Skocz do zawartości

ogólnopolski zlot GRH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie mam pytanko czy ktoś by się pisał na taki ogólnopolski zlot GRH cel byłby jeden wspólne zajęcia omówienie problemów ,występy , pokazy , wywiady dla prasy pokazanie że Polska reko jest silna i zgrana że nie tylko się kłócimy ale potrafimy coś razem zorganizować . Tak myślałem ze w październiku lub we wrześniu na jakieś sobotę i niedzielę można by było tak zrobić żeby przyjechali rycerze , żołnierze Napoleona , Sowieci ,I wojenni ,II wojenni ,po prostu każdy co coś rekonstruuje .Zrobili byśmy konkursy za najlepiej oddany epoce strój , najlepszą grupę itp. Poza tym byłaby okazja żeby wreszcie powiedzieć sobie to co mówimy na tym forum i spojrzeć sobie w twarz i powiedzieć co nas boli ,może coś sobie pomóc napiszcie co wy na to i na kiedy można by było coś takiego zrobić a ja postaram się to zorganizować na Lubelszczyźnie.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja w pełni popieram pomysł. Mysle iz wszyscy rekonstruktorzy powinni sie wzajemnie wspierac wymieniac sie doświadczeniami kontaktami, a nie z zawiscia patrzec jeden na drugiego i wytykac tylko czyjeś wady i niedoskonałosci. W koncu mamy jeden wspólny cel. Pozdro

Ja też jestem całkowicie za. Polska scena rekonstrukcji historycznej powinna sie wspierać, a nie wzajemnie zżerać, dlatego imo ten pomysł jest wielce udany. Początek października jest chyba taki najbardziej optymalny ;)

Pozdrawiam
GRH Germania44
Grzegorz Wojciechowicz

Pomysł bardzo dobry ALE

W 2 tyg jak bedą chetni moge coś takiego zorganizować tylko dajcie termin :)"

w 2 tyg to mozna zorganizowac spotkani przy piwie w cywilu i też nie wiadomo czy wypali, to jest GIGANTYCZNE przedsięwzięcie i chcąc je zorganizować w przyszłym rok trzeba już teraz podejmowac pewne kroki. To nie jest tak ze ktos znajdzie kawałek łąki i wszyscy rekonstruktorzy wsiądą w samochody i z okrzykiem Urraaaa pojadą niestety.
Jeśli ktoś podejmie się profesjonalnie organizacji to to ma szanse wypalić ale już napewno nie w tym roku - w przyszłym jest spora szansa.

szulce mulisz sie ja zaczełem o tym mysleć już 2 miesiące temu i to przedwsiawziecie już rusza o ile ktoś sie zgodzi przyjechać to od poniedziałku zaczynam rozmowy z miastem a burmistrz jednego z miast woj Lubelskeigo jest chetny zrobc to 13-14 Pażdziernika wiec jest troszkę czasu i na 100 procent jak sie zgodzi to cały plan sie uda a plan imprezy jest już zrobiony i jest kosztorys jest też całosc rozrysowana tylko przedstawic dla tych co bedą chcieli przyjechać a 2 miesiące to naprawdę wiele dlatego chce wiedzieć czy ktoś sie wybiera bo po co robic to dla 30 osób jak można na 300 ale lepiej znowu sie kłucić ze sie nie powiedzie bo ty tak mówisz jakośrobiłem nie takie spotkania i wypalały i ludzie byli zadowoleni wiec może warto sie przekonać co ?? jak myslisz .A zamiast narzekać to może zaoferował bys pomoc przy scenariuszu . czy innych rzeczach .Widzena ym forum chcac coś zrobić to trzeba najpierw sie nakłucić przekonac a potem dopiero pokazać kto jest lepszy . A ja chciałem żeby w tym brali udział wszyscy każdy coś włożył od siebie kazdy coś tam z tego miał a organizatorem tego zrobić wszystkich rekostruktorów połaczyć siły i naprawe bez zwad zrobić wspaniałą imprezę i dobrze sie bawić .
pomoc zaoferowała już SGO NAREW ,GRH ŻELAZNY ORZEŁ może ktoś jeszcze ??

szultce mylisz się ja zacząłem o tym myśleć już 2 miesiące temu i to przedwsięwzięcie już rusza o ile ktoś się zgodzi przyjechać to od poniedziałku zaczynam rozmowy z miastem a burmistrz jednego z miast woj Lubelskiego jest chętny zrobć to 13-14 Października wiec jest troszkę czasu i na 100 procent jak się zgodzi to cały plan się uda
a plan imprezy jest już zrobiony i jest kosztorys jest też całość rozrysowana tylko przedstawić dla tych co będą chcieli przyjechać oczywiście do dopracowania dla poszczególnych grup .
2 miesiące to naprawdę wiele dlatego chce wiedzieć czy ktoś się wybiera bo po co robić to dla 30 osób jak można na 300 ale lepiej znowu się kłócić że się nie powiedzie bo ty tak mówisz jakoś robiłem nie takie spotkania i wypalały i ludzie byli zadowoleni wiec może warto się przekonać co ?? jak myślisz .
A zamiast narzekać to może zaoferował byś pomoc przy scenariuszu . czy innych rzeczach .Widze na tym forum chcąc coś zrobić to trzeba najpierw się nakłucic przekonać wszystkich a potem dopiero pokazać kto jest lepszy . A ja chciałem żeby w tym brali udział wszyscy każdy coś włożył od siebie każdy coś tam z tego miał a organizatorem tego zrobić wszystkich rekonstruktorów połączyć siły i naprawę bez zwad zrobić wspaniałą imprezę i dobrze się bawić .
pomoc zaoferowała już SGO NAREW ,GRH ŻELAZNY ORZEŁ może ktoś jeszcze ??
Przepraszam tak powinno być lepiej

każda pomoc sie przyda jak by co to na e-meila franekdolas@wp.pl
koledzy ja bede potrzebował pomocy w kwesrji scenariuszy dla poszczególnych GRH i okresów mamy do dyspozycji całe miasto ale srodki finansowe marnie wygladają wiec bedziemy namagać sobą może uda sie wydębić od miasta jakieś 10.tyś na karabiny ,sprzet cięzki i pirotechnikę .ale najważniejsze jest to nasze spotkanie to że my bedziemy mogli sie połaczyć i wreszcie zakończyć tą przepaść miedzy różnymi okresami historycznymi i zrobić coś razem coś co może potem okazać się naprwdę fajną sprawą ,moze zakończą sie spory i waśnie i będziemy mogli wreszcie z kulturą wymienic poglady

Wiesz czemu to pisze? Bo chce żeby taka impreza się udała - tylko o ile Ty prezentujesz poglądy idealisty-marzyciela to ja patrze na to przez pryzmat doświadczeń własnych, doświadczeń znajomych oraz po prostu przez realne spojżenie na sprawe.

Za 10 tysięcy to mozna załatwic maksymalnie 20 karabinów z Filmówki z niewielka iloscia amunicji, nie mówiac o jakims jedzeniu, pirotechnice, ochronie (bo jako impreza dla widzów musisz obliczyc ilu ochroniarzy trzeba zamówic, inaczej moze byc niewesoło) jakieś toj-toje do tego, namioty, (bo jedno-dniowy zlot nie ma wiekszego sensu) i jeszcze wiele innych kosztów własnych (nie licze już zwrotu paliwa, powiedzmy ze nie jest to obowiązek) i tak dalej...

Ja naprawde nie chce utopic tej inicjatywy, ona jest dobra (juz przy okazji jednej imporezy o tym srodowisko dyskutowało) ale żeby z pomysłu nie wyszła kicha trzeba wiecej czasu, wiecej pieniedzy i wtedy wszystko moze sie udac ; )

taka impreza szykuje sie na poczatek pazdziernika koniec wrzesnia w toruniu ma to bys połaczone z zawodami oraz mozliwe ze z obecnoscią przy strzelaniu z 76 mm.
jak bedzie podobna do tej z manewrmi w tym roku to rewela

Tak, Okejos, już widzę zawody jak przeprawiają się po linie przez rzekę, czołgają i okopują się Koledzy rekonstruktorzy z bractw rycerskich i napoleonki :-))) a napewno super będa wyglądać przy 76-óstce. No i koniecznie gra wojenna z nimi :-))) Tylko gdzie wpakujesz Kamila, oby nie na minę :-)
P.S. Z pełną życzliwością do zlotu wszystkich grup rekonstrukcyjnych, ale na razie jest to nierealne, bo nie ma kasy.

Widze że znowu kolega pisze czarny scenariusz wszystkiego co robi reszta w co robią panowie jest cacy .Kolega chce od początku znegować i zniechęcic ludzi a ja mysleze to jest rtoszkę na wyrost panie s...
Kwestia kasy 10.000 kolego na broń ?? są tańsze firmy za 10.00 to mam proch , broń , petardy i jakieś pojazdy (bo kolego trzeba mieć ZNAJOMYCH definicja - garstka ludzi co pomaga sobie na wzajem i sie wspiera " ale widze że chyba zle trafiłem na tym forum poprostu niektórzy nie chcą sie zjednoczyć i chcą nadal zza komputera pisać jacy to sąwielcy jakie to imprezy robili i jakie mają mundury . Nie pisze tego pozłości bo ja dam rade zrobić taką imprezę tylko czy wy panowie dacie rade przemóc swoje ACH i OCH

Widze że znowu kolega pisze czarny scenariusz wszystkiego co robi reszta w co robią panowie jest cacy .Kolega chce od początku znegować i zniechęcic ludzi a ja mysleze to jest rtoszkę na wyrost panie s...
Kwestia kasy 10.000 kolego na broń ?? są tańsze firmy za 10.00 to mam proch , broń , petardy i jakieś pojazdy (bo kolego trzeba mieć ZNAJOMYCH definicja - garstka ludzi co pomaga sobie na wzajem i sie wspiera " ale widze że chyba zle trafiłem na tym forum poprostu niektórzy nie chcą sie zjednoczyć i chcą nadal zza komputera pisać jacy to sąwielcy jakie to imprezy robili i jakie mają mundury . Nie pisze tego pozłości bo ja dam rade zrobić taką imprezę tylko czy wy panowie dacie rade przemóc swoje ACH i OCH

i na nią przyjechać tylko po to by sie pokazać i poznać .
Panowie dość docinek ,dość zwad i dość wzajemnego pomawiania kto jest lepszy kto wiecej zrobił trzeba działać ja zaczynam od dziś działać i proszę o pomoc kolegów rekonstruktorów co mają coś do zaoferowania,co chcą przyjechać i razem stwożyć taką jedną wielka rodzinę rekonstrukcji

PANOWIE jest już miejsce i pierwsze ustalenia narazie powiem tyle że idzie dobrze jak dopiszą grupy zaproszone to naprawdę sie szykuje fajna impreza o kontakt prosze wszystkie GRH i bractwa rycerskie celem ustalenia scenariusza

Powiedzieli Ci koledzy, że na szybko z tego dużo nie wyjdzie, ale Ty Kamilu wciąż nie chcesz tego zrozumieć - zrobienie porządnej imprezy-pikniku rekonstrukcyjnego, to naprawdę sporo pracy - w dwa tygodnie wyjdzie z tego, nie obraź się, Dąbrowa Imprezowa, swego rodzaju festiwal DOBREGO REKO i podobnych zboczeń" :P Poza tym, termin - kalendarz imprez rekonstrukcyjnych jest już dość napięty - nie ma sensu tworzyć kolejnej, ponieważ nie osiągniesz pożądanego efektu t.j. dużej frekwencji wśród GRH.

