Skocz do zawartości

Las w kształcie sfastyki ?

iskra

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W Lęborku są stare koszary w kształcie sfastyki (szkoła wojskowa czy coś)... A słyszałem historie, że niedaleko Sławna w lesie jest wzgórze. W owym wzgórzu ponoć okupant wydrążył pieczarę, do której schowano majątki ludzi z kilku wsi, w tym wóz strażacki, a na tym wzgórzu została posadzona sfastyka z drzew (ponoć świerki). Wejście podobno jest zamurowane, zaminowane i zasypane. Jeszcze go nie znalazłem, ale...jestem w trakcie. :-)

Na szczątki pensjonariuszy natknąłem się na terenie jednostki, podczas wykopków"... Rzekomo pochowani jako ofiary epidemii cholery...I pewnie tak też było.Natomiast na masówkę z domniemanej egzekucji nie trafiłem.Nie mój teren poszukiwań/za krótka służba...Ale tern ciekawy. Gdzieś kiedyś na forum był poruszany temat koszar w Lęborku, więc zainteresowanych zapraszam do opcji szukaj".

• 2 weeks later...
rubi126... zakładam, że zajrzałeś w rejony tzw. portek na Piaskach... i niczego takiego nie znalazłeś, prawda?
Bo to zwykła bzdura. Owszem, jest tam poniemieckie osiedle, ale żaden z tych budynków nie leży tak, aby nawet z grubsza mógł pasować pod symbol glapy.
Natomiast... proponuję przyjrzeć się zdjęciom lotniczym Łodzi w okolicach św. Teresy. Czemu? Bo tam właśnie tak budynki pobudowano, aby ulice pomiędzy nimi ułożyły się w ten właśnie wzór. Teraz to będzie nieco utrudnione, ponieważ po wojnie przebudowano tamten rejon, aby właśnie zatrzeć ten widoczek" :/
Jakkolwiek... teoretycznie, można pokusić się o stwierdzenie, że większość dużych miast w trakcie IIWŚ mających niemieckie osiedla - w takiej czy innej formie chciały się przypodobać Hitlerowi - więc projektowano ulice, parki (tudzież lasy :D) ku czci nazizmu.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
W Lęborku była szkoła podoficerów SS, ale nie było to na terenie szpitala, lecz na terenie obecnego Zespołu Szkół Mechanicznych. Kiedy zauważono z samolotu, że ma ksztalt swastyki, jeden lub dwa budynki zburzono tak, aby tej swasty juz nie bylo.

pozdrawiam,
Darmatt

Z ta szkola w Leborku to chyba bajka, w zalaczeniu zdjecie jak to teraz z gory wyglada - jakos nie widac zeby nawet byla szansa aby z tego swastyke zrobic (niebieski punkt wskazuje adres szkoly, Marcinkowskiego 1)

Ktos cos pomylil z tymi koszarami w Leborku...Tam chodzilo o cos innego.Otoz mieszkajacy w Leborku niemiecki uczony Langmesser opracowal technike formowania chmur w ksztalcie swastyki.Formowal je i puszczal nad glowami Ruskich.

Zle skonczyl...

• 2 months later...
  • 1 month later...
iskra , radzę wejść na stronkę: http://212.244.179.188/website/Orto/viewer.htm ,tam pomiędzy ząbkowicami śl., a bobolicami znalazłemniewielki skrawek zalesiony, gdzie dla osoby zainteresowanen mogłoby się wydawać, iż jest tam cuś podobnego do próby tworzenia swasty, o której pisałeś.przypatrz się dobrze, a nuż cośtam wypatrzysz.pozdrawiam, prześlij swoje spostrzeżenia.

• 8 months later...
kiedyś przeglądając forum Odkrywców natknąłem sie na zdjęcie lotnicze ogrodu (obok pewnego szpitala albo sanatorium) ktory był zaaranżowany tak ze było widać wilka swastykę, zrobiono aby było uniknoc bombardowania,
czy ktoś potrafi zlokalizować to zdjęcie na tym forum??

• 3 months later...
  • 4 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie