojsku, zdarzały się tylko strzały z bliskiej odległości, niemal w twarz" bowiem takie zdania są po prostu śmieszne w odniesieniu do broni, która królowała na polach bitew ponad 300 lat.
Poza tym rozbawiłeś mnie stwierdzeniem na temat pistoletu Zubikeda i jego podobieństwa do M1777: Napisałem gdzie widzę podobieństwo: kaliber i kształt lufy". Przy takich kryteriach porównawczych można stwierdzić, że pistolet ten jest podobny do wszystkich pistoletów z lufami o tym kalibrze wyprodukowanych na świecie w XVIII i XIX wieku.
Napisano

Witam !!!

Mój ostatni wykopek !

Wydaję sie że to jest pistolet kapiszonowy francuzkich kawalerzystów . Mle 1842
Ale czy napewno ? Bo jakoś mi nie wszystko pasuje

Byc może to przeróbka wczesniejszej wersji 1777 skałowej

Proszę o pomoc !

Napisano
Zubiked cały czas szukam jakiś model pistoletu podobny do Twojego ale na razie bez sukcesu. Problem w tym, że była tego cała masa różnych producentów. Jedno co wydaje mi się pewnym, że nie był to jakiś specjalnie wyszukany model. Raczej coś prostego i funkcjonalnego. Wydaje mi się, że to wytwór europejski, kontynentalny z pocz. XIX w.
Napisano
Jacenty to właśnie skutek przeróbki go ze skałkowca na kapiszonowiec. Wcześniej kurek sięgał tylko do krzesiwa i miał normalną długość. Po przerobieniu go na skałkowiec czyli dodania kominka z komorą spowodowało nienaturalne wydłużenie kurka.
Napisano

I zapewne jakieś osobiste zapiski właściciela na okuciu.

Prosze o kilka słów na temat tego pistolca !

Dzięki z góry i pozdrawiam !

Napisano
W ogóle to Twój pistolet to rzadki i ciekawy fant. Można go powiązać spokojnie z powstaniem 1863 r. Powstańcy szli do walki z wszystkim co było pod ręką i jeżeli znalazłeś pistolet w pobliżu powstańczej potyczki to być może ten pistolet pochodzi z tego czasu.
Napisano
Tak !
Miejsce znalezienia może być powiązane z potyczką powstania styczniowego.
Moze sygnatura i bicia komuś podpowiedzą odpowiedź ?
Napisano
To to wiem ,ale interesuje mnie czy kurek został dopasowany" z innego egzemplarza kapiszonowca przez rozklepanie czy facet wykonał go od podstaw ? bo całość wygląda jakby w warsztacie próbowano złożyć z różnych części ...coś ...co nawet dobrze wyszło jak na możliwości... np. tajnej powstańczej rusznikarni ( i to by było fajne )
Napisano

Dzięki wielkie wszystkim . Cała ta mała awanturka jest pouczajaca. I mam nadzieją że nikt, nikomu nie ma za złe.
Wracająć do gun-a powstańców. dorzucam jeszcze kilka fotek . Chociaż już pistolec jest rozpoznany. Za co jeszce raz stukrotne dzięki dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie