liha Napisano 17 Maj 2007 Autor Napisano 17 Maj 2007 Witam.Sprawa jest taka. Kumpel ma prawie 26 lat , studia zaczął w 2000 i 2001 (różne) , jest teraz na emigracji i nie studiuje już od 1,5 roku , leci teraz do Polski i chce iść do WKU i zdać książeczkę wojskową , służby nie odbył , katA .Jak to może sie dlaniego skończyć?Bilet i służba czy też może jest jakiś przepis prawny , ustawa , wedle której to On teraz nie musi sie już martwić:)) Pozdrawiam,liha
acer Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Tyle lat ? chyba w wieku 26 to już odroczenie. I szeregowy rezerwy.
liha Napisano 17 Maj 2007 Autor Napisano 17 Maj 2007 :)) dzisiaj wyskoczył z tym pomysłem zdania tej książeczki , gdzieś wyczytał.Ma chłopak teraz kłopot bo nie jest pewien co ma robić.dziękuję za podpowiedzi.pozdrawiam.liha:)
żeton Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 z tego co wiem to ksiazeczki sie nie zdaje, tym bardziej w tym wieku.
acer Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 :)Dobre Jak to było kiedyś w tej serii Do kawalerii wstapić chciałem"- Szeregowy Kapica, zameldujecie wy się do k.....y nędzy jak potrzeba czy nie ?!! ":)))
don66 Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Książeczkę niech sobie zatrzyma. Niech się wymelduje czasowo za grancę w urzędzie miasta, można nawet na 3 lata. To wymeldowanie niech sobie odnawia do 60 roku życia, bo teraz już wojo nie ściga tylko do 28. Z WKU niech sobie teraz da spokój. Ot i swięty spokój.Co do przepisów to ustawa o powszechnym obowiązku obrony RP z 1967r (tekst jednolity z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 z późniejszymi zmianami) na stronach MON lub Sejmu RP.
pepsijames Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Racja. W tym wieku wizyta w WKU bez mocnych papierów, może skończyć się prawdziwą męską przygodą na koszt Państwa. Ja kiedyś na czas nie zaniosłem kwitu z uczelni i dostałem pismo z kolorowymi pieczątkami , żebym wpadł odebrać bilet do JW w Śremie. Straszne uczucie gdy wszystko spoczywa w rękach Pani z dziekanatu.
liha Napisano 18 Maj 2007 Autor Napisano 18 Maj 2007 Witam:)) Bardzo dziękuje za porady. Kolega stwierdził , że jak tak , to on się sam pchał tam nie będzie:)).pozdrawiam.liha
krzysiek Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Ja tam nie panikowałem i po prostu poszedłem po pieczątkę do WKU. Dostałem bez żadnych pytań (co prawda było to lat kilka temu), podobnie jednak mój brat, lat 24. Nikt go o nic nie pytał, dostał pieczątkę przeniesienia do rezerwy i ma spokój. Może brać kredyty.PozdrawiamKrzysiek
don66 Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Krzysiek o było parę lat temu" nie teraz, naprawdę teraz jest inaczej, zerknij w znowelizowane przepisy (wiem coś o tym).
MaciekC Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Mój znajomy siedzi w UK już kilka lat i regularnie co miesiąc rodzina w Polsce ma wizyty policji z zapytaniem - gdzie jest syn. Pojechał ktoś w końcu do WKU z zapytaniem jak rozwiązać ta sprawę. Poradzono - ma dostarczyć papier o czasowym pobycie za granicą i policja ma sie odczepić. Tyle wiem narazie. Za pół roku sam będę w tej sytuacji :D
AKMS Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 A gdzie duma z odsłuzenia swojego w armii? Czyzby juz nie było w Polsce prawdziwych mężczyzn? Ja odwaliłem w WPD 1.5 roku i nie płakałem ani nie kombinowałem. A teraz...
MaciekC Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 No wychodzi na to ze nie ma. Więc AKMS bądz bardzo dumny z siebie i żyj ze świadomościa dobrego spełnienia obowiązku patriotyczneho. pfffffff
krzysiek Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Mój brat dostał wpis w zeszłym roku.Uważam, że siejecie panikę.PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.