Chwalenie się znajomymi uważam za jakieś nieporozumienie - Dawid powiedział Ci zgodnie z prawdą, jak to wygląda, poza tym, za samą benzynę na dowiezienie pojazdu musisz liczyć spore pieniądze - do tego dochodzi broń, pirotechnika...

Reasumując - pomysł całkiem fajny, ale w tym roku po prostu nierealny - skup się raczej na już przygotowanych projektach, żeby miały jak najmniej niedociągnięć...

Oj, no to z dojazdem nie bedzie za wesoło. Pociągów brak a autobusem z Lublina chyba ze 2 godziny jazdy i to nie za często. Bez zwrotu kosztów dojazdu czarno wróżę przyjazd wiekszej grupy zamiejscowych.

chyba dawno byłeś w tych stronach autobus ,bus leci z lublina jakieś 40 min ,bus 45 min , koszt to 7.5 lub 9 zł i jadą co 1,5 godziny .Oj widzę że wszyscy TAK ake nikt nie che pomóc tylko ponażekać

Panowie impreza jest do zorganizowania i to na ładnym poziomie .Takie same głosy były przed Serokomlą ,Iłżą , i teraz niedawno Warszawą dlaczego nie potraficie sie zjednoczyć i myśleć pozytywnie .Wiele imprez jest szykowanych w 2-3 miesiące i są naprawe na ładnym poziomie .Wiekszość panów nie była np na serokomli chyba nikomu nic nie brakowało ani jedzenia ani piro ani innych rzeczy . staraliśmy się .Treaz też jest to do zrobienia tylko po jaki grzyb skoro nie bedzie grup
ZADAŁEM PYTANIE czy ktoś sie wybiera lub może pomóc jak narazie
4 grupy i jedno bractwo rycerskie no może 2 licząc razem jakieś 50-60 osób a zeby to miało sens i jakoś wyglądało to potrzeba 40 grup i 300 osób.Ale to jest widze jak zobaczyć ufo nie realne . Ja mogę za rok nie ma sprawy ale przecierz mamy wiele czasu każdy niech tylko wysle swoje pomusły i kosztorys i już mamy z głowy 60 % a koszty mozna podnieść lub opuscić coś dodać z czegoś zrezygnować

Kamilo - Ty jechałeś kiedyś w niedzielny wieczór z takiej miejscowości do domu odległego o kilkaset kilometrów?

Nie jest to bynajmniej proste, a już na pewno nie sprzyja temu jeżdżący co 1.5h autobus.

Zarzucasz ludziom, że nie chcą się jednoczyć i myśleć pozytywnie - ale nie rozumiesz, że ludzie są realistami i nie podzielają hurra-optymizmu

Poza tym, zaraz po inscenizacji Kock 2007" taka impreza - śmiem wątpić, czy ludzie nań dojadą ze względów finansowych, a żeby nie było, że, cytuję: wszyscy TAK ake nikt nie che pomóc tylko ponażekać", pisze wprost - ja na pewno nie dam rady wtedy przyjechać.

iwan tak sie składa że jechałem jakieś 2 tyg temu wyjechałem z hażlacha o 17.30 a w domy byłem o 0.00 (400km)
tak swie jeszczeskłada że jutro bede rozmawaił o zwrocie kosztów 100 zł osoba starczy nawet na dojechanie z Gdańska pociągiem a z krakowa na bank .Zresztą z tego co sie orieruję to na Woli Gułowskiej nie bedzie w tym roku walk z Sowierami tylko z Niemcami wiec jako sowieci możecie sie wybrać na zlot :) narazie prosze te grupy i tych ludzi o wypowiedzi którzy chcieliby wziąć udział w takiej imprezie
AKAGI prosze o kontakt jak możesz na meila
i kolegów z grup 1-szo wojennych też prosiłbym o kontakt na meila

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie