Skocz do zawartości
  • 0

Niezidentyfikowana biała broń

eNWu

Pytanie

Napisano

Kojarzy mi się ten kawałek metalu z jakimś rodzajem krótkiego miecza - ale czy na pewno to jest ten rodzaj broni ? Długość przedmiotu wynosi 36 cm.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądałem archiwalne posty z działu identyfikacji i natrafiłem na taki wątek:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=31339#123393
Fotka z tego wątku pokazuje prawie identyczny przedmiot, lecz wyraźnie lepiej zachowany lub nowszy - czy to przypadkiem nie jest właśnie wspomniana przez niektórych z Was podróbka średniowiecznego puginału ?
Napisano
Jeśli chcecie zobaczyć jak wyglądały puginały odsyłam do książki Z. Żygulski jun. Broń w dawnej Polsce s. 111. Głowica broni ze zdjęcia przypomina nieco głowicę puginału tzw. antenowego datowanego na okolice 1300 roku.
Podobnie datowaną broń można zobaczyć w książce H.Muller, H.Konig Europaische hieb und stichwaffen" na str 175
Pozdrawiam
Napisano

Kojarzy mi się ten kawałek metalu z jakimś rodzajem krótkiego miecza - ale czy na pewno to jest ten rodzaj broni ? Długość przedmiotu wynosi 36 cm.

Napisano
Na pewno nie jest to łyżka do butów, ani ostrzałka masarska.
Skłaniam się do zdania R51, że jest to puginał o cechach średniowiecznych.
Lecz trochę zastanawia mnie stan jego zachowania, (zbyt dobry) jak na te 600 lat.
W XVII i XIX wieku były wykonywane liczne kopie średniowiecznej broni.
Powiedz coś o miejscu, w którym go trafiłeś. Chodzi mi o to, czy to wykopek, czy nie. Jeżeli tak to w czym leżał (rodzaj gleby: torf, bagno, piasek, ziemia orna itp.).
Napisano
Ten kawałek metalu dostałem wiele lat temu od kuzyna, który mieszkał wtedy w okolicach Czchowa (nowosądeckie). Z tego co pamiętam kuzyn twierdził, że go znalazł w lesie, ale bardziej prawdopodobne jest, że on lub ktoś z jego rodziny znalazł to w którymś z dwóch średniowiecznych zamków, które znajdują się w okolicy.
Kilka dodatkowych szczegółów:
1. Bliższa analiza nie wskazuje na jakieś majstrowanie przy broni. Zaokrąglenie sztycha może wynikać z tego, że jako najcieńsza część po prostu najwcześniej uległa korozji - zresztą to zaokrąglenie nie ma idealnie równych kształtów.
2. Głownia jest wyraźnie jednosieczna, przy czym spłaszczenie ostrza jest wykonane tylko z jednej strony, czyli w przekroju (w uproszczeniu) ostrze ma kształt trójkąta prostokątnego, a nie równoramiennego.
3. Nity mocujące jelec są wykonane z mosiądzu.

R51 jeśli to możliwe, proszę na priva o skany opisów lub chociaż zdjęć z książek, o których wspomniałeś w jednym ze swoich postów - niestety nie mam dostępu do tych pozycji.
Napisano
Wygląda na to że ktoś przy tej broni majstrował. Sztych jest zaokraglony a puginały służyły głównie do zadawania pchnięć. Stawiałbym na to że ten egzemplarz został wtórnie wyszlifowany, przez co zatracił pierwotny wygląd głowni i może wydawać się w lepszym stanie niż być powinien (znam wiele przykładów takiej enowacji" starej broni).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie