Skocz do zawartości
  • 0

Zamek do Mausera... polski?

bartekl23

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cyferki na częściach broni, zazwyczaj są częścią lub końcówka nr seryjnego broni, jeśli części pochodzą od jednej sztuki powinny być takie same (przynajmniej wtedy kiedy opuszcza fabrykę) później w wyniku napraw możliwa jest rotacja różnych elementów broni.
Na pewno, czego nie trudno się domyślić, większą wartość ma sztuka, której wszystkie części składowe są tak samo opuncowane.

Ostatnio dowiedziałem się, że bicia orzełków występowały w różnych miejscach. Czyli zarówno na gałce" jak i u podstawy. Zwłaszcza że numer też znajduje się u podstawy z drugiej strony.

Pozdrawiam
Mathew

Oto ciekawy przykład sygnatury na iglicy. Korona nad R, a wydawać by się mogło, że bardziej pasowała by literka F, hehehe. Jeśli chodzi o różnice w budowie to zauważyłem jedną. Jest niewielka ale mozna ją dostrzec.

Pozdro
Mathew

Polski i niemiecki zamek do mausera się niczym nie różni ,czyli żeby byc pewnym że masz polski zamek musisz mieć orzełka na gałce ,albo kopnąć zamek razem z polskim karabinem/karabinkiem (ale wtedy może i tak mieć niemiecki zamek :). Może da się dojść po biciach różnych sygnatur na częściach zamka np.iglicy ,ja na iglicy z polskiego zamka mam wybitą koronę i czterolistną koniczynkę. Na częściach niemieckiego zamka powinny być 'waffenamty'.

pzdr

bjar_1

Zamki pokazane na fotkach mogą być polskie a to dlatego że polska wersja zamka nie rozni sie praktycznie od niemieckiej niczym (w sensie budowy i mowi tu o prostej rączce zamkowej) - chyba jedynym sposobem na weryfikacje jest rozerbranie brzydala i zlookanie jakie ma bicia na iglicy - te w sumie juz w maire da sie poznac polskie od niemieckich. Oczywiscie kwestia ta jest niepotrzebna jak widac bicia na zewnatrz zamka - np. numer, orła czy inne polskie znaki - tylko ze czesto jeszzce ludzie myla pruskie 1 ws odbiory (orły) z naszymi ... ale bartek mysle ze ten twoj z racji rejonu to raczej na 100% nasz.

Witam

Miałeś rację Bjar. Dzięki za podpowiedź. Poświęciłem dwa wieczory i sprawa jest jasna. Jglica ze względu na smar zachowała się idealnie. Zamek leżał pod Janowem, w rejonie kotła 7 dywizji. Czyli orzełek u nasady rączki jest bardzo prawdopodobny. A co do różnic to jedne zamki mają zakrzywioną rączkę a inne prostą.

Pozdrawiam
Mathew

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie