Skocz do zawartości

KORPUSOWKA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji.Przepraszam za jakość zdjęcia.Przedmiot wytłoczony jest z cienkiej blaszki prawdopodobnie z mosiądzu.Wieniec składa się z liści chyba laurowych na dole centralnie pięcioramienna gwiazda.Wewnątrz trzy litery pisane rosyjską cyrylicą,polskie odpowiedniki to JA ,R,P.Wielkość 27mm średnicy.Miejsce znalezienia to pola pod Modlinem.

Napisano
Faktycznie przepraszam, powinno być w identyfikacji, ale to pewnie przez te temperatury.Panowie o ile mnie pamięć nie myli to w korpusówkach SPR niema gwiazdy,a przypominam że zawarte w środku litery to rosyjska cyrylica.Te PRL-owskie nawet niedawno widziałem na zlocie byłych esperowców w Zegrzu.
Napisano
To korpusówka Szkół Podchorążych Rezerwy (nie tylko piechoty). Nosili je elewi w trakcie nauki na kołnierzach kurtek, płaszczy itp ...
Napisano
J23 moze jestem w błedzie ale podchorążym sie zostaję gdy się SPR skończy. W trakcie nauki, jesteś elewem. I wtedy właśnie nosisz korpusówki SPR na kołnierzu. Po jej ukończeniu i otrzymaniu tytułu podchroążego rezerwy" już sie ich nie nosiło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie