Skocz do zawartości

Poszukuję adresu

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Poszukuję pewnej osoby - Niemca, a raczej miejsca Jego zamieszkania w latach 1939-1945 w okolicach Kędzierzyna Koźle - czy istnieje jakiś internetowy dostęp do archiwów ?
Chodzi mi dokładnie o dane adresowe tej osoby z tych lat.

Pozdro
Napisano
Chyba jedyna rada to skontaktowanie się z organizacją zrzeszającą przesiedleńców z tych okolic /ziomkostwem/ w Niemczech.Oni napewno posiadają takie informacje.
Napisano
Całe szczęście że nie ma tych ksiąg wieczystych,bo doszło by to tego że helmuty przyjechali by do nas i machając nam papierem przed oczami krzyczeliby Weg !!! Das is maine haus !!!
Napisano
Te księgi parafialne Podziemny Kosmos to rzeczywiście dobry pomysł, ale z drugiej strony facet mógł być niewierzący, lub innego wyznania i się nie znajdzie, należy pamiętać, że mieszkał on tam prawdopodobnie tylko w czasie wojny - kolonizator, jest duże prawdopodobieństwo że wszelakie papiery zostały zniszczone.
Nie mam możliwości pojechać tam i popytać starszych ludzi, to byłby chyba najlepszy sposób :-)
Jak ktoś ma jakieś inne pomysły niech pisze.
Napisano
to tak jakby szukać gościa, który stał obok parkingu obok Twojego auta, wiesz, że był znasz kolor auta i to wszystko a świadkowie się rozjechali
Napisano
co racja to racja, rzeczywiście trudna sprawa, chociaż kiedyś szukałem gościa w centrum Polski i mi się udało, no ale pomogli mi właśnie starsi mieszkańcy miasteczka, wskazali mi dom w którym ten pan mieszkał - innych śladów nie było - niemcy jak uciekali to wszystkie papióry zniszczyli :-(((

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie