Maniek7_2006 Napisano 2 Lipiec 2007 Autor Napisano 2 Lipiec 2007 WitamMam takie głupie pytanie, skąd mają te rzeczy na tej stronie?( bo o mundury w takim stanie to raczej trudno):http://www.germanmilitaria.com/PozdrO
Catadero Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Zgadzam się z poprzednikiem,co do wartości pytania.
pawcio75 Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Wiele z tych zeczy zostalo przywiezionych do USA przez amerykanskich zolnierzy po drugiej wojnie. To byly zdobyczne fanty. Ci ludzie mieli inne podejscie do tych rzeczy, nie mieli tyle nienawisci do Niemcow zeby je niszczyc tak jak w wielu krajach okupowanych przez armie III Rzeszy. W Polsce szczegolnie ludzie generacji wojennej patrza na te rzeczy z niesmakiem,co jest zrozumiale. Wracajac do Amerkanow patrzyli i patrza na te zeczy bez emocji i dlatego tyle tego sie zachowalo. Otatnio na jednej z Amerykanskich stron internetowych widzialem oryginalne zdobyczne sukienki Ewy Braun.
Hitboy64 Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 W roku 1985, 20 km od mojego miejsca zamieszkania kilku młodych ludzi palili na pewnym polu jakieś szmaty... Szmatami okazały się 3 mundury niemieckie pozostawione przez ich właścicieli gdy uciekali przed wojskiem radzieckim (uciekali w cywilnych ubraniach) i które zostały znalezione w szopie jednego z tych chłopaków... A palili bo niemieckie... Więc może dla tego nie mamy takich fantów...
Horst Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 W USA i na zachodzie jest tego pełno, tylko w Polsce nędza i ceny kosmiczne. Dlatego nas to dziwi.Poza tym w tym serwisie jest pełno podróbek.
pomsee Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Wbrew pozorom jest tego dużo. Przecież armia niemiecka to były miliony ludzi. Niemczyznę" niszczono nie tylko w Polsce ale tak jak koledzy piszą sporo zachowało się na Zachodzie i w USA lub Kanadzie.
SZZ Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Po wojnie była straszna bryndza i niemieckie umundurowanie przede wszystkim użytkowano po wsiach jako ubrania robocze itp. Opowiadał mi mój śp. ojciec, jak to na wsi, gdzie spędził okres wojny (rejon przyczółka warecko-magnuszewskiego) leżał poległy żołnierz niemiecki. Najpierw ktoś mu zdjął płaszcz i buty. Potem ktoś zabrał jego mundur. W końcu pogrzebano go w samych gatkach. Używano również pasów, które poddawano denazyfikacji. Dostałem kiedyś od wuja klamrę która miała wytartą swastykę znajdującą się w szponach orła.Pozdrawiam
Maniek7_2006 Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Napisano 3 Lipiec 2007 Aha, bo ja myślałem że to z jakichś magazynów czy co, ale rzeczy piękne, cóż może kiedyś znajdzie się taki mundurek na jakimś stryszku:) Czego Kolegom i sobie życze:)PozdrO
Frozzer Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 wlasciciel tej strony przyjmuje w komis przedmioty od innych kolekcjonerow
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.