poldi Napisano 1 Luty 2004 Share Napisano 1 Luty 2004 Cześć korupJeżeli chodzi o Radom to: Radom - Piastów- lotnisko polowe z trawiastym podłorzem- obecnie lotnisko aeroklubu.Radom-Sadków to lotnisko przedwojenne - pas betonowy obecnie jed. wojskowa i air show :)Pozdrawiam : Poldi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 7 Luty 2004 Share Napisano 7 Luty 2004 Stephansdorf.....?.....= Neisse, Nysa-Radzikowice OP Tak bylo w miejscowości Radzikowice.Do dzisiaj są podziemne składy paliwa.Dla zainteresowanych list od jednego Niemca ,który był w zabezpieczeniu tego lotniska:Hallo!Das ist sehr schöne Seite.Ich war ein Soldat im Festung Neisse- Fort Preussen im 1944-45.Ich war in der 20.FJ Hermann Göring Panzer Div. und wir haben geschütz der Stadt und Dorfen neben Rieglitz, Heidersdorf und Stephansdorf.Das war ein Flugplatz des JG23/Staffeln ein und zwo.Ich war in Neisse im 1999.Der Stadt ist zerstört.Die komunistische gebäude ist nicht schön.Ich war in Fort Preussen in 1944 er war neu aber heute das ist ein ruine.Ich hab' einen Planen des Fort Preussen, Hohe Retranchement und Hohe Batterie.Ich sende für Dich diese Planen.Das sind alle tunnelen auf diese Plannen aber alle sind zerstört oder fluss.Im dem Blockhaus Schantze ist tunnel unter dem ganze fort bis zum Festung Glatz.Bitte schreiben Sie zu mich.Tschüs!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobo26 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Henkenhagen.....?..... = Kolberg (Ost), Kołobrzeg KO to raczej jest bląd. Henkenhagen to dzisiejsze Ustronie Morskie i tam nie było zadnego lotniska. lotnisko polozone jest blizej wsi Bagicz. lecz za czasów niemieckich funkcjonowalo pod nazwą Kolberg Flugplatz. po wojnie lotnisko zajeli rosjanie i wtedy nosiło nazwe Bagicz. po wycofaniu sie armii rosyjskiej lotnisko włączono w obręb miasta Kołobrzeg i otrzymalo nazwe Podczele.jak os wiecej to --> lobo26@poczta.fm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maj 2004 Share Napisano 8 Maj 2004 Interesuje mnie lotnisko LYCK / obecnie Ełk / W okresie 18 - 26 czerwca 1941 roku stacjonowalo na tym lotnisku 41 smolotów bombowych Do 17 Z , w ramach VIII. Fliegerkorps 8.9 /KG 2 Czy ktoś może objaśnić : Co oznaczją te cyfry 8 9 oraz KG 2 ? Co to Luftflotte 2 ? Znalazłem zdjecia Do 17 Z z oznaczeniami na kadłubie 3 Z krzyż KH Co oznaczaja te cyfry i litery ? Jak rozpoznać samoloty stacjonujae w Ełku w 1941 roku ? Historia lotniska / juz nie istnieje /jest ciekawa Pozostały betonowe pasy postojowe w lesie. Wielu mieszkańców Ełku nie wie, że bylo tam lotnisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lipiec 2004 Share Napisano 9 Lipiec 2004 Interesuje mnie niemieckie lotnisko we wsi Dołubowo (woj. podlaskie). Jeśli miałby Pan już jakieś informacje na ten temat proszę napisać do mnie na e-mail. Nawet małe wzmianki będą mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lipiec 2004 Share Napisano 9 Lipiec 2004 Możecie powiedzieć coś o lotnisku niemieckim polowym w Zdunach kolo torunia i lotnisku niem. w Seroczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 9 Lipiec 2004 Share Napisano 9 Lipiec 2004 Do listy niemieckich lotnisk należy dołączyć jeszcze:- Krasnystaw (lubelskie).Pozdrawiam. wachmistrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 10 Lipiec 2004 Share Napisano 10 Lipiec 2004 Wachmistrzu a w oparciu o jakie źródła masz tę info. o lotnisku w Krasnymstawie. Może jakieś szczególy dotyczące lokalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipiec 2004 Share Napisano 11 Lipiec 2004 Z tego co wiem lotnisko we wsi Dołubowo w województwie podlaskim nie było niemieckie zaś ruskie. Moi dzidkowie, którzy mieszkali kiedyś własnie w owej wsi za czasów II wojny światowej opowiadali jak to było z tym lotniskiem (mowili, że było sowieckie) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 11 Lipiec 2004 Share Napisano 11 Lipiec 2004 Do listy poniemieckich lotnisk można jeszcze dołączyć, istniejące do dzisiaj lotnisko w miejscowości Rymań, do 1945 roku Roman. Położone ok. 25 km. na południe od Kołobrzegu. hydro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkali Napisano 11 Lipiec 2004 Share Napisano 11 Lipiec 2004 Witam,Tak przy okazji skoro temat o lotniskach - czy ktoś wie dokładnie gdzie znajdowało się lotnisko w/koło Białogardu ?? Było - stali tam nawet sovieci na MiG-21, a teraz ślad wszelki po nim zaginął !!??Pzdr,Alkali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 11 Lipiec 2004 Share Napisano 11 Lipiec 2004 Odpowiadam Koledze Lyckowi":8./KG2, 9./KG2 oznacza odpowiednio 8. i 9. Staffel (eskadrę) Kampfgeschwader 2 (2. Pułku Bombowego), podówczas ze składu VIII. Fliegerkorps (Korpusu Lotniczego).3Z+KH oznacza samolot 'K' z 1./KG77 3Z = KG77 (Kampfgeschwader 77) K = litera indywidualna samolotu (tutaj w kolorze białym) H = 1. Staffel (1. eskadra)Samoloty z 8./KG2 poznasz po literach kodowych U5+#S, zaś samoloty z 9./KG2 po literachU5+%T,Znak # oznacza pewną literę indywidualną w kolorze czerwonym, zaś znak % literę żółtą.powodzenia, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Lipiec 2004 Share Napisano 12 Lipiec 2004 Alkali:Jest taki obiekt:26 km na WSW od Białogardu, tuż obok Rymania (na S od m-ci Dębica przy drodze krajowej nr 6) zlokalizowałem z satelity lotnisko. Fotka obok. Koordynaty: 53*56'N 15*37'Spozdrawiam, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Lipiec 2004 Share Napisano 12 Lipiec 2004 W koordynatach:jest - Sma być - E, oczywiście(S to chyba od Spaaaać!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Sierpień 2004 Share Napisano 15 Sierpień 2004 Ważnym lotniskiem na terenach zachodnich było lotnosko w Żarach (Sorau), woj lubuskie.Na tym lotnisku testowano produkowane w Żarach samoloty Arado i inne.Ponadto posiadam relacje świadków katastrofy Junkersów z sierpnia 1939 r koło Świętoszowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelm Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 Czy ma ktos moze informacje historyczna na temat Lotniska w Legnicy (niem. Liegnitz, kiedy bylo zbudowane, kto stacjonowal, jakie samoloty lataly, po wojnie Rosjanie stacjonowali, czy ma ktos informacje jakie samoloty i helikoptery stacjonowaly. I jesli sa zdjecia mozliwe, bardzo bym prosil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skumin Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 Do listy można dopisać jeszcze Kroczewo okolice Modlina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitolif Napisano 8 Marzec 2006 Share Napisano 8 Marzec 2006 Dodatek do postu Beaviso: namiary na Google Earth wraz ze zdjęciem.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek_k Napisano 15 Marzec 2006 Share Napisano 15 Marzec 2006 Witam!Mieszkam w Głuchołazach i zdziwiłem sie że Głuchołazy widnieją na w/w liście. Jeżeli by można bylo chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat.pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focke Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 czy wie ktoś coś na temat lotniska lub fabryki samolotów w województwie opolskim jakieś 30 km od Czeskiej granicy wiecej info nie mam ale moze byc ciekawy temat (najprawdopodobniej fw 190) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
focke Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 jeżeli ktoś ma jakiś trop prosze o kontakt stodek@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOLA Napisano 22 Lipiec 2006 Share Napisano 22 Lipiec 2006 Do kolegi Paawel odnosnie lotniska w Legnicy - znajomy opowidał mi ze w latach 60 -tych pracował z niemcem a raczej Slazakiem w Legnicy ktory w czasie wojny miał brata pilota ktory stacjonował w Legnicy i jezdził to dniego do legnicy w odwiedziny.Brat ów (pilot(stacjonował w koszarach przy wylocie ulicy złotoryjskiej , był pilotem bąbowców ktore stacjonowały w krzywej(jesli tam wogoel było lotnisko) do krzywej ich dowozili autami .samoloty te dokonywały nalotow na ZWiaaek Radziecki . Nocowali i leczyli rany własnie w legnicy na przeciwko tych koszar był ich szpital dokładnie w lasku Złotoryjskim . Tyle słyszałem z opowiesci ale czyto prawda nie wiem .Moze ktos cos wiecej wie to prosze napisac.Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondek Napisano 27 Lipiec 2006 Share Napisano 27 Lipiec 2006 Mam pytanko związane z niemieckimi lotniskami.Pod Kutnem bylo lotnisko niemieckie.Dokladnie chodzi o obecny Wożniaków dawniej Gnojno być może występowało pod nazwą Adamowice lub Azory .Czy ktos moze coś wie więcej na temat tego lotniska.Bo ja za cholerke nie moge znależć informacji.Wiem na pewno żę w 1945 roku lądował tu B17 informacja ta ogólnie znana i opisana.Są informację o Flakach.I informacje o tym co ludzie wczesniej tam wygrzebywali.W obecnej szkole była szkółka pilotów.Tylko kto tu stacjonował jak jednostka ? Moim zdaniem wchodzą w gre jednostki szkolne i transportowe ale moge sobie gdybac .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trop Napisano 28 Lipiec 2006 Share Napisano 28 Lipiec 2006 witam kolegow.czy wiadomo cos komus o lotniskach niemieckich w rejonie czestochowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz80 Napisano 2 Sierpień 2006 Share Napisano 2 Sierpień 2006 Witam wszystkich. pisze odnosnie Komturhof.....~ N51 17 40 E18 09 33.....Wieruszów. Oczywiscie mieszkam w tym miescie i obecnie w tym miejscu znajduje teren ogródków dzialkowych. obszar terenu dosc znaczny. Mimo ,że nie slyszalem od starszych mieszkancow o lotnisku jest to możliwe. Jesli ktos coś wie na ten temat prosilbym o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.