honker Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2007 Proszę o pomoc w identyfikacji.Przepraszam za jakość zdjęcia.Przedmiot wytłoczony jest z cienkiej blaszki prawdopodobnie z mosiądzu.Wieniec składa się z liści chyba laurowych na dole centralnie pięcioramienna gwiazda.Wewnątrz trzy litery pisane rosyjską cyrylicą,polskie odpowiedniki to JA ,R,P.Wielkość 27mm średnicy.Miejsce znalezienia to pola pod Modlinem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 13 Czerwiec 2007 Share Napisano 13 Czerwiec 2007 chyba powinieneś umieścić to w dziale IDENTYFIKACJA !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 13 Czerwiec 2007 Share Napisano 13 Czerwiec 2007 Dodam, ze to polska korpusowka Szkoly Podchorazych Rezerwy Piechoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Czerwiec 2007 Share Napisano 13 Czerwiec 2007 czy to prl - czy jeszcze rp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cbndm Napisano 13 Czerwiec 2007 Share Napisano 13 Czerwiec 2007 Froz to IIRP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 14 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Faktycznie przepraszam, powinno być w identyfikacji, ale to pewnie przez te temperatury.Panowie o ile mnie pamięć nie myli to w korpusówkach SPR niema gwiazdy,a przypominam że zawarte w środku litery to rosyjska cyrylica.Te PRL-owskie nawet niedawno widziałem na zlocie byłych esperowców w Zegrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 To korpusówka Szkół Podchorążych Rezerwy (nie tylko piechoty). Nosili je elewi w trakcie nauki na kołnierzach kurtek, płaszczy itp ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J23 Napisano 19 Czerwiec 2007 Share Napisano 19 Czerwiec 2007 Nie elewi a podchorążowie jak nazwa wskazuje,zas elewi sa na szkołach podoficerskich.Pozdrowienia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subhumans Napisano 19 Czerwiec 2007 Share Napisano 19 Czerwiec 2007 tak to korpusówka rezerwistów znalazłem kiedyś taką we wrocławiu podcza wymiany okien u babci razem z niemieckimi monetami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Czerwiec 2007 Share Napisano 21 Czerwiec 2007 J23 moze jestem w błedzie ale podchorążym sie zostaję gdy się SPR skończy. W trakcie nauki, jesteś elewem. I wtedy właśnie nosisz korpusówki SPR na kołnierzu. Po jej ukończeniu i otrzymaniu tytułu podchroążego rezerwy" już sie ich nie nosiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.