zeton Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Byłem na Pikniku ze znajomymi. Panowie naprawde byłem zachwycony. Aż miło było na was parzeć. Inscenizacja świetyna. Zaczołem się o was bać przy wybuchach. Którys z kolegów w polskim mundurze mówił że leżycie polu z ładunkami.I ten niezapomniany klimat obozowiska. Polacy, Niemcy, Rosjanie i Amerykanie razem sobia biwakuja :-)))Gratuluje i dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 jeszcze jeden filmik z normandii :)http://krakow.piknik.patrz.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Canaris Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 W swoim własnym imieniu pragnę serdecznie podziękować wszystkim grupom który przybyły na Piknik Lotniczy. Miło było znów spotkać znajomych ze wszystkich grup. Inscenizacje były świetne. Miło mieć po wrogiej stronie przyjaciół!.Stąd szczególne pozdrowienia kieruję do GRH Big Red 1 oraz Pionier 39!Panowie i Panie! DZIĘKUJĘ!PozdrawiamGohan - KarolSRH Wrzesień 39.Kampfgruppe Edelweiss"www.gj.wrzesien39.plwww.wrzesien39.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alexxg Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Pragnę podziękować Kolegom z wszystkich grup, z którymi mieliśmy przyjemność wspólnie uczestniczyć w tej krakowskiej imprezie. Szczególne pozdrowienia dla:Sekcji Niemieckiej GO Śląsk, naszych dioramowych sąsiadów" z Big Red 1, no i oczywiście dla AA7.PozdrawiamAlexGSRH Wrzesień 39Sekcja Luftwaffe - Kampfgruppe Adlerwww.wrzesien39.plkarinhall@inbox.lv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Witam,Bardzo mila i przyjacielska atmosfera, zdecydowanie warto bylo przyjechac. Dobrze byloby gdyby piknik z mozliwoscia plenerowej ekspozycji dioram wszedl na stale do kalendarza rekonstrukcji jako polowy i letni odpowiednik wystaw na MWB. Oczywiscie inscenizacja bitwy jako zdarzenie poboczne moze byc, ale rozklad czasu tak jak to mialo miejsce teraz bardziej na ekspozycje statyczne.Bardzo dziekujemy organizatorom za wlozony w organizacje imprezy wysilek, jestesmy zadowoleni z wyjazdu.Szczegolne pozdrowienia dla GJ Kampfgruppe Edelweiss" z ktora mielismy przyjemnosc sasiadowac na ekspozycji. ;)PozdrawiamMaciek /Hainrich/GRH Pionier 39www.pionier39.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Przyjaciołom z PB 39 - za jak zawsze wspaniałą współpracę, koleżeństwo, pomoc, nocne konwersacje, oraz... za trzy kropki najbardziej dziękuje, a kto ma wiedzieć ten wie :D Maćku - jak mawiają Jankesi - keep up he good work !!!Co zaś się tyczy Jankesów - Mickey Mousy z Big Red 1 i 101 Airborne mam nadzieje, że niedługo się spotkamy !!! Jesteście wspaniałym kompanami. Piotrku - gratuluje scenariusza na 44, był majstersztykiem, Karolu - mam nadzieje, że noga już ma się lepiej, Kamilu (mam nadzieje, że nie pomyliłem imienia:) ) - pozdrowienia od Kazka Komornika :D, Wujkowi z kompanem - oczywiście Willisa i wizyty na ryknu:), Wojtkowi - skutecznego rozwiązania problemu, a koledze który chrapał jak silnik Dakoty. I last but not least" - Pepowi, za niezapomnianą zmiane koła o 1 nad ranem, liczną pomoc której mi udzielił, Ike*a :D, oraz oczywiście za Zuzkę i niezapomniany telefon:D - Piotrku do zobaczenia mam nadzieje, już na Kępie !!!Chłopakom z GOŚ, a w szczególności Piotrkowi Skupniowi i Dawidowi za wspaniałe towarzystwo na dioramach i miłe osobowości :) Miło było Was poznać drodzy Panowie i licze na dalsze rekonstrukcyjne spotkania.Kolegom z Festung Breslau gratuluje okiełznania armaty i sprawnego przeprowadzenia ostrzału - wykazaliście sie nie na medal koledzy !!Chłopakom z FJR 1 - za możliwość oglądania Was podczas KRETY z VIPowskich miejsc :D, oraz za życzliwe przyjęcie i miłe słowa - skokami i zachowaniem na codzień udowodniliście po raz kolejny, że jesteście 1 ligą.Na koniec zostawiłem Panów z AA7 :) - Paulusowi za zaufanie jakim mnie obdarzył podczas Normandii 44 powierzając koordynację piechoty - wydaje mi się po wizycie na YouTube, że wyszło niezgorzej :) Borysowi i Młodemu Okejosowi - za jak zwykle świńskie wojskowe żarty i towarzystwo na polu walki. Okejosowi za niezmiennie POZYTYWNE podejście do zycia i wręcz zaraźliwy optymizm:)Chłopakom z THE ROCK za mozliwość obejrzenia i pomacania" orginalnego Tiger Stripea co męczyło mnie od lat, oraz miłe wspólne towarzystwo i za kanapki z grilla nocną porą :DPodsumowujac ten mój przydługi elaborat - do zobaczenia za rok Panowie !!!Pozdrawiam serdecznie - Michał Yuri" JuraszKampfgruppe Edelweiss"SRH Wrzesien 39Hurrraahhh die GAMS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Kilka fotek na naszej stronie:http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=krakow_2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Ktoś tu poruszył bardzo ważną kwestię, o której warto raz jeszcze wspomnieć. Byłem szalenie zdziwiony (jako mieszkaniec Krakowa od urodzenia), że zwiedzający zachowywali się bez zarzutu. W tak ogromnej masie ludzi nie dopatrzyłem się nawet odrobiny chamstwa, arogancji czy innych nieodpowiednich zachowań. Ludzie byli zainteresowani pokazami i dioramami. Grzecznie pytali o możliwość robienia zdjęć. Nie widziałem nikogo uchlanego. Może po prostu ludzie zmieniają się na lepsze, choć obawiam się, że powodem może być po prostu konieczność zakupu biletu, który odstraszył żuli i buraków. W każdym razie dodało to dodatkowego plusa do i tak (moim zdaniem) bardzo wysokiej oceny całej imprezy.Pozdrawiam raz jeszcze wszystkich organizatorów i uczestników!Jäger ARTUTSRH Wrzesień 39Kampfgruppe Edelweiss"www.gj.wrzesien39.plwww.wrzesien39.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Chyba wszystko zostało już wcześniej napisane, więc ograniczę się do wstawienia tego świetnego linku - gratulacje dla autora jeśli czyta to forum:http://www.youtube.com/watch?v=v-qpJeh-yg4P.S. No może tylko żeby się nie narazić: podziękowania dla Kamili za pomoc krawiecką, już nie pierwszy raz zresztą ;)Przemek kiler"SRH Wrzesień 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Poczytałem opinie o pikniku, prywatnie zgadzam się z wiekszością Kolegów, część rekonstrukcyjno-dioramkowa była bardzo fajna a atmosfera niezwykle przyjazna i koleżeńska.Nie może być jednak tak pięknie, oto kilka uwag prywatnych od spadochroniarza :- oszukano nas, zamiast obiecanych 4 skoków wykonaliśmy 1 - na KRETĘ", wg. planu mieliśmy w sobotę o 17:00 skoczyć jako US 101 Airborne, w niedziele rano jako 1 Polska SBS a potem jeszcze raz skok dowolny. Ludzie kierujący lotami robili jawną dywersję przeciw części wojskowej". Jestem w lotnictwie od 1982 roku, znam te numery, widziałem nie raz. Podczas KRETY" pozwalano na start śmigłowców za naszymi plecami, puszczano w powietrze samoloty. Podczas inscenizacji wrzesniowej robiono to samo. Komentator lotniczy wcinał się podczas rekonstrukcji. Starano sie utrudniać przejście przez pas startowy, agresywnie rugano Kolegów m.in. z PSZ, wywalono Irka z jego pięknym pojazdem. Nam próbowano 3 razy zmienić na siłę bez konsultacji lądowisko.Szefostwo Muzeum ustawiło w kolejce całą gromadę kolegów królika" chętnych aby za frajer wyskoczyć ze spadakiem z LI-2, byli to m.in. antyterrorysci z Policji, wojsko itd. Nam próbowano wcisnąć antyterrorystów do samolotu na czas KRETY". Panowie, była cała kolejka aby skoczyć z LI-2 za darmo. Oszukano nas twierdząc, że odwołane są pozostałe skoki a potem zrzucano kolesi królika". Ludzie przychodzili do nas i pytali o skok o 17:00 bo chcieli obejrzeć amerykański desant a my świeciliśmy oczami". Kierujący lotami pogryzli się na maxa z ekipą muzeum i dążyli do pokazania wyższości pokazu lotniczego nad wojskowym. Ręce mi opadły gdy kolega przekazał mi informację, że kierownictwo lotów stwierdzilo, iż wpuszczanie do samolotu ludzi w niemieckich uniformach to nieporozumienie i kto na to pozwolił. Chyba zapomnieli, że mieliśmy odtworzyć lądowanie Amerykanów podczas Market Garden" i 1 SBS. Było to w programie, który rozwalono przez kłótnie organizatorów. Rozmawiałem przez telefon z mistrzem z ekipy kierującej lotami chcąc skoordynować skoki itp, spotkałem się ze zwykłym chamstwem, wrzaskami , wyzywaniem na ludzi z muzeum, podważaniem treści programu. Czysta komuna , poczułem sie jak w latach 80 w aeroklubie PRL, pamietam te układy i metody. Koszmar ! W wielu krajach i kilku armiach skakałem ale takie zagrywki widziałem tylko u nas, niestety...Reasumując, to moja opinia prywatna, bardzo mi bylo miło uczestniczyć w części wojskowej" ale reszta spowodowała odruch wymiotny.Pozdrawiam więc Pana Dyrektora Muzeum i ekipę kierującą lotami, przypominam, że słowo to nie splunięcie i dla części z nas ma jeszcze znaczenie. Niestety nie dla wszystkich słowo cos znaczy... niestety... Skoro my spadochroniarze dotrzymujemy słowa i dzięki nam organizator mógł dać do ręki kasę za przejazdy to chyba możemy oczekiwać tego samego ?Nie zrobiłem dymu podczas imprezy aby nie psuć nam wszystkim zabawy ale nigdy więcej nie pozwolę oszukiwać siebie i Kolegow. Nas stać na skoki i żebrać nie musimy. Nie jest jednak fer gdy jedziemy po kilkaset kilometrów po to, aby ktoś robił nas po chamsku w balona.A Kolegów w mundurach pozdrawiam i dziekuję za miłą atmosferę i pomoc, STRZELCY GÓRSCY - Dzięki za przypilnowanie spadochronów porzuconych" na lądowisku !Pozdrowienia, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 fakt . jak podjechałem motorem pod strefe bitwy FJ to wyskoczył jakos gosc i zaczął drzeć morde na mnie co ja tu robie.. wiec mu powiedziałem.... cos niemiłego też...... mało sie nie udusił tak czerwony na mordzie się zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Ehe, jak wieczorem ujeżdżaliśmy OT to też jakiś kolo sie wściekał :-P Potem podjechał samochodem z pulsującym światłem ostrzegawczym barwy żółtej", ale chyba bał sie podejść i sobie pojechał :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smitch Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 WitamPierwszy zwiastun z Rekonstrukcji Pszczyna 1939 na IV Pikniku Lotniczym w KrakowieLink do zwiastuna.http://www.smitch.aplus.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=30&catid=7oprócz rekonstrukcji (ponad 100 zdięć)pojawi się galeria z obozu (200 zdięć)Jeżeli znajdziesz się na zdięciach napisz a udostępnię zdięcie.Zdięcia w formacie 10Mppozdrawiam i zapraszam w drugiej połowie lipca na całośćPaul Smitch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2007 Witamja mam pytanie czy ktos wogóle kręcił Pszyczne '39" :)Ps. poprawiłem linka powyzejhttp://www.smitch.aplus.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=30&catid=1Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smitch Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 WitamNiestety mały błąd na stronie już usunięty.Zmienił się link do galerii zdięć:http://www.smitch.aplus.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=30&catid=1lub po prostu www.smitch.aplus.plZ tego co widziałem dwóch gości kręciło film i to dość pożądną kamerką.Dzisiaj późnym wieczorem kolejna porcja zdięć tym razem z obozu. pozdrawiam i zapraszamPaul Smitch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 moim zdaniem najlepsza była diorama kolegów z armii czerwonej ;] KlausGRH GOŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredo Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 strona profesjonalisty http://cheshirecat75.fotki.com/people/soldiers/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Klaus - z ZiS 2 nie było żartów :)prędkość początkowa pocisku p-panc do 1250m/sek, przebijalność 100 mm (pod kątem 60 stopni) z odległości do 1000 metrów....ZiS 2 odniosły wiele sukcesów w walce z niemieckimi czołgami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 no to spis sukcesów na tego dziale wcale nie musiał być fantastyką :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Towarzysz Iwan Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Cóż, ja też podziękuję wszystkim, z którym przyszło się nam bawić, a szczególnie naszemu Otoczeniu w osobie GOŚ, BR1, PB 39 i AA7 (dzięki za lend-lease amunicji ;))Co do działa - primo, zwycięstwa nad czołgami oznaczaliśmy przekreślonym czołgiem :P Ogólnie, dekorację zrobiliśmy trochę z przymrużeniem oka, szczególnie tę po prawej stronie płyty :)Secundo, działo bardzo fajne, szkoda, że krakowski egzemplarz jest w słabym stanie :(Pozdrawiam,Błażej Nikiel-WroczyńskiMłodszy PolitrukSRH Wrzesień 39 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1ID Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Troche spóźnione ,ale nie mniej szczere podziękowania od grupy BIG RED ONEBardzo fajna atmosfera , współpraca i super ludzie.Szczególne podziekowania dla SHR Wrzesień 39 za pomoc w budowie dioram i wogóle realizacji całej imprezy.Pozdrawiam Darka ,Pawła i Juriego-panowie za rok robimy impreze 3 razy większą :)Inscenizacje wyszły rewelacyjnie i były jak sądze ciekawsze dla wielu widzów od podniebnych pokazów niektórych akrobatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Piotrek zapomniał dodac linka do zdjeć z naszej strony. Na razie to nie są nasze fotki ale publikujemy je dzięki uprzejmości autorahttp://www.bigredone.pl/KrakwCzyyny/index.htmloraz link do filmiku http://www.youtube.com/watch?v=yhSeMBw3iEM&mode=related&search= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Witam, relacja z imprezy + troszkę fotek.http://www.reenacting.eu/content/view/157/88/lang,pl_PL/Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 Na imprezie pojawił się nawet trzyręki SS-man. Czyżby to była właśnie owa Wunderwaffe? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MP40 FJR1 Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 FILM kręcony kamerą zamocowaną na kasku skoczka, zrobiony a stary", autorstwa Jumpera", który w Krakowie podczas naszej scenki wyskoczył pierwszy z LI-2, znajdziecie pod adresem :http://www.youtube.com/watch?v=pOkvDjhuR-o&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Estrefajumpera%2Epl%2Fpokazfilm%2Ephp%3Ffilmid%3DpOkvDjhuR%2DoJesli sie nie uda to : www.strefajumpera.pl potem FILMY i na samym dole stronki jako ostatni - ten właśnie film.Oczywiście trzeba pamiętać, że realia dzisiejszych skoków spadochronowych sa inne a sprzęt i osprzęt drastycznie inny.....BARDZO DZIĘKUJEMY STOWARZYSZENIU PSZ za wspólną zabawę. Bez Was Koledzy - w tych szpanerskich kapeluszach - nie byłoby a kogo" skoczyć. Rafał zobacz jak pięknie cień naszego samolotu mknie po ziemi w chwilę po starcie !Pozdrawiam, PawełPS NIEBAWEM zamieszczę ogłoszenie o kursie spadochronowym dla rekonstruktorów (nie tylko grup spadakowych), czekam na ostatnie informacje z kilku klubów w Polsce i Czechach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.