Romo Napisano 10 Maj 2007 Autor Napisano 10 Maj 2007 WitamPoszukuję pewnej osoby - Niemca, a raczej miejsca Jego zamieszkania w latach 1939-1945 w okolicach Kędzierzyna Koźle - czy istnieje jakiś internetowy dostęp do archiwów ?Chodzi mi dokładnie o dane adresowe tej osoby z tych lat.Pozdro
abcd Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Chyba jedyna rada to skontaktowanie się z organizacją zrzeszającą przesiedleńców z tych okolic /ziomkostwem/ w Niemczech.Oni napewno posiadają takie informacje.
Podziemny_Kosmos Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Możliwe, że coś się ostało w księgach parafialnych.
traper6 Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Całe szczęście że nie ma tych ksiąg wieczystych,bo doszło by to tego że helmuty przyjechali by do nas i machając nam papierem przed oczami krzyczeliby Weg !!! Das is maine haus !!!
Romo Napisano 10 Maj 2007 Autor Napisano 10 Maj 2007 Te księgi parafialne Podziemny Kosmos to rzeczywiście dobry pomysł, ale z drugiej strony facet mógł być niewierzący, lub innego wyznania i się nie znajdzie, należy pamiętać, że mieszkał on tam prawdopodobnie tylko w czasie wojny - kolonizator, jest duże prawdopodobieństwo że wszelakie papiery zostały zniszczone.Nie mam możliwości pojechać tam i popytać starszych ludzi, to byłby chyba najlepszy sposób :-)Jak ktoś ma jakieś inne pomysły niech pisze.
krysteks Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 to tak jakby szukać gościa, który stał obok parkingu obok Twojego auta, wiesz, że był znasz kolor auta i to wszystko a świadkowie się rozjechali
Romo Napisano 11 Maj 2007 Autor Napisano 11 Maj 2007 co racja to racja, rzeczywiście trudna sprawa, chociaż kiedyś szukałem gościa w centrum Polski i mi się udało, no ale pomogli mi właśnie starsi mieszkańcy miasteczka, wskazali mi dom w którym ten pan mieszkał - innych śladów nie było - niemcy jak uciekali to wszystkie papióry zniszczyli :-(((
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.