Skocz do zawartości
  • 0

CARSKIE coś ??

foni1969

Pytanie

Napisano

Znalezione na carskich pozycjach.
Do czego to coś słuzyło?
Znalazłem tez połamane czesci.
To coś jest całe.
Tulejka rusza sie bez problemów.
Na kółku jest producent i Warszawa.
Prosze o pomoc.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Były różne wielkości moździeży, tak samo jak są różnej wielkości kubki do herbaty. Na targach staroci napewno spotkacie kompletne moździeże z tłuczkiem włożonym do środka. Na bank to jest to :-)
Napisano
Długośc to około 15cie 17cie cm.
Też myślę,że to ubijak ale nie wiem jak to działało i czy na pewno to to.
Dziękuje i pozdrawiam.
Napisano

Standardowy tłuczek od możdzierza/do ucierania/widać na zdjęciu obok,różnice między nim a przedmiotem przedstawionym wyżej są jednak dosyć istotne.

Napisano
foni1969 mam cos takiego. W porownaniu do mojego brakuje u Ciebie jeszcze jednego elementu. Moje to cos ma 9,5 cm dlugosci. Tez sie upieram ze nie jest to od mozdzierza. Postaram sie wrzucic fote po niedzieli.
Napisano

Jeżeli nie jest to element związany z uzbrojeniem,może to część kuchenki,kochera na naftę/konkretnie pompka, na zdjęciu w prawym dolnym rogu/.Odnajdywanie takich przedmiotów na rosyjskim poligonie nie powinno dziwić w końcu sołdaci musieli na czymś gotować czaj.

Napisano
To coś jest zrobione z mosiądzu.
Dziwi mnie to,że nikt nie wie,ponieważ znajduje podobne części dość często.
Pierwszy raz trafiło mi się całe.
Napisano
To proste: tylejkę ktoś założył przez przypadek lub w jakimś innym bliżej nieokreślonym powodzie, a jest to tłuczek od moździerza, z tym że nie tego bojowego, tylko gospodarstwa domowego :-)
Napisano

Znalezione na carskich pozycjach.
Do czego to coś słuzyło?
Znalazłem tez połamane czesci.
To coś jest całe.
Tulejka rusza sie bez problemów.
Na kółku jest producent i Warszawa.
Prosze o pomoc.

Napisano
Spotkałem się z podobnymi przyrządami kilkakrotnie na byłych XIX wiecznych rosyjskich placach ćwiczeń.Jest to na 99 procent związane z uzbrojeniem.Może to być na przykład stempel do ubijania naboju w pistolecie ładowanym odprzodowo,ruchoma tuleja na stemplu mogła służyć do zabezpieczenia wylotu lufy przed rozbijaniem.Zdjącie tego przedmiotu można by zamieścić na jakimś forum miłośników broni czarnoprochowej,oni może powiedzieli by więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie