Jeager Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 ośmielam się stwierdzić, że bitwa nad Bzurą, szczególnie od 17.09. była również zdarzeniem wyjątkowo tragicznym. Ważenie tego zdarzenia z tragedią Powstania wydaje mi się lekko nie na miejscu, chociaż domyślam, że autor poprzedniego postu, nie to miał na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 A czy rozważaliście opcję telebimu, i odpowiednio zmontowanych urywków filmów dokumentalnych lub historycznych np Kolumbowie", Kanał" i ograniczenie udziału rekonstruktorów do roli symbolicznego wprowadzania do bramy (mniej więcej tak było na inscenizacji na Woli, gdzie akcja była przerywana filmami na telebimie- i nie mylić z sztucznymi wstawkami parateatralnymi). Myślę, że można takimi wstawkami zainteresować widzów do sięgnięcia po te filmy i dostudiowania historii powstania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 atyl dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 I jeszcze jedno. Proszę uważać na dobijanie" rannych, bo do dzisiaj jestem przygłuchy na lewe ucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 To nie jest wątek o Bzurze. Posty na temat Bzury usunąłem.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Rad Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Panowie co robicie ? Zadałem pytanie na forum Radosława kto chce brać udział w inscenizacji. Nie ma przymusu dla nikogo, każdy z was jest osobą pełnoletnią i sam odpowiada za swoje czyny. Przygotowując scenariusz zdawaliśmy sobie sprawę z emocji jakie wzbudzi i wzbudził / to oczywiście pozytywne / bo trudno wszak przejść ulicą Warszawy nie myśląc o tym co na niej działo się 63 lata temu. Wszyscy z was wiedzą, że ozwałek" nie robili hitlerowcy czy naziści ale żołnierze niemieccy. Nie robimy przy całym szacunku dla twórców innych tego typu widowisk: walk o most, rzekę, przeprawę czy rejon umocniony, inscenizacji w których bohaterowie są bezimienni, a żongluje się tylko numerem czy nazwą jednostki. Wybrane przez nas miejsce jest szczególne bo kto z was nie czytał Kamieni na Szaniec" i w wieku lat 14 nie poznawał tragicznych losów ich bohaterów. Kto z was nie czytał opisów drastycznych scen bicia i zadawanych tortur niejednokrotnie waszym rówieśnikom. Wilanowska to miejsce śmierci A.Morro i Bł Ks.J.Stanka cóż może przy takich jw. wypowiedziach ugruntuje się świadectwo w młodych Polakach, że wrogami Państwa Polskiego byli hitlerowcy czyli żołnierze którzy mówili nieokreślonym językiem i bez historii własnego narodu. A może warto pomyśleć o tym aby tak nie było, może warto podejść do całego tego zdarzenia z profesjonalizmem aktorskim, może warto zadać kłam słowom naszego wieszcza J. Słowackiego ...., że przyjdą czasy kiedy dzieci będą tańczyć na grobach swoich ojców". Pełen szacunek dla tych co chcą rzetelnie pokazać historię. Teksty typu moje małe 5 letnie dziecko nie może patrzeć na przemoc, ale może razem z rodzicami oglądać Dziennik, którejś tam stacji TV, w którym krew leje się strumieniami. Sam jestem ojcem i wiem, że dzieci w tym wieku raczej płaczą już na odgłos strzału. Scenariusz myślę, że będzie podlegał jeszcze nie jednej zmianie i pracujemy też nad scenami drastycznymi aby były dla 5 - letnich dzieci mniej widoczne. Jedno jest pewne i taki mamy cel, aby widowisko rzetelnie pokazywało prawdę historyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 To ciekawe, ale nie bardzo pojmuje jak można ugładzać sceny drastyczne - rezygnacja z publicznej sceny rozwałki w ogóle gdzieś w bramie, albo same tylko odgłosy ?Wg mnie i tak będzie to scena drastyczna - ktoś tu napisał wcześniej, każdy sobie łatwo wyobraża co tam się dzieje naprawdę.Zresztą, jak będzie oceniona rekonstrukcja będzie tak naprawdę wiadomo dopiero po niej, jak będą recenzje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 No i bardzo dobrze, że będą sceny drastyczne. Moze to troche da do myslenia współczesnym Polakom... Nie oszukujmy sie: to nie była bitwa o Warszawe tylko RZEŹ i nie da sie tego opisać w sposób lekki i gładki do przełkniecia. Poprawność polityczna w pewnych okolicznosciach staje sie szkodliwa dla zdrowia. Co do dzieci, to uwazam, ze wystarczy ostrzezenie na plakatach i innej reklamie widowiska-reszte odpowiedzialnosci ewentualnie biora na siebie rodzice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztych Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 WitamPanowie, a może tu chodzi o inne widowisko które ma być w Warszawie?Słyszałem, że do władz Warszawy wpłynęły dwa projekty na rekonstrukcje.Czy ktoś wie coś więcej?PozdrawiamSztych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Czyli że co ? - chodzi o kasę jak zwykle ???I wykoszenie konkurencji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aga703 Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Witam!! Może trochę ochłodzimy atmosferę? Dyskusja rozgorzała na dobre a może to tylko wojna o marchewkę? Panie Kopi nie dziw sie rekonstruktorom odtwarzającym WH. Zbyt dużo czasu i wysiłku zajęło nam tłumaczenie ludziom że my NIE JESTEŚMY PASJONATAMI WEHRMACHTU ALE PASJONATAMI HISTORII. Ty będąc w GRH Radosław nie musisz tego tłumaczyć. Nie zamierzam zarzucać Ci żadnego braku profesjonalizmu czy braku wiedzy ale być może wypadałoby złagodzić nieco scenariusz. Nie można zapominać że widzowie tego widowiska nie zawsze podzielają nasz punkt widzenia. My wiemy że taka była prawda historyczna. Mamy wielki szacunek dla wysiłku i poświęcenia naszych rodaków podczas gdy Ty w poprzednich postach sprawiasz wrażenie jakbyś traktował nas jak neonazistów starających się zatrzeć pamięć o zbrodniach okupanta. To nie jest tak że uwagi do scenariusza ma kilka osób i to nie jest tak że mamy wrażenie że mamy jakiś wpływ na scenariusz. Jeżeli faktycznie możemy coś tam zmienić to chwała wam za to i pora przystąpić to konstruktywnej dyskusji zamiast obrzucać się błotem. Poprostu obawiamy się tego że wspomnienia z tamtych lat odżyją a naród zamiast faktycznie pojąć przesłanie imprezy znajdzie sobie żołnierzy WH najbliżej jak może - pośród członków GRH. Nie dziw się temu bo sam wielokrotnie musiałem chociażby najbliższym znajomym tłumaczyć co i dlaczego robię. Znają mnie długo a mimo wszystko zaświeciła się im ta czerwona lampka". Jeżeli tak to odbierają ludzie którzy nas znają to co powiedzą postronne osoby?? Pomyślałeś jaki ładunek emocji i tremy niesie zagranie takiej sceny?? Nikt nie chce tego zawalić ale każdy z nas zastanawia się jak to zrobić żeby nie włączać emocji a przecież wystarczy niewielka wpadka. A jeżeli uważasz że jesteśmy tchórzami to proszę weż mój mundur i oporządzenie i zagraj tę scenę. Z chęcią popatrzę jak to robisz............i jak Cię potem potraktują. Nie jestem przeciwny tej imprezie ale uważam że powinniśmy trochę stonować i poczekać na reakcję mediów i ludzi bo to określa nasze perspektywy na dalsze lata.PozdrawiamArkadiusz DworeckiGRH AA7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aga703 Napisano 2 Lipiec 2007 Share Napisano 2 Lipiec 2007 Zapomniałem dodać: Gorące podziękowania i pozdrowienia dla ekipy SRH ODWACH. Miło słyszeć głos rozsądku i do zobaczenia na pikniku":) Bzura 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Rozumiem punkt widzenia grup niemieckich i wasze obawy. Uważam jednak inaczej, według mnie bardziej szkodliwe dla waszej strony są takie historie jak rozdawanie dzieciakom cukierków przez ludzi w mundurach WH, gdyż jest to oswajanie munduru jak by nie patrzeć naszego wroga. Myślę, że wzięcie udziału w scenach pokazujących w jaki sposób Wehrmacht i SS prowadziły wojnę i traktowały ludność cywilną pokaże, że poważnie traktujecie swoją rolę i że podchodzicie do rekonstruowanych postaci z pełną odpowiedzialnością. Mam wrażenie że to może być moment przełomowy, który zadziała oczyszczająco na grupy niemieckie.Pozdrawiam !Michał KępińskiGRH Czata 49" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 W imieu GRH WIKING pragnę wyrazić zdanie, zbliżone zresztą do niektórych wypowiedzi na forum, że rzetelne odtwarzanie batalistycznych wydarzeń historycznych, to nie tylko pokazywanie rycerskich zachowań na polach bitew, których zresztą było wiele, ale również zachowań niezgdnych z jakimkolwiek konwencjami. Pokazywanie to nie musi być dosłowne epatujące makabrą, choć takie były one w rzeczywistości. Ilość zbrodnich dokonanych w czasie Powstania Warszawskiego jest ogromna. Widowisko historyczne jakim jest każda profesjonalnie przeprowadzona rekonstrukcja jest niewątpliwie niezwykle palstycznych promowanie historii, również tej trudnej. Ukazanie pewnych scen w sposób dorozumiany, nie zaś admiernie dosłowny" naszym zdnaiem wpłynie dużo lepeij na odbiór grup niemieckich. Odnoszac sie do postu Michała MG42, to mamy nadzieję że oczyszczenie grup niemicekich nie będzie miało finału...takiego że za rok przeciwnikiem Powstańców będą ststyści w koszulkach z napisem ły Niemicec"Zgodnie z ze zgłoszneim na forum organizatora awizujemy swój udział w rekonstrukcji i postaranmy sie pokazać, ze grupy odtwarzające oddziały niemiecki, a w szczególności waffen ss nie są bandami zwyrodnialców o pogladach sprzecznych z obowiązujacym porządniem prawnym RP. Postarajmy sie wspólnie stworzyć wspaniałe widowisko, a nie wzajemnie sie opluwać.pozdarwiamPiotr Krynwww.wiking.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Może zostałem źle zrozumiany ale pisząc o oczyszczeniu" miałem na myśli poprawę opinii o grupach niemieckich, oczyszczenie z zarzutów o niezdrowe skłonności itp. Absolutnie nie chodzi mi o żadne czystki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Witam, nie wiem ilu z Was było ostatnio na forum GH ZGR RADOSŁAW ale pojawiła się tam bardzo istotna informacja a mianowicie, cytuję:WAŻNA INFORMACJA DLA GRUP NIEMIECKICH! PROSZĘ SIĘ JUŻ NIE ZGŁASZAĆ PO KOPJE SCENOPISU "CZERNIAKÓW 1944. W ZWIĄZKU Z TYM ŻE PIERWOWÓR ZOSTAŁ WYKORZYSTANY W CELU OŚMIESZENIA IMPREZY ORAZ ORGANIZATORÓW NIE BĘDZE JUŻ ON UDOSTĘPNIANY AŻ DO ODWOŁANIA. SCENARIUSZ W DALSZYM CIĄGU ULEGA MODYFIKACJOM I ZAPEWNIAM WSZYSTKICH ŻE KOŃCOWY EFEKT BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ ZADOWALAJĄCY"Jeżeli ktoś ma żal lub chciał mieć jakiś wkład własny lub grupowy w scenariusz niech podziękuje kolegom którzy za wszelką cenę chcą aby impreza się nie odbyła lub była mało istotna. Ja wiele rzeczy widziałem w życiu ale to co się działo przez ostatnie kilka dni przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Bardzo żałuję że tak się to musiało skończyć bo miałem wielką nadzieje że właśnie grupy Niemiecke" będą chciały mieć jakiś wpływ na krztałt scenariusza ale trudno...Dziękuję i pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Panowie.Przykro mi bardzo, ale jako moderator ponoszę odpowiedzialność za to co dzieje się na tym forum i za kształt postów. Mam szczerą wolę nie tolerować na forum postów agresywnych, obrażających innych ludzi, nie wnoszących nic merytorycznie do tematu. Jak się pewnie zorientowaliście takie posty skutkują kartkami bez ostrzeżenia. Bardzo szanuję to, że niektórzy ukarani kartkami znaleźli w sobie wolę opanowania emocji i analizowania tego co piszą.Mam nadzieję, że wspólnie ustalimy takie zasady na forum, które sprawią, że lektura poszczególnych wątków będzie prawdziwą przyjemnością. Nawet jeśli będzie się to wiązało z pożegnaniem niektórych bardziej krewkich kolegów.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cich Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Witam!Obserwuję tą dyskusję z samego średniowiecza, proszę zauważyć że dobijanie rannych i zabijanie bezbronnych jest w naszych wczesnych rekonstrukcjach normalnością i nikt nie robi problemów jak patrzą na to małe dzieciaki.Zauważyłem że w tym temacie faworyzowana jest przez moderatora jedna strona konfliktu, a broniący się powstańcy" są uciszani. Dziwi mnie tym bardziej to, że za oszczerstwa użytkownik jazlowiak nawet nie dostał ostrzeżenia. (założyłem nowe konto specjalnie, wypowiadanie się w tym burzliwym temacie może być nieprzyjemne a jako wojownik nie chcę się zbytnio mieszać w wiek XX)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturek Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Szanuje to co piszesz bo sam czasem miewam takie problemy u siebie, jednak temat ten wywołał burze już nie tylko u Ciebie na forum ale i w realu, przez niego wielu ludzi się kłuci a wielu innych już nigdy nie poda sobie ręki i dla czego? Dla tego ze jakiś powstaniec132", który napisał TYLKO 1 posta zrobił taki dym, w okół sprawy która do załatwienia na jeden telefon lub rozmowe. W ciągu najbliższych dni rozpoczną się próby nasz z grupami Niemieckimi" i wszystkie wątpliwości pujdą w nie pamięć, wielu ludzi chce ze sobą na wzajem wspópracować ale wiele zwad i sprów napewno pozostanie.Reasumując powstaniec132" skutecznie zniszczył i rozwalił jedyne i ostatnie już chyba środowisko reko w miarę wolne od zwad i sporów czyli WWII. Zbyt wiele słów i rzeczy wydarzyło się w ciągu ostatnich dni aby tak z chwili na chwile o nich zapomnieć... Mam wielką nadzieję że ta część ludzi która chce jeszcze ze sobą rozmawiać zrobi jeszcze wiele dobrych imprez i że wszyscy wyniesiemy na przyszłość nauczkę z tego wątku nauczkę na przyszłość że nie warto się dawać głupim prowokacjom. Z resztą wszystko się wyjaśni jak spotkamy się wszyscy w realu ze scenariuszem w ręku:) Szkoda że w ten sposób się to skończyło.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 witamJeszcze raz przepraszam kolegów z grup Radosław, Kotwica, Parasol i Czata49 za użycie słowa niecenzuralnego na początku tego tematu. 2. Dziś wieczorem , w ciagu jednej rozmowy i 10 zdań załatwilismy z Tomkiem Karasińskim sprone kwestie dt. rekonstrukcji \\Czerniaków 1944\\" ( czyli te które bardzo zdenerwowały kolegów z grup powstańczych).Zainteresowani prosze się zwrócić do Tomka. 3. Wszyscy teraz kibicujemy aby ta impreza odbyła się jak najlepiej i najwspanialej, bez żadnych zgrzytów ( bo naprawdę, wszyscy, ODE MNIE poczynając powiedzieliśmy chyba z a dużo - internet to straszna rzecz, skłóca ludzi).pozdrawiam serdecznie wszystkichJacek HaberFundacja Wojskowści PolskiejPost został zmieniony ostatnio przez moderatora krzysiek 07:05 04-07-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Wątpliwości na temat moderacji proszę załatwiać na prv - generalnie jestem do dyspozycji i odpowiadam.Wypowiedzi na temat moderowania umieszczane na forum będę usuwał, a w przyszłości karał kartkami. WAŻNE!Dla wyjaśnienia wątpliwości:KAŻDY agresywny post to kartka. A regulamin forum przewiduje tylko 3 żółte i czerwoną. Proszę o przemyślenie zanim napisze się coś głupiego.Co ważne, osoby już ukarane kartką, będą oceniane surowiej - dokładnie wiedzą, za co dostają kartki, więc tym bardziej powinni wiedzieć czego unikać w postach.PozdrawiamKrzysiekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora krzysiek 07:10 04-07-2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Oficjalna prosba od organizatorow - zarowno GRH jak i urzedu miasta Prosze o powstrzymanie sie od dalszych komentarzy na temat tej imprezy - jakiekolwiek uwagi prosze kierowac bezposrednio do biura promocji miasta st Warszawy albo na forum radsolawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Apeluję o powstrzymanie się od wypowiedzi nie na temat. Dyskusję na temat alkoholu czy palenia papierosów przez rekonstruktorów usuwam. Jeśli jest taka potrzeba, proponuję założyć nowy wątek gdzie będzie dyskusja na ten temat. pozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Myślę że nie ma takiej potrzeby. Jeśli ktoś zarzuca nam takie rzeczy to bardzo proszę o argumenty na piśmie, najlepiej z dokumentacją fotograficzną. Adres mailowy jest na stronie Radosława". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Forum nie jest miejscem w którym dyskutuje się na temat moderacji. Jeśli ktoś nie jest zadowolony z tego w jaki sposób spełniam swoje obowiązki, może wnioskować o zmianę moderatora. Złamię zasadę nie odpowiadania, po raz ostatni.Być może rzeczywiście powinienem zareagować szybciej na post mówiący o piciu alkoholu i paleniu papierosów przez rekonstruktorów w mundurach harcerskich. Postanowiłem go początkowo zostawić, bo wydawało mi się, że to jest wątek ważny i nie dotykający personalnie żadnej grupy. Żadna nazwa grupy nie została wymieniona. Nie wiem czy naprawdę tylko jedna grupa w Polsce zajmuje się odtwarzaniem jednostek związanych z Powstaniem?W efekcie rozpętała się pyskówka, która nic nie wnosiła, a jednocześnie związana była z bardzo agresywnymi wypowiedziami. Wtedy posty zostały usunięte.Nic mnie nie wiąże z żadną ze stron sporu. Za każdy agresywny post będzie 1 kartka. Każdy kto napisał post agresywny i chamski może zdecydować czy kontynuować tą samą linię pisania, czy też raczej wstrzymać się z komentarzem nie ryzykując bana.Kwestie stronniczości pomijam - oceniałem język i agresję, a nie stronę i poglądy. Nie interesuje mnie kto do której grupy należy, czy kto jaką stronę reprezentuje.Za dwie godziny wiadomości na temat moderacji zostaną usunięte.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.