getton Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Dzięki Ciapek :)Kończąc, proszę admina o zamknięcie tego wątku i w ten sposób zakończenie tej farsy. Jeśli ktoś zechce z nas to kontynuować jest priv, albo można założyć osobny temat.Przpraszam wszystkich za zamieszanie i pozdrawiam,getton
wujekzlo Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Nie podaję się nicków...? To czemu posty są podpisane nickiem?Adres IP można sprawdzić, więc tak czy siak Ci namierzą :)Głuche telefony...??? Czyżby kolejne objawy napadów depresyjno lękowych. Schizofrenia postępuje...Na głuche telefony stać takie dzieciaki jak Ty.Prowokacja? Sprowokowałeś Ty mnie brakiem szacunku.Nie mógłbyś być moim ojcem bo mój ojciec w przeciwieństwie do Ciebie ma jakiś styl i zasady.Poza tym nie dodawaj sobie wieku.... Twoje wypowiedzi sugerują raczej wiek w w granicach 12-17 lat.Wkurzony jesteś? Raczej powinno być Ci wstyd!Nawet nie wspomniałem o Twojej rodzinie... Znowu jakieś chore myśli chodzą Ci po głowie?Boratynka, którą zaprezentowałeś jest dużo bardziej pospolita Niemirycz kataloguje ją pod numerem: 27, niż ta z mojego foto. Mam takie dwie w dużo lepszym stanie.Zastrzeżenie do używania zdjęć miałem od samego początku i ciągle o nim przypominałem, więc łżesz jak pies. Wykazał byś trochę pokory, przeprosił i przestał korzystać ze zdjęć innych użytkowników.Drogi się rozeszły gdzieś w październiku po tym jak mnie potraktowałeś jak laika i oszukałeś.Jestem osobą, która wyznaje zasadę: Nie szanujesz mnie, ja Cię!P.S.Co sie stało z Kustoszem Pokemon i działem muzeum boratynki na stronie: http://www.myvimu.com/muzeum/boratynki-9/ ? Czyżby obota" go przerosła?Bez odbioru...
wujekzlo Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Skrobnę jeszcze ostatni post....Pisałeś, że byliśmy przyjaciółmi, a w poście z 21.06 piszesz, ze nie ja wiem ile było prawdą z tego co... Czy przyjaciele nie mówią sobie prawdy? Twoje wypowiedzi mówią ile jesteś wart i ile są warte Twoje wypowiedzi.Zlepek bzdur i kłamstw. Sam przeczysz Sobie!Dorosła zdrowa osoba jest w stanie przeanalizować to co pisze, wiec coś jest na rzeczy.Młody może i tak, ale na pewno nie młodszy niż Ty(przynajmniej umysłowo).Dorosły poważny człowiek pisząc o kimś zaczyna z dużej litery!Pisanie o drugiej osobie z małej świadczy o braku szacunku.Co do doświadczenia to analizując Twoje wypowiedzi widzę, że masz może 10% mojego.Co z mojego języka jest dla Ciebie niejasne?Może i zbieram żylety, ale przy nich jednoznacznie można stwierdzić, ze jest to co widać. Słabszych ciekawostek też mam trochę.Nadal nie podałeś bibliografi, materiałów do Twoich wywodów na temat pochodzenia srebrnej boratynki. Zaznaczam, ze podałeś tam konkretne wielkości wytworzone przez mennice.Co do zaspokojenia użytkownika Ciapek to napisze to co jest pewne:Srebrna boratynka z aukcji wskazanej przez Pokemon alias getton... jest współczesna próbą manipulacji. Ktoś domowym sposobem po prostu posrebrzył agonalnego wykopka. Morę takich zrobić całe parciaki. Nijak legenda ma sie do tego co znajduje sie w katalogu Kopickiego (chociaż temat tej z Kopickiego też jest dość grząski), co już o czymś świadczy, a sam wygląd blaszki mówi za siebie.Nawiasem mówiąc pomimo szczerbienia na podstawie charakterystycznych cech stempla można stwierdzić, że jest to rocznik 1664.Boratynka przedstawiona przez Sir na 100% jest z miedzi wiec nie wiem co to za jubiler stwierdził, że jest z innego metalu? Chyba ten sam Pankracy co potwierdził srebrność z tej ze wskazanej aukcji.Pozdrawiam.Henryk
getton Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Zgodnie z trzecią zasadą dynamiki- nie mam więcej nic do dodania.b/t
kopijnik2 Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Zdjęcia umieszczone przez kopijnik2, potencjalne cytaty, proszę opatrywać podaniem źródła na ogólnie ustalonych zasadach publikacji...Powiem tak: kilka kwestii się wyjaśniło...Proponuję zdecydować się która osobowość będzie Was" reprezentowała - Getton czy Pokemon...Ogólnie - kolejna przykra sprawa ...
Mirkoni Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 a gdzie mowa o tzw. tantiemach i gratyfikacjach.....bo jeszcze tego zaczniecie sie domagać.Jeżeli cos piszecie lub umieszczacie Panowie na forum publicznym ( i to w ramach jakiegos gdybania, domysłów) to nie wiem czy prawo autorskie chroni to......
Mirkoni Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 i jeszcze jedno........proszę opatrywać własne zdjęcia, odkrycia napisem:autor, i wszelkie prawa zastrzeżone.......to ułatwi zycie...nam wszystkim.....
getton Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Ogólnie powiem tak: nie warto nic pisać i nic zamieszczać...
pokemon Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Miałem się już nie odzywać, ale jeszcze jedna kwestia wymaga wyjaśnienia: Kustosz Pokemon nie będzie prezentował swoich zbiorów w muzeum wirtualnym z prostego powodu: nie zostały tu zachowane ponizsze zasady:http://www.odkrywca.pl/horror-na-forum-ostrzezenie,296553.html#296553
pokemon Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 I jeszcze jedno do użytkownika wujekzlo".Ww. Pan sprzedawał boratynki i podpisywał wykopki.Zapytałem: Gdzie Pan kopie takie ładne boratynki?Odpowiedź: To jeszcze nic! Proszę zobaczyć na to! (i podesłał fotki).Jeśli zalezy Panu na niepokazywaniu zdjęć swoich monet, to prosze ich nie rozsyłać na lewo i prawo! Albo proszę je opublikować i nie będzie żadnej wątpliwości!Ojciec już przeprosił (godz.21.18). Ja nie przepraszam bo nie mam za co.Powodzenia!
martian. Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Jezu już mi się wszystko pomieszało kto jest kto ...
bryktygrysek73 Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 a wracając do sedna postuw końcu co z tą srebrną boratynkąjest czy jej nie mama ktoś fotkęjaką literaturę polecicie komuś kto chce zacząć zbierać boratynkipodobno ludzie kopią je garściami ja mam kilka sztuk dajcie na miar na jaką literaturę
suchy ss Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 aa tam zaraz garsciami, srednio jak sie jedzie w teren gdzie one wystepuja powszechnie przywiozi sie kilkanascie, chociaz chcialbym trafic poletko na ktorym jest ich wbrod:))
sir Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 ewenement? błąd w sztuce fałszerskiej? na pewno ciekawostka.pozdrawiam wszystkich
kopijnik2 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 http://myvimu.com/exhibit/2849717-srebrny-fals-szelag-litewski?ref=1549310-Moje-muzeumnastępny
Pablo.wpl Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 Przypadek i tyle, albo stop pomyłkowy. na pewno nikt kiedyś by nie marnował tego co dawało chleb a raczej dużo chleba na boratynkę, pozdro
ten1973 Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 już w 1911 roku w wiadomościach numizmatyczno archeologicznych nr.7 opisywał to sreberko Przemysław Żuławski...zachodąc w różne miejsca za monetami nadarzyło mi sie kilkakrotnie napotkać po pare sztuk szelągów posrebrzanych.gdy jednakspotkałem tychże sztukokoło 50w handlu starożytnosciami p. J Tomasika w pasażu Hausmana we Lwowie,nastepnie około 30 sztuk takich samych miedzy darami w muzeum Czapskich.w końcu zaś w ksiegarni katolickiej Dr. Władysława Miłkowskiego w Krakowie całe wykopalisko.dochodzące dwóch tysięcy sztuk (szkoda tylko że Dr.Miłkowski kupując je. nie zapytał skąd pochodzi) wziąłem rzecz pod rozwage i przyszedłem do przekonania że posrebrzane to nie jest ani przypadkowem ani też żartem,ale musi mieć głębszą podstawe.zważyłem otrzymane do zbadania od Dr.Miłkowskiego 500 sztuk i doszedłem do przekonania że 8 z tych pobielanych szelągów równoważą z 10 miedzianymi szelągami.dalej zbadałem że są tak koronne jako i litewskie z lat od 1660 do 1666 z wyjątkiem kor.1662 a lit.1662 i 1663r że są co do wykonania .jakkolwiek tym samym stemplem co i miedziane bite znacznie lepiej tj.dokładniej wykonane że są cięższe tem samem grubsze cokolwiek w końcu poprosiłem złotnika p.Czaplickiego o zbadanie metalu i pokazało sie że są nie miedziane lecz bitew srebrze próby między 4 a 5. żadna ordynacja mennicza o podobnych szelągach nie wspomina faktem zaś jest że istnieją w pokaźnej ilości za żart niewczesny lub za wypadek faktu tego brać nie można,gdyż są z wielu lat koronne są z rozetką nad orłem i bez tejże.litewskie są z głową sarny,Wieniawą i ke a zatem wszystkie typy i lata.przypuścic tylko można że dla sejmu na pokaz były wybijane lub też wskutek użalania sie poslów polskich wysyłanych za granice że za licha polską monete nic za granica kupić nie mogą...jak sami widzicie już 100 lat temu pan Żuławski poruszał temat srebrnej boratynki.
tg13 Napisano 25 Sierpień 2016 Napisano 25 Sierpień 2016 Tak czytam i czytam o tych srebrnych. A jak było z posrebrzanymi? Taki wynalazek, zmęczony życiem podobnie jak reszta z tego miejsca, ale ewidentnie widać odpadającą warstwę srebra.
Landszaft Napisano 3 Lipiec 2018 Napisano 3 Lipiec 2018 pytanie jaką ilość wybito boratynek koronnych w roku 1662
manierka Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Nie ma boratynek z datą 1662 jeśli takie ktoś by posiadał to byłby unikat no chyba że to falsy;) polecam katalog Cezarego Wolskiego tam wszystko jest wyjaśnione od a do z;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.