Skocz do zawartości

Kałasznikow Kałasznikow

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 lipca 2007 r. w Centralnym Muzeum Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej w Moskwie z okazji obchodów 60-rocznicy powstania automatu Kałasznikowa AK-47 i 200-lecia iżewskiej szkoły broni strzeleckiej uczczono głównego konstruktora broni strzeleckiej, prezydenta Związku Rosyjskich Rusznikarzy, konsultanta dyrektora generalnego „Rosoboroneksport”, generała-lejtnanta Michaiła Timofejewicza Kałasznikowa.
Na uroczystość specjalnie przywieziono pierwszy egzemplarz AK-47, który jest przechowywany w Wojskowo-Historycznym Muzeum Artylerii i Wojsk Łączności w Sankt-Petersburgu.
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ahh, naparzało się, całkiem niedawno:)
Z woja podobało mi się tylko strzelanie z tego dziadka:)
Kto pił wóde Kałasznikow?;)
Pozdro.
Napisano
Coś w radio słyszałem dzisiaj jak Borys Wielikij Putin nazwał Kałasznikowa największym(nie potrafię zacytować) ale coś z kulturą i pokojem.
Sam Kałasznikow nie dostał ani kopiejki od swego wynalazku.
A sama broń nie do zajechania. Jeszcze tego natrzepią oj natrzepią coby się ludziska np w Afryce nie nydzili i mogli relatywnie tani do siebie postrzelać.
I to z tych oryginalnych jak i tych bez licencji.
Pozdrowienia.
Napisano
Władimir Putin skierował pozdrowienie do uczestników i gości międzynarodowej konferencji poświęconej 60 rocznicy powstania automatu Kałasznikowa AK-47.
Jak donosi służba prasowa prezydenta Federacji Rosyjskiej prezydent m.in. stwierdził:
„Oczywiście wśród zgromadzonych szanownych gości najsłynniejszym jest twórca AK-47 Michaił Timofiejewicz Kałasznikow, z imieniem którego związane są legendarne stronice historii dziedziny krajowego uzbrojenia.
Znakomity automat Kałasznikowa stał się nie tylko wzorem śmiałej nowatorskiej myśli, ale także symbolem talentu i twórczego geniuszu naszego narodu. Dzięki swoim unikalnym technicznym cechom AK-47 i jego liczne modyfikacje od wielu dziesięcioleci służą Rosji, będąc także na wyposażeniu armii wielu państw.
Kontynuując sławną tradycję rosyjscy producenci broni i dzisiaj wnoszą znamienity wkład w zabezpieczenie sprawności bojowej sił zbrojnych, w rozwijanie międzynarodowej wojskowo-technicznej współpracy. Jestem przekonany, że przedsiębiorstwa krajowego kompleksu obronno-przemysłowego będą nadal realizować wszystkie postawione przed nimi zadania, a ich produkcja będzie demonstrować wysoką konkurencyjność.”
Napisano
Czy podobieństwo karabinka Kałasznikowa do sturmgewehra jest tylko kwestią przypadku, czy też ta niemiecka konstrukcja została w twórczy sposób wykorzystana przez pomysłowego sierżanta armii czerwonej?
Pozdrawiam
Napisano
Reklama dźwignią handlu... tu mamy takie zdanie...
http://www.rian.ru/img/68478459_free.html

Малочувсвителен к загрязнениям (таким как грязная вода и мелкий песок) - Niewrażliwy na zanieczyszczenia (takie jak zanieczyszczona woda i drobny piasek).
Napisano
Dajmy spokój Kałasznikowowi. Przy okazji chciałem zapytać, czy nasz, polski przemysł zbrojeniowy jest w stanie wytworzyć tak pokupny produkt. Czesi mają semtex, skorpiony...
Napisano
W Pakistanie strugają" kopie przy użyciu podstawowych narzędzi ślusarskich i sprzedają w cenie żelazka w polskim sklepie...
Napisano
Siła ognia, wrażenia ( nie mylić z siłą rażenia,donośnością, celnością)to miał być od początku karabin przewagi ogniowej Wrażenie psychologiczne.
Napisano
Do aegirsson-chyba coś Ci się pozajączkowało.Z alerzem" to jest DP-karabin maszynowy(amunicja 7,62x54 Mosin1908) skonstruowany przez Diegtiariowa w 1928 r. i używany w Armii Czerwonej przez następne 20 lat.A może i dłużej.Magazynek talerzowy,w zależności od roku produkcji mieścił 47 lub 49 nabojów).Natomiast AK47 to pistolet maszynowy z łukowym magazynkiem na (zaledwie?) 30 szt. amunicji 7,62x39.
Napisano
Ostatnio obiło mi sie o uszy ,bodajże w którymś z programów info.pojawiła się oto taka informacja , żądanie ???

Sowieci wymyślili sobie mianowicie iż powinniśmy płacić im tantiemy o każdej wyprodukowanej w Polsce sztuki Beryla gdyż w ich mniemaniu różnica to tylko kaliber 5,56 mm.
To tak z okazji rocznicy . Może ktoś słyszał coś więcej ?
Napisano
R51
wyjaśnij mi to w prostych słowach raz na zawsze abym wiedział. czym sie różnią M16, AK47 i Szturm. Bo dla mnie z zewnątrzą sa podobne. Już mi ktoś opowadał tu czym się różnią ale używał zbyt wielu trudnych słów.
Napisano
Легендарный российский оружейник Михаил Калашников говорит, что всю жизнь изобретал оружие для защиты, а не для убийства.
Я спокойно сплю, потому что всегда создавал оружие для защиты. Это политики не могут договориться и используют его для убийства. Мир без оружия возможен, если политики сумеют договориться между собой", - заявил Калашников журналистам.
Legendarny rosyjski rusznikarz Michaił Kałasznikow powiedział, że „całe życie konstruował broń do obrony, a nie dla zabijania”
„Śpię spokojnie, bo zawsze budowałem broń dla obrony. Tylko politycy nie potrafią porozumieć się i używają ją dla zabijania. Świat bez broni jest możliwy, gdyby politycy potrafili porozumieć się” oświadczył dziennikarzom Kałasznikow.
Napisano
Выступая на церемонии, конструктор признался, что стал оружейником благодаря Великой Отечественной войне.
Если бы не было войны, я бы наверно был конструктором сельскохозяйственной техники. Немцы виноваты в том, что я стал конструктором оружия", - сказал он.
Występujący na ceremonii konstruktor przyznał, że rusznikarzem został dzięki Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej „Gdyby nie wojna, zapewne zostałbym konstruktorem maszyn rolniczych. Niemcy są winni temu, że zostałem konstruktorem broni”.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie