Skocz do zawartości
  • 0

Zapalniki

wilzken

Pytanie

Napisano

Witam, mam pytanie, czy to są zapalniki od S-Mine-35? Czy też od ich sowieckich mutacji OZM? A może pochodzą one z innego państwa? Czytałem, że podobne produkowano we Francji, Finlandii, Chinach, Włoszech i USA...
Czy stanowią one nadal zagrożenie dla potencjalnego znalazcy?

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie, czy to są zapalniki od S-Mine-35? Czy też od ich sowieckich mutacji OZM? A może pochodzą one z innego państwa? Czytałem, że podobne produkowano we Francji, Finlandii, Chinach, Włoszech i USA...
Czy stanowią one nadal zagrożenie dla potencjalnego znalazcy?

Napisano
Wiem Jacenty doskonale, ale wcześniej nie miałem z tego typu rzeczami kontaktu i nie wiedziałem zbytnio co to jest. Dopiero po fakcie trochę poczytałem na ten temat. Teraz dziękuję Bozi, że skończyło się na zrobieniu zdjęć i bezpiecznym zakopaniu zapalniczków.

Pozdrawiam

Wilken
Napisano
No właśnie! Tyle razy tu się bębni na ten temat, a koledzy ciągle zamieniają kolejność!
1. Prześledzić wątki na forum
2. Dopiero kopać i patrzec co się kopie i gdzie
Nie na odwrót, bo będzie kiedyś za późno!
Napisano
Zapalniki S.Mi.Z 35 uzbraja sie w detonatory bezpośrednio przed wkręceniem do miny.
Zapalniki na foto detonatorów nie mają.

Dziecinada...

Pozdrawiam panikarzy.
Napisano
Po pierwsze jakbym coś takiego trafił, to bym dalej nie kopał, bo się na tym nie znam i mógłbym nie zdążyć zrobić fotki aby wam tu zamieścić.
Po drugie pisanie typu puste skorupy" jest nie na miejscu i możecie potem mieć kogoś na sumieniu bo np. z ziemi wyłażą te wonsiki, gościu myśli tak- eeeeee pisali że puste, a tu niespodzianka taka jak zamieścił korbaczewski i co wtedy? Chcecie to kopcie- innym odradzajcie- tak będzie lepiej i bezpieczniej :-)
Napisano
Panowie, po co ta pusta dyskusja? Wiadaomo, że kto kopie już od pewnego czasu, to podchodzi do tematu bardzo ostrożnie, tak było i w moim przypadku. Proponował bym na tym przerwać dyskusję na temat bezpieczeństwa na wykopkach a skupić się na identyfikacji przedmiotu tego tematu. Co do fotek tu zamieszczanych, to racja są rożnej jakości, ale niestety i możliwości są niewielkie, czego przykładem jest też fotka A. Korbaczewskiego. Wracając do tematu mogę dodać jeszcze o tych zapalnikach tyle, że był na nich bity napis: 43DKP.
Napisano
wilzken nie zrozumiałeś. Twój wątek miał już 172 odsłony i pewnie jeszcze trochę będzie miał. Sam tego nie czytasz. To że jesteś uświadomiony nikt ci nie zarzuca, ale pamiętaj o innych. Tyle mam w temacie :-(
Napisano
pokemon, zrozumiałem Cię doskonale, tylko trochę mnie wkurza rozwlekanie tego w nieskończoność! Wiadomo padł temat identyfikacji zapalników, ktoś przy okazji wspomniał o tym, że są niebezpieczne i ok, wszyscy przyjęli to do wiadomości. Po co rozwlekać tu temat bezpieczeństwa w nieskończoność i przy okazji zatracać główny wątek identyfikacji (a jesteśmy w tym dziale forum) gdy na sąsiednich działach wałkuje się to zagadnienie od jakiegoś czasu. Tu zamieszczam link do jednego z nich:
http://www.odkrywca-online.com/niewypalyco-z-nimi-robic-,463804.html#463804
Napisano
Przyjmuje pozdrowienia. Panikarz również pozdrawia :-)
Nie zbieram takich g***** i jestem z tym szczęśliwy. Smutni Panowie, ryzyko, .... są ciekawsze zajęcia. Ale oczywiście wybór należy do was, bo jak się sami nie upilnujecie, to nikt was nie upilnuje. Można się też kiedyś nieźle rozerwać no nie? Więc bądźcie ostrożni :-)
Napisano
powiem inaczej, do wielu fantow nalezy podchodzic z respektem i ostroznie bo nigdy nic nie wiadomo, ale natomiast wiadomo ze forum IDENTYFIKACJA sluzy nam jak sama nazwa wskazuje do identyfikacji fantow. natomiast w wielu przypadkach jest tak ze mowi sie o wszystkim tylko nie o tym o co prosi autor watku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie