seroczyn Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 Zdjęcie TO najbardziej powinno zainteresować kolegów z okolic Łukowa. To nie są przebrani partyzanci, lecz żołnierze z Wehrmachtu. Dla wyjaśnienia powiem, że żandarmi Ci przechodzili rekonwalescencje w majątku Seroczyn pow. siedlecki Pochodzili oni z rejonu Śląska i Pomorza, byli to Polacy siłą zwerbowani do armii. Za namową przeszli do służby w lasie" do odziału Wacława Rejmaka Ostoja" Nadano im pseudonimi AS, Pik Kier, Trefl, Karo. NIestety nie rozszyfrowałem jeszcze ich nazwisk. Po wojnie przynajmniej kilku z nich zostało na tych terenach. Chcesz wiedzieć więcej napisz. Zdjęcie wykonano w tak zwanym lesie serockim" po akcji przejsćia do Ostoji".
Ostoja Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Tak tak znam to zdjecie :) Jakies poł roku temu czytałem artykuł Historia pewnej fotografii" Panów: Michała i Damiana Lewandowskich. Bardzo interesujacy epizod.:)
Indian Chief Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Bardzo ciekawa historia. Jakkolwiek wiele tam nie nadziałali militarnie to szacunek się należy. Ja widziałem gdzieś fotografię zrobioną w Jacie, w miejscu postoju oddziału ze zdobycznym motocyklem Indian.
seroczyn Napisano 22 Maj 2007 Autor Napisano 22 Maj 2007 A może ktoś z Was posiada podobną fotografię, przedstawiającąpowyższych żołnierzy. Pytanie do Ostiji, gdzie Pan zapoznał się z wymienionym artykułem?
Ostoja Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 WitamArtykuł posiadam prawdop. od Pana Michała Lewandowskiego ktory jest autorem hasła w Wikipedii o Wacławie Rejmaku Ostoja" d-cy 1 bat. 35 pp piechoty 9 DP AK. Kiedys rozmawialismy na temat tego hasła i chyba wtedy mi go użyczył.
Silver 138 Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Witam zaciekawił mnie ten watek a bardziej nazwa oddzialu lub dowódcy.Otorz w historii rodziny mojej zony jest opowiesc jej niezyjacego wujka Władka ,ktora potwierdzaja zyjacy jeszcze czlonkowie rodziny ze , tenze wujek z duza grupa partyzantow poszedl do lasu ktory do dzis stanowi wlasnosc rodziny. W lesie zakopali sprzet z 2 partyzanckich furmanek byly tam na pewno 2 cekaemy sztandary i duzo broni.Bylo duzo skrzynek ,niestety nie ma przekazu co w nich bylo .Uwaga te rzeczy leza tam do dzis !!!!.Nikt ich nie wykopal ani nie ruszyl .Jest to las i pole rodzinne.Jest to daleko od mojego miejsca zamieszkania ,dlatego nigdy tam nie bylem.Mysle ze czas ruszyc te historie i przekazac wszystkie rzeczy do wlasciwego muzeum.Dla wyjasnienia walki toczyly sie kolo Stoczka Łukowskiego.Czekam na reakcje kolegow czy sa jakies przekazy o podobnej tresci. Z powazaniem .
Ostoja Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 A wiesz z ktorej strony Stoczka? prosze o kontakt na priv. :)
Silver 138 Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 re Ostoja wyslalem na maila troche szczególow.Pozdrawiam.
seroczyn Napisano 30 Maj 2007 Autor Napisano 30 Maj 2007 Proszę o kontakt kolegów Silver i Ostaja na maila na temat wyżej wymienionej sprawy. pozdrowienia
seroczyn Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Napisano 12 Kwiecień 2008 O Ostoi" Wacławie Rejmaku było w dzisiejszym programie Było nie minęło" 12 IV 2008
wilcz Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Zdaje mi się,że ci żołnierze nie są w mundurach WH tylko w mundurach RAD-Służby Pracy Rzeszy.
mowglyn Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Indian Chief!W oddziale Ostoi" było kilka zdobycznych motocykli. Zachowało się zdjęcie z BMW R-35...Pozdro!
seroczyn Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Napisano 12 Kwiecień 2008 Jeśli macie jakieś fotki to zapodajcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.