bartekl23 Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 Witam!Mam oto taki zamek. Przypuszczam, że to do polskiego Mausera wz.29. Proszę o pomoc.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 23 Listopad 2003 Share Napisano 23 Listopad 2003 http://pub113.ezboard.com/fparallaxscurioandrelicfirearmsforumsfrm96.showMessage?topicID=4.topic tu widac gdzie powinien byc orzel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Ten orzełek znajduje się właśnie na iglicy, na lewo obok niego jest liczba 30. Z drugiej strony znajduje się kółko z krzyżykiem, cyfra 3 i i dwie skrzyżowane lufy (prawdopodobnie).PozdroMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Na mojej iglicy zamka wyjętego z polskiego kb wz.98 jest coś w stylu stylizowanej litery S" w koronie i liczba 29". Możliwe ,że zamek sładany jest z niemieckich części.bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Cyferki na częściach broni, zazwyczaj są częścią lub końcówka nr seryjnego broni, jeśli części pochodzą od jednej sztuki powinny być takie same (przynajmniej wtedy kiedy opuszcza fabrykę) później w wyniku napraw możliwa jest rotacja różnych elementów broni.Na pewno, czego nie trudno się domyślić, większą wartość ma sztuka, której wszystkie części składowe są tak samo opuncowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 Witam!Mam oto taki zamek. Przypuszczam, że to do polskiego Mausera wz.29. Proszę o pomoc.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Ostatnio dowiedziałem się, że bicia orzełków występowały w różnych miejscach. Czyli zarówno na gałce" jak i u podstawy. Zwłaszcza że numer też znajduje się u podstawy z drugiej strony.PozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 23 Listopad 2003 Share Napisano 23 Listopad 2003 Czy według Ciebie na moim zdjęciu nr 3 to nie jest orzeł ?Mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 zamek mi wyglada jak do 1szowojennego 98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Oto ciekawy przykład sygnatury na iglicy. Korona nad R, a wydawać by się mogło, że bardziej pasowała by literka F, hehehe. Jeśli chodzi o różnice w budowie to zauważyłem jedną. Jest niewielka ale mozna ją dostrzec.PozdroMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 Po czym to poznajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 Ja tez uwazam ze jest on jakis taki nie polski. Stawiam na pierwszowojenny zamek mauserowski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Listopad 2003 Share Napisano 23 Listopad 2003 w/g mnie to nei orzel na 3 zdjeciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper.17 Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Witam Mam taki sam zamek i mowili mi że jest to niemiecki który używała piechota niemiecka.:)Może sie myle jesli tak to prosze o korekte?:-))Pozdr Saper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Polski i niemiecki zamek do mausera się niczym nie różni ,czyli żeby byc pewnym że masz polski zamek musisz mieć orzełka na gałce ,albo kopnąć zamek razem z polskim karabinem/karabinkiem (ale wtedy może i tak mieć niemiecki zamek :). Może da się dojść po biciach różnych sygnatur na częściach zamka np.iglicy ,ja na iglicy z polskiego zamka mam wybitą koronę i czterolistną koniczynkę. Na częściach niemieckiego zamka powinny być 'waffenamty'.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 zobacz czy na gornej czesci galki masz wybitego orla, stan kulki jets nawet nawet, i orzelek powinien byc widoczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 Ja też mam podobny zamek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 ... i podobne pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 Jeśli chodzi o orła, to chyba jest on 3,5 cm poniżej gałki, u podstawy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 22 Listopad 2003 Share Napisano 22 Listopad 2003 ... i rewers. Jaki to jest wzór ?Czym się różni wz.29 od wz.98 ?PozdroMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 17 Marzec 2004 Share Napisano 17 Marzec 2004 Zamki pokazane na fotkach mogą być polskie a to dlatego że polska wersja zamka nie rozni sie praktycznie od niemieckiej niczym (w sensie budowy i mowi tu o prostej rączce zamkowej) - chyba jedynym sposobem na weryfikacje jest rozerbranie brzydala i zlookanie jakie ma bicia na iglicy - te w sumie juz w maire da sie poznac polskie od niemieckich. Oczywiscie kwestia ta jest niepotrzebna jak widac bicia na zewnatrz zamka - np. numer, orła czy inne polskie znaki - tylko ze czesto jeszzce ludzie myla pruskie 1 ws odbiory (orły) z naszymi ... ale bartek mysle ze ten twoj z racji rejonu to raczej na 100% nasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 23 Listopad 2003 Autor Share Napisano 23 Listopad 2003 Dokłądnie go obejrzałem. Nic, żadnego bicia... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 WitamMiałeś rację Bjar. Dzięki za podpowiedź. Poświęciłem dwa wieczory i sprawa jest jasna. Jglica ze względu na smar zachowała się idealnie. Zamek leżał pod Janowem, w rejonie kotła 7 dywizji. Czyli orzełek u nasady rączki jest bardzo prawdopodobny. A co do różnic to jedne zamki mają zakrzywioną rączkę a inne prostą.PozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 A jakie masz bicia na iglicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bartekl23
Witam!
Mam oto taki zamek. Przypuszczam, że to do polskiego Mausera wz.29. Proszę o pomoc.
bartekl23
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.