MrSmith Napisano 10 Maj 2007 Autor Napisano 10 Maj 2007 Czy często zdarza się wam się znaleźć coś ciekawego pod drzewem na którym widać ślady uderzenia piorunem?Wiadomo, że piorun wali w najwyższe drzewo w okolicy,(lub samotnie stojące) ale tak sobie kombinuje, że jakiś większy przemiot metalowy zakopany pod drzewem może jednak przyciągać uderzenia?
tomekk Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Witam!Ja zawsze jak ide na monety czy na militaria do lasu to obszukuje stare drzewa ( łatwo odnaleźć po latach jakis samotny dąb na polu jakby ktoś coś pod nim zakopał) więc gdy widze jakiś na horyzoncie to z zasady obszukuje , ale co do tego ściągania piorunów przez zakopane przedmioty to moim zdaniem mało możliwe , chyba że tam czołg jakiś leży to może...pozdrOtomekk
pavelock Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 A ja mówię ,że tak jest . zawsze sprawdzam pod drzewami trafionymi przez piorun i wiele razy się nie zawiodłem . Owszem są też puste miejsca .
elpasys Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 W świecie, którym rządzi chaos deterministyczny, możliwe jest nawet znalezienie skarbu pod drzewem trafionym przez piorun. Skarb, pojęcie względne.Było tak: w gminie Latowicz (wsch. Mazowsze) jest wieś Chyżyny, w którą od wieków walą pioruny, w domy i w drzewa, znacznie częściej niż gdziekolwiek w okolicy.Gmina Latowicz przez długie lata miała problem z wodą (brak), dlatego budowa wodociągów ślimaczyła się.Wreszcie w wyniku badań geologicznych znaleziono wielki podziemy zbiornik czystej wody; pod wsią Chyżyny. Dzięki geologom mamy dobrą wodę. Ale pioruny wiedziały wcześniej.
dareQ Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 a zdarzyło sie wam znaleźć w takim miejscu stopiony kwarc czyli piasek? teoretycznie coś tam powino być bo piorun ma temperaturę że ho ho.. Pytam bo kiedyś widziałem taki efekt działania" ale nie pioruna tylko po zwarciu na linii energetycznej. Takie coś" ma nawet swoją fachową nazwę ale już nie pamiętam..
tosh Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 WitamTakie coś nazywa się strzałką piorunową, fajnie nawet wyglada, kiedys znalazłem przez przypadek...pozdrawiam
pedro Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Raz miałem przypadek pod drzewem wywalonym przez piorun pod korzenie szarpnąłem popielniczke z łuski (sztuka okopowa ) jest gdzies na forum w odkryciach :) pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